Az egészséges életmódról nem elég beszélni: ahhoz, hogy valóban megőrizze lelki és fizikai egészségét, sokat kell tenni. Át kell alakítani a gondolkodásmódot, és követni kell a szakértők tanácsait. Ha fogyni szeretne, vagy arra vágyik, hogy fitt legyen és nyugodt, kiegyensúlyozott, készüljön fel a kihívásra és fogadja meg ötleteinket.

Egészségre fel!

Csökkentse az ételadagokat

Azokban a déli országokban, ahol az aktív életkor magas, legalább 20 százalékkal kevesebb étel kerül a tányérra. Hogyan tudja csökkenteni az adagokat? Az egyik jól bevált trükk az, hogy kisebb tányérokat használ. Így könnyen becsaphatja az agyát, hiszen azt látja, hogy tele a tányér, és azt fogja gondolni, hogy egy egész adagot eszik a finomságokból. A másik trükk, ha a laktató, szénhidrátdús köretek helyett zöldségeket fogyaszt. A legjobb, ha a két módszert kombinálja.

Növelje a zöldségfogyasztást

A zöldségek gazdag antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-források, miközben kalóriában szegények. Legalább 5 adag zöldséget kellene egy nap elfogyasztani. Csábítóbbá teheti a nyers zöldségeket, ha hasábokra vágja őket. Egészséges és finom főzelékeket készíthet zöldségekből úgy, hogy botmixerrel krémesíti a főtt zöldségeket – a külsejük így nem fog emlékeztetni a hagyományos főzelékekére.

Legyen nyitott

Az új ízek, mint például a tofu vagy a tengeri zöldségek, első kóstolásra teljesen idegennek hatnak. Az ízlelőbimbók nem ezekhez vannak szokva, hanem a zsírhoz, sóhoz és cukorhoz. Ám ha ez utóbbiakat szépen lassan kiiktatja az étrendjéből, egyre nyitottabbá válik az új ízekre. Higgye el, az egészséges ételek is finomak!

Lassítson

Túl sok időt tölt a főzéssel? keressen új recepteket, ötleteket és kísérletezzen bátran. Főzzön gyorsan elkészíthető, egészséges ételeket. A főzéssel megspórolt időt szánja az étkezésre. Kóstoljon, ízleljen meg alaposan minden falatot. Így garantáltan kevesebbet fog enni és jobban élvezi az ételek zamatát.

Sétáljon az egészségéért

Bizonyított, hogy az étkezések utáni rövid séta hatékonyabban szabályozza a vércukorszintet, mint a napi egyszeri, hosszabb séta. A testmozgás segíti a lassan működő hasnyálmirigyet, hogy végezze a dolgát, szabadítsa fel az inzulint.

Vegye körül magát barátokkal

A családi, baráti kapcsolatok nemcsak érzelmi szempontból fontosak: az egészséges szokások is könnyebben „terjednek” ilyen közegben. A közös programok – játék, kirándulás, főzés – során a gyerekek számára is természetessé válik a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás.

Tudjon lazítani

Még a legelszántabb, igazán szabálykövető emberek is lazítanak néha. Meditáljon, fusson, keressen valami olyan elfoglaltságot, amely segíti a stressz leküzdésében. Erre akkor is találjon időt, ha úgy érzi, a munkája és a családja mellett nincs egy perc szabadideje sem.

Egyen több halat

A skandináv országokban, a japánoknál és a déli népeknél mindennap kerül hal az asztalra. A bennük található ómega 3 zsírsavak védik a szív egészségét, csökkentik a depresszió kockázatát és a kognitív problémákat.

Ne hagyja magát becsapni

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy minden cukormentes és light élelmiszerről azt gondolják, abból annyit ehetnek, amennyit csak akarnak. Csakhogy a diétás termékekben gyakran több kalória van, mint a „normál” változatokban, és sokszor tartalmaznak egyéb, az egészségre káros összetevőket (színezőanyagokat, tartósítószereket, aromákat) is.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink