Gyakran belefuthatunk olyan véleményekbe, hogy a csirkehús kissé unalmas, könnyen kiszárad, nem túl karakteres ízű… De ezek csak tévhitek, hiszen attól függ, hogy miként készítjük el és mivel párosítjuk. Emellett a csirkehús, főleg a csirkemellfilé a legsoványabbak közé tartozik, így remekül beépíthető a testsúlycsökkentő étrendbe is. Ezért aztán érdemes kísérletezni vele – mutatunk néhány finom lehetőséget!
Hagyományos:
Joghurtos-gombás csirke
Hozzávalók (4 személyre):
2 ek olívaolaj
4 kisebb csirkemellfilé
só
őrölt fekete bors
1-2 fej közepes mogyoróhagyma
3 gerezd fokhagyma
225 g gomba
¼ csésze sherry
100 ml csirkealaplé
100 ml növényi tejszín
¼ pohár natúr görög joghurt
Elkészítése:
1. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk fel 1 ek olívaolajat, fektessük rá az enyhén kiklopfolt csirkemelleket, és 3-3 perc alatt süssük kérgesre mindkét oldalukat. Sütés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Ha nagyjából átsült a hús, tegyük ki egy tányérra
2. A serpenyőt töröljük át papírtörlővel, majd melegítsük meg benne a maradék olívaolajat, és pirítsuk üvegesre a felaprított mogyoróhagymát, fokhagymát. Néhány perc után keverjük hozzá a megmosott, felkockázott gombát is, amit 3-5 perc alatt pirítsunk aranybarnára. Ízesítsük sóval, borssal. Öntsük a serpenyőbe a sherryt, majd egy perc kavargatás után tegyük hozzá a csirkét, a csirkealaplevet és a tejszínt is. Alacsony lángon, időnként megkeverve 10 percig főzzük, míg a szósz besűrűsödik, a csirke pedig teljesen átfő. Végül keverjük hozzá a joghurtot is.
Elkészítési idő: 40 perc
DF-tipp:
Tálald főtt bulgurral, barna rizzsel vagy kuszkusszal, zöldfűszerrel (petrezselyemzöld, kakukkfű) megszórva! A gombamártást egy kevés mustárral is ízesítheted.
Olaszos:
Parmezános csirke paradicsommártással
Hozzávalók (4 személyre):
1 db L-es tojás
180 g pankómorzsa
25 g reszelt parmezán
1 tkl olasz fűszerkeverék
só
őrölt fekete bors
4 kisebb csirkemellfilé
olívaolajspray
340 g passzírozott paradicsom
100 g reszelt light mozzarella
4 maréknyi bébispenót
fokhagyma
citromlé
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tojást verjük fel, enyhén sózzuk meg. Egy másik tálban keverjük el a pankómorzsát a parmezánnal, a fűszerkeverékkel, sóval, borssal, majd panírozzuk be a megmosott, megtisztított csirkefiléket: először forgassuk meg a tojásban, majd a pankómorzsában.
2. A panírozott csirkéket fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, spricceljük le kevés olívaolajjal, majd tegyük be a sütőbe. Süssük körülbelül 10-15 perc alatt aranybarnára, félidőben forgassuk meg.
3. Míg sül a csirkehús, kevés olajon dinszteljük meg a fokhagymát, majd fonnyasszuk meg rajta a spenótot. Sózzuk, borsozzuk meg, végül pedig ízesítsük kevés citromlével.
4. A megsült csirkemelleket vegyük ki a sütőből, locsoljuk meg a passzírozott paradicsommal, és hintsük meg a mozzarellával. Tegyük vissza a sütőbe 3-5 percre, olvasszuk-pirítsuk rá a sajtot. Tálaljuk spenótágyon.
Elkészítési idő: 40 perc
Egyszerű:
Avokádós-kecskesajtos csirkesaláta
Hozzávalók (4 személyre):
300 g csirkemellfilé
olívaolaj
só
őrölt fekete bors
szárnyasfűszer-keverék
260 g rukkola
30 g aszalt áfonya (cukrozatlan!)
1 db avokádó
50-60 g kecskesajt
1 tk méz
1 ek mustár
ízlés szerint pár csepp balzsamecet
dió
Elkészítése:
1. Mossuk és tisztítsuk meg a csirkét, majd vágjuk falatnyi darabokra. Fűszerezzük sóval, borssal, szárnyasfűszer-keverékkel. 1-2 ek olívaolajat hevítsünk fel egy teflonserpenyőben, és 7-8 perc alatt pirítsuk meg rajta a csirkefalatokat.
2. A rukkolát mossuk, majd szárítgassuk meg (salátacentrifugát is használhatunk). A kimagozott, érett avokádót aprítsuk fel. Keverjük össze a rukkolával, az aszalt áfonyával, az összemorzsolt kecskesajttal és az aprított dióval.
3. A mézet, a mustárt, 2 ek olívaolajat és ízlés szerint pár csepp balzsamecetet keverjünk össze (ha kicsit hígabb öntetet szeretnénk, nyugodtan adhatunk hozzá kevés vizet). Öntsük rá a salátára, forgassuk össze, szórjuk rá a sült csirkefalatokat, és már tálalhatjuk is!
Elkészítési idő: 20 perc
EZ IS ÉRDEKELHET:
- A szendvics, mint főétel: 3 izgalmas, egészséges variáció
- Fogyókúrás egytálételek 30 perc alatt a karfiolrizs főszereplésével
- Mustáros csirke hajdinával: fogyókúrás ebéd 400 kcal alatt
- Hasznos tippek, hogy omlós maradjon a csirke!