Az étkezési szokásaink nagyban befolyásolhatják az agyműködésünket. Ha éheztetjük magunkat, vagy helytelenül fogyókúrázunk az levertséget, fáradtságot, depressziót okozhat. Hol hibázunk, és mit érdemes kijavítani? Három lépés, és nemcsak karcsúbbak, de kiegyensúlyozottabbak is leszünk!

3 étrend, amitől nemcsak fogyni fog, de a depressziót is elűzi

Egyen alacsony szénhidráttartalmú ételeket

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a szervezetnek szüksége van a szénhidrátra, de legyen az minőségi szénhidrát. Iktassa ki a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszereket, a fehér lisztből készült kenyereket és tésztákat. Egyen több teljes kiőrlésű gabonából készült ételt, fogyasszon több hüvelyest például csicseriborsót, lencsét és borsót. Törekedjen arra, hogy mindig kiegyensúlyozott legyen a vércukorszintje. Így stabilizálhatja a hangulatát is, és megakadályozhatja, hogy folyamatosan egy érzelmi hullámvasúton üljön.

teljes kiőrlésű pékáru, tészta

Fotó: Shutterstock

Zsírral a depresszió ellen

Ma már a népszerű Keto diéta is arra épül, hogy jó minőségi zsírt, és fehérjét fogyasszunk. Az egészséges zsírokat megtalálhatja például az avokádóban, a hidegen sajtolt olajokban (extra szűz olívaolaj lenmagolaj), a halakban (lazac, makréla, szardínia), a tojásokban, valamint a diófélékben és egyéb magvakban. Ezek az esszenciális zsírsavak. Az agy összes idegrendszeri és szövete főleg zsírból áll, és sok neurotranszmitter a koleszterinre épül, amely egyfajta zsírszármazék, tehát az ölelésű zsír fogyasztása elengedhetetlen a jobb hangulat érdekében. De miért is van szükségünk zsírra? Nos, például a hormonok termeléséhez, a sejtek felépítéséhez, a túltengő savak közömbösítéséhez, de zsírra van szüksége a szervezetünknek az ízületek megfelelő működéséhez is. Mindezek mellett a zsír energiát ad. A jól ismert omega-3 és az omega-6 zsírsavak nemcsak a hasra rakódó zsírpárnákat segítenek eltüntetni, de a depresszió távol tartásában is szerepük van.

ómega 3, ómega 6, étrend, hal, lazac, olaj, tojás, avokádó

Ómega-3 és ómega-6 zsírsavban gazdag étrend
Fotó: shutterstock

Állati fehérje

Az állati fehérjék bevonása az étrendbe fontos, hiszen ezek a fehérjeforrások cinkben, vasban és B12 vitaminban is gazdagok. Ráadásul könnyen felszívódnak. A vegán, valamint vegetáriánus étrend követői számára is van alternatíva, hiszen jó fehérjeforrás a tofu, vagy a dió, de számos olyan étrend kiegészítő kapható, amely kellő mennyiségű vasat, cinket és B vitamint tartalmaz. Ezek pedig az agyműködésünkre is jó hatással vannak.

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Fehérjediéta – 1 hét – 3 kiló!

Nagy őszi diéta, szezonális finomságokkal – Mintaétrend 1 hétre!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink