Készíts karácsonyi finomságokat az egészséges táplálkozás jegyében! Ezúttal egy klasszikus sütemény reform változatának receptjét mutatjuk be.

Egészséges ünnepi desszert: almás-zabpelyhes pite

Az ünnepi menü is lehet egészséges és ízletes! Az alábbi almás-zabpelyhes pite alapja teljes kiőrlésű lisztből készül, a töltelékhez pedig nyírfacukrot adunk, de ha van bevált energiamentes cukorhelyettesítőd, azt is használhatod hozzá. A „karácsonyi ízt és illatot” a gyömbér és a fahéj biztosítja – a fűszereknek köszönhetően csodás illat lengi majd be a lakást.

almás-zabpelyhes pite

Fotó: Shutterstock

 

Teljes kiőrlésű alaptészta

Hozzávalók:

120 g teljes kiőrlésű liszt

30 g finomliszt

1 tk kristálycukor

½ teáskanál só

4 ek sózatlan vaj

1 tk almaecet

 

Elkészítése: Robotgép segítségével keverjük össze a kétféle lisztet, a sót és a cukrot, majd folyamatosan adagoljuk a vajat, és dolgozzuk össze azt is a száraz hozzávalókkal. Lassan öntsünk hozzá negyed csésze vizet az almaecettel együtt, és keverjük simára a tésztát. Belisztezett kézzel még gyúrjuk át a tésztát, majd csavarjuk a folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 30 percre. Ez az alaptészta bármilyen édes vagy sós pitéhez ajánlott.

 

Almás-zabpelyhes pite

Hozzávalók (kb. 8-10 szelethez):

1 adag teljes kiőrlésű alaptészta (receptet lásd feljebb)

30 g zabpehely

½ tk só

65 g teljes kiőrlésű liszt

100 g nyírfacukor

4 ek sózatlan vaj

900 g (körülbelül 7 darab) alma

1 ek frissen reszelt gyömbér

½-1 tk őrölt fahéj

 

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki az almás-zabpelyhes pite alaptésztáját, majd béleljünk ki vele egy piteformát. Finoman nyomkodjuk bele a formába, ügyeljünk rá, hogy a forma falát is tészta borítsa. Tegyük a hűtőbe pihenni 10 percre.

2. Keverjük el a zabpelyhet, a sót, 1 evőkanálnyi híján az összes lisztet, valamint a cukor felét, majd adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk össze a kezünkkel.

3. Az almákat hámozzuk meg és vágjuk apróra. Keverjük össze a gyömbérrel, a fahéjjal, a maradék liszttel és cukorral.

4. Az almás tölteléket kanalazzuk a tésztára, majd szórjuk rá a zabpelyhes morzsát. Toljuk a sütőbe, majd kb. 1 óra alatt süssük meg.

Elkészítési idő: 90 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…

Ajánlataink