Az, hogy mit, mennyit és milyen körülmények között eszik egy gyermek, mindig a szülő felelőssége. Hiszen ő tolja a bevásárlókocsit, ő pakolja bele az ételeket, ő készíti el és tálalja fel – jobb esetben – az ételeket. Éppen ezért már a korai években is nagyon fontos a példamutatás, a megfelelő életmódra való nevelés annak érdekében, hogy az egészséges étkezés ne valami mumus, hanem természetes legyen.

Egészséges szokások – adja át gyermekeinek

5 alapszabály, amelyet tanítsunk meg a kicsiknek

1. Nem kell mindent megenni!

Teljesen felesleges azzal nyaggatni a gyereket, hogy egyen meg mindent, ami a tányérján van, mert csak akkor lesz jó idő vagy csak akkor nő nagyra. Amikor azt mondja, nem éhes, befejezte az evést, hagyjuk rá. Ahhoz viszont ragaszkodjunk, hogy akkor is az asztalnál kell maradnia és megvárnia, míg a család többi tagja befejezi az étkezést, ha ő maga már nem eszik. Így elkerülhető, hogy csak azért ne egyen többet, mert játszani, tévét nézni szeretne. Tegyük el a tányérját a maradékkal együtt. Ha nem sokkal később jelezné, hogy mégis éhes, melegítsük fel neki, amit előzőleg meghagyott, ne szedjünk másik, ugyanakkora adag ételt. Így elkerülhető a túlevés problémája, nem csak gyerek-, de később, felnőttkorában is.

2. Ismerje fel a valódi éhséget!

Felnőttként is sokszor tanácstalanul állunk a hűtő előtt. Egyek, ne egyek? Sokszor nem is vagyunk valóban éhesek, egyszerűen csak unalmunkban eszünk. Ez igaz lehet a gyerekekre is. Sokszor csak unalmukban jut eszükbe enni valamit. Ha a gyerek az étkezések között jelzi, hogy éhes, először valamilyen gyümölcsöt adjunk neki és emlékeztessük a soron következő étkezés időpontjára. Ha valóban éhes, megeszi a gyümölcsöt. Ha nem, akkor úgyis tud várni a következő étkezésig. Kivételek természetesen vannak. Időnként ne tagadjunk meg a gyerektől egy kis nasit vagy édességet. Ám ez inkább alkalomszerű legyen.

3. Ne zavarja meg semmi az étkezést!

Azok, akik neten való szörfözés, olvasás, tévénézés közben étkeznek, gyakran észre sem veszik, mennyit ettek, ráadásul nem érzékelik időben a jóllakottságérzetet. Ragaszkodjon hozzá, hogy a gyerek ne egyen a tévé, a számítógép előtt. Persze ha a szülő nincs otthon, ezt viszonylag nehéz kivitelezni, különösen a kamaszoknál, de azért igyekezzen. Szoktassa hozzá már egészen kiskorban a gyereket, hogy enni csakis az asztalnál, minden egyéb tevékenység nélkül lehet. Így megelőzheti, hogy extrakalóriákat fogyasszon, és súlyfeleslegre tegyen szert.

4. Ne alkalmazza jutalomként az ételt!

Ne használja az ételt sem jutalomként, sem megvesztegetésként. Ez ugyanis negatív irányba befolyásolja a gyerek későbbi étkezési szokásait. Ne mondja azt, hogy csak akkor ehet édességet, ha megeszi a tányérján található összes zöldséget. Ezzel ugyanis nem szeretteti meg vele a zöldségféléket, egyszerűen csak rákényszeríti. Ha van süti, ehet, ha nincs, nem. Arra ügyeljen, hogy mindig kerüljön a gyerek tányérjára zöldség, gyümölcs. Hangsúlyozza, nem kötelező megenni. Fontos feltétel, hogy a szülő tányérján is legyenek zöldségfélék, sőt fogyassza is el a gyerek szeme láttára. Ha azt látja, hogy anya és apa megeszi a padlizsánt, a brokkolit vagy a salátaféléket, talán egy idő után ő is követni fogja a szülei példáját.

5. Listával  és gyerekkel  induljon  bevásárolni!

Készítsünk bevásárlólistát, amelyhez következetesen ragaszkodjunk. Már otthon kérdezzük meg a gyereket, mit szeretne enni, és a vásárlás ne merüljön ki az édességek összeválogatásában. Beszéljék meg, milyen meleg ételeket enne szívesen, mit kívánna reggelizni vagy vacsorázni, esetleg nassolni. Egy-egy nagyobb bevásárlásnál feltétlenül vigyük el magunkkal. Így megismerkedhet az élelmiszercsoportokkal, felfedezhet újdonságokat, és talán nagyobb kedvvel kóstol meg addig ismeretlen ételeket.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink