Az egészségünk megőrzése érdekében jó néhány dolgot használunk a mindennapok során. Megvásárlásukkor a legjobb szándék vezet bennünket: az antibakteriális szappanokkal a baktériumokat szeretnénk távol tartani, a fehérítő fogkrémtől ragyogóbb mosolyt remélünk, a párásító készüléktől pedig a köhögés csillapodását várjuk. De ezek a dolgok allergiát válthatnak ki, fertőzések kialakulásáért tehetők felelőssé, illetve számos egyéb problémát okozhatnak, ha helytelenül használjuk őket.

Egészséges vagy mégsem?

Veszélyforrás
Fürdőszivacs

A zuhanyzást élvezetesebbé teheti egy szivaccsal, hiszen a tusfürdők, szappanok még inkább habzanak, ráadásul a masszírozás élménye is biztosított. Azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy mik rejtőznek a szivacsok repedéseiben. A szivacsok mélye tökéletes hely a baktériumoknak, gombáknak és a penésznek. Elegendő egy apró, mikroszkopikus méretű seb a testen, és máris kialakulhat egy fertőzés.

MIT TEHET?

Válasszon természetes anyagból készült szivacsot. Minden használat után alaposan öblítse és csavarja ki, s tárolja száraz, hűvös helyen. A fürdőszivacsot gyakran, 2-4 hetente cserélje.

Veszélyforrás
Párásító készülék

A hidegben, a fűtésszezon idején nagy szükség van a párásító készülékre. Nemcsak a nyálkahártyák egészségét védi, de a bőr kiszáradását is segít megakadályozni. arra azonban kevesen gondolnak, hogy ha a párásító készüléket nem tisztítják kellő gyakorisággal vagy elég alaposan, akkor a párásítóban könnyen megtelepedhetnek a penészgombák és egyéb kórokozók. Ezek a légtérbe kerülve súlyos allergiás panaszokat okozhatnak.

MIT TEHET?

A párásító szűrőjét cserélje a gyártó utasításának megfelelő gyakorisággal és módon. Ha edényben párologtat, ugyanolyan fontos a tisztítás, mint a gépnél. A párologtató edényt ürítse ki, mossa el alaposan tiszta vízzel és kefével.

Veszélyforrás
Fültisztító pálcika

A fülzsír fontos védelmi feladatot lát el, óvja kényes hallószervünket a portól és egyéb szennyeződésektől. A fülzsír tehát egészséges, ám túlzott felhalmozódása kellemetlen, feszítő érzést, fájdalmat okozhat. Ilyenkor a felgyülemlett fülzsírt természetesen el kell távolítani, de azt, hogy rutinszerűen, mindennap kipiszkálja a fülét, nem tanácsoljuk. A fülzsírt ugyanis ilyenkor csak még mélyebbre tolhatja, megsértve esetleg a dobhártyát.

MIT TEHET?

A legjobb, ha elfelejti a fültisztító pálcikát! A fülnek csak a külső részét kell tisztítani, ehhez elegendő az ujja és egy törülköző. Fülfájással, vagy ha feszítő érzést tapasztal, keressen fel fülorvost.

Veszélyforrás
Antibakteriális szappan

Az antibakteriális szappanok néhány évtizede élték fénykorukat. Mára bebizonyosodott, hogy használatuk teljesen felesleges. Nem pusztítanak el több káros baktériumot, mint más szappanok, de a bőr védelmi funkcióját erőteljesen csökkentik.

MIT TEHET?

Mosson kezet „sima” szappannal és vízzel – tanácsolják a szakemberek. A meleg víz, a súrolás és a szappan eltávolítják a baktériumokat. Súlyos járványok idején, fertőző beteg ápolása során szükség lehet fertőtlenítő kézmosók használatára, ezeket célszerű gyógyszertárakban beszerezni.

Veszélyforrás
Turmixgép

Ha rendszeresen fogyaszt finom és egészséges turmixokat, tudja, hogy milyen nehéz tisztán tartani a turmixgépet. Ráadásul a késnél lévő gumigyűrű tisztításáról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig állítólag ez a harmadik legveszélyesebb hely a konyhában: szalmonella, E.coli baktérium és penészgombák is megbújhatnak benne.

MIT TEHET?

Minden használat után szedje szét a turmixgépet, a pengét és gumigyűrűt is alaposan mossa el mosogatógépben.

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink