A cukor energiaforrás
A sejtek alapvető energiaforrása a szőlőcukor, ráadásul az agy és a vörösvértestek nem is tudnak mással táplálkozni, csak extrém éhezés alatt, amikor ketontesteket vesznek magukhoz. A vércukorszint biztosítása épp ezért a szervezet számára alapvető – és pont ez okozza a problémát, ugyanis a vércukorszint hirtelen növekedése nem csak elégedettséget okoz, de felfokozott jó hangulatot is. Azt is mondhatnánk, hogy a cukor úgy viselkedik, mint a kábítószerek vagy az alkohol. És valóban, ugyanúgy léteznek elvonási tünetek is. Ha jól meggondoljuk, ez teljesen természetes, hiszen már a baktériumoknál is létezik a kemotaxis jelensége, ami azt jelenti, hogy a bacik abba az irányba mozognak, ahol bizonyos – túlélésüket támogató – anyagok (például a cukor) koncentrációja magasabb. A cukor az emberi szervezet számára gyors energiaforrásként szolgál, így a „keresése, kívánása” nem az ördögtől való, funkcióval bír. De a helyzetet árnyalja az a tény, hogy az evolúció során sosem tudtunk olyan mennyiségű cukrot magunkhoz venni a hagyományos táplálékokból, mint most. A cukor által kiváltott jó érzés azonban már nemcsak magára a cukorra érvényes, hanem általában az édes ízekre. Épp ezért az édesítőszerek alkalmazása nem megoldás, sőt csak mélyíti a problémát. Viszont a cukorfogyasztás drasztikus megszüntetése képes helyreállítani a „helyes” ízérzékelést, és egy hét múlva már túl édesnek tűnnek a megszokott édességek.
Komplex szénhidrátok kellenek
Az nem kérdés, hogy a túlzott cukor- és finomított szénhidrátfogyasztás milyen nagy probléma, de meg kell jegyeznem, hogy ez nem egyenlő a túlzott szénhidrátbevitellel. A szénhidrát önmagában nem rossz, sőt az az egyik fő tápanyagforrásunk, de nem mindegy, hogy az étkezés hatására a vércukorszintünk nagy kilengésekkel hullámzik-e vagy sem! Mindenesetre szögezzük le, nem a low carb diétáról beszélek most, és nem is a szénhidrátok ellen szólok. A komplex szénhidrátokra szükség van! Ne menjünk most bele mély biokémiai részletekbe, de az tény, hogy energiát végső soron vagy zsírból, vagy cukorból nyerünk. Fehérjéből pedig csak úgy, ha valahogy lebontva bekapcsoljuk a cukoranyagcserébe (glukoneogenezis).A túlzott mértékű cukorfogyasztás azonban növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A „rossz” koleszterin szintjének növekedése és a „jó” koleszterin szintjének csökkenése mögött is ez áll. Ezen túl egy idő után inzulin- és leptinrezisztenciát okoz, ami következményes elhízáshoz vezethet, illetve számos hormonális zavar is ennek mentén alakul ki. A kérdés tehát nem az, hogy visszafogjuk-e a cukrok és gyors cukorfelszabadulást okozó finomított szénhidrátok fogyasztását, hanem az, hogy hogyan.
2027-RE A MINDEN 10. MAGYAR FELNŐTT CUKORBETEG LESZ