Részben teljes kiőrlésű lisztből, cukor helyett nyírfacukorral, valamint a lehető legpuhább és legkellemesebb állag elérése érdekében natúr joghurttal készül ez a finom kuglóf. A mindmegette.hu szuper receptje következik.
Joghurtos-mazsolás kuglóf
Hozzávalók (10-12 szelethez):
4 db tojás
200 g nyírfacukor
140 g natúr joghurt
100 ml olaj (vagy olvasztott kókuszzsír)
1 db biocitrom
150 g finomliszt + a formához
100 g teljes kiőrlésű liszt
1 tk őrölt fahéj
½ tasak sütőpor
2 ek mazsola
zsiradék a forma kikenéséhez
ízlés szerint energiamentes édesítőpor
Elkészítése:
1. A tojásokat válasszuk szép. A sárgájákat habosítsuk fel a nyírfacukorral, a joghurttal, az olajjal és a biocitrom lereszelt héjával.
2. Egy másik tálban vegyítsük el a kétféle lisztet, a fahéjat és a sütőport. Öntsük össze a két tál tartalmát, és alaposan dolgozzuk össze. Azután forgassuk bele előbb a megmosott mazsolát, végül óvatosan a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
3. Az így kapott tészta 4/5-ét öntsük zsiradékkal kikent, kilisztezett kuglófformába. A többi tésztához adjuk hozzá a tejjel simára kevert kakaóport, és csorgassuk a formába. Villával keverjük össze a kétféle masszát.
4. Süssük a kuglófot a 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Tálaljuk felszeletelve, egy kevés édesítőporral meghintve.
Elkészítési idő: 75 perc
DF-tipp:
Édesítőpor helyett olvasztott magas kakaótartalmú étcsokoládét is csurgathatsz rá, és narancsdarabokkal díszítheted.
Még több ünnepi recept az egészség jegyében: