A mindennapokban gyakran átesünk a ló túloldalára és a mindent vagy semmit elvet követjük. Így van ez a szénhidrát, a cukor és a zsír fogyasztásával is. Azt gondoljuk, ha bármelyiket teljesen kizárjuk vagy a minimumra csökkentjük, akkor majd fogyunk, mint a kisangyal. Pedig ezekben az esetekben is jobb lenne az arany középutat választani. Különösen, ami a zsírt illeti. A túl kevés zsír fogyasztása – csakúgy, mint a szénhidráté – gyakorta többet árt, mint használ.

Égjen a zsír? A zsírszegény étrend 4 kockázata

Természetesen nem arra gondolunk, hogy egyen bátran zsíros kenyeret szalonnával és csülökkel. Ha ezt tennénk, akkor bizony elősegítenénk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A túl sok zsír valóban tönkreteszi az érrendszert, érszűkületet okozhat, de akár szívrohamhoz is vezethet.

Mennyi az annyi?

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban a szénhidrátok az egész napi energiamennyiség 55%-át (55–58%), a fehérjék a 15%-át (12–15%), míg a zsírok a 30%-át teszik ki. Ám ezek csak megközelítőleg helyes arányok, nem mindegy ugyanis, férfiról vagy nőről beszélünk és mekkora az adott egyén fizikai aktivitása. Nem mindegy azonban, mekkora fizikai igénybevételnek van kitéve az adott egyén. Létezik egy számítási mód, amelynek segítségével kiszámolhatjuk, nagyjából mennyi zsírra van szükségünk. Íme, egy példa. Vegyünk egy 60 kilogrammos nőt, aki szellemi tevékenységet végez és a napi átlagos testmozgáson kívül nincs fizikai aktivitás az életében. tehát nem sportol aktívan és rendszeresen, nem végez megerőltető fizikai munkát. Esetében napi energiafogyasztásának a 30 százalékos zsírmennyiségével számolunk. Testkilogrammonként 35 kalória energiabevitellel számolunk. A szükségesnél jelentősen magasabb zsírbevitel komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A súlygyarapodáson kívül számíthatunk magas vérnyomásra, érrendszeri problémákra, szív- és cukorbetegségre.

1. Rossz vitaminfelszívódás

Köztudott, hogy bizonyos vitaminok csak zsírban oldódnak, szívódnak fel. Éppen ezért a szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségű zsírra, hogy az A-, D-, E- és K-vitamin rendesen felszívódjon. Ezek a vitaminok elsősorban a máj működését segítik és támogatják a zsírok lebontását. Ezenkívül olyan fontos testi funkciók működését támogatják, mint a növekedés, a sejtek aktivitása, a regenerációs folyamatok, az immunrendszer-erősítés és a véralvadás. Amennyiben nem fogyaszt kellő mennyiségű zsírt, akkor bizony vitaminhiánnyal is számolnia kell.

2. Depresszió

Az olyan étrend, amely szegény esszenciális zsírsavakban, különösen ómega 3 és ómega 6 vitaminokban, nem csak testi, pszichés tüneteket is okozhat. Az esszenciális zsírsavak hiánya ugyanis zavart okozhat a hormonális működésben. Ezáltal depressziós tüneteket tapasztalhatunk. Nem csak a kedvünk romlik, de felléphetnek hangulatingadozások, idegrendszeri és kommunikációs zavarok. Ez a fajta súlyos vitaminhiány olyan komoly betegségek előfutára lehet, mint a depresszió, a bipoláris zavar vagy akár a skizofrénia.

3. Nő a rákos betegségek kialakulásának az esélye

Szintén az esszenciális zsírsavak hiánya lehet okozója a rákos betegségek megjelenési esélyei növekedésének. Mell-, prosztata- vagy vastagbélrák nagyobb eséllyel alakul ki, ha a szervezet kevés ómega 3 és ómega 6 zsírsavhoz jut. Minél több ilyen vitamint viszünk a szervezetbe, annál inkább csökkenthetjük a betegségek kialakulásának az esélyét.

4. Magas koleszterinszint és szívbetegség

Bizony! még az alacsony zsírtartalmú diéta is növelheti a koleszterinszintet. Ugyanis amikor drasztikusan csökkentjük a zsírfogyasztást, nem csak a rossz, de a jó koleszterinszintünket is csökkentjük. Ha azonban a jó koleszterinszint is csökken, az megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát. Fogyasszon minél több esszenciális zsírsavat, amelyet olívaolajból, avokádóból, mogyorófélékből és tengeri halakból nyerhet.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.