A mindennapokban gyakran átesünk a ló túloldalára és a mindent vagy semmit elvet követjük. Így van ez a szénhidrát, a cukor és a zsír fogyasztásával is. Azt gondoljuk, ha bármelyiket teljesen kizárjuk vagy a minimumra csökkentjük, akkor majd fogyunk, mint a kisangyal. Pedig ezekben az esetekben is jobb lenne az arany középutat választani. Különösen, ami a zsírt illeti. A túl kevés zsír fogyasztása – csakúgy, mint a szénhidráté – gyakorta többet árt, mint használ.

Égjen a zsír? A zsírszegény étrend 4 kockázata

Természetesen nem arra gondolunk, hogy egyen bátran zsíros kenyeret szalonnával és csülökkel. Ha ezt tennénk, akkor bizony elősegítenénk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A túl sok zsír valóban tönkreteszi az érrendszert, érszűkületet okozhat, de akár szívrohamhoz is vezethet.

Mennyi az annyi?

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban a szénhidrátok az egész napi energiamennyiség 55%-át (55–58%), a fehérjék a 15%-át (12–15%), míg a zsírok a 30%-át teszik ki. Ám ezek csak megközelítőleg helyes arányok, nem mindegy ugyanis, férfiról vagy nőről beszélünk és mekkora az adott egyén fizikai aktivitása. Nem mindegy azonban, mekkora fizikai igénybevételnek van kitéve az adott egyén. Létezik egy számítási mód, amelynek segítségével kiszámolhatjuk, nagyjából mennyi zsírra van szükségünk. Íme, egy példa. Vegyünk egy 60 kilogrammos nőt, aki szellemi tevékenységet végez és a napi átlagos testmozgáson kívül nincs fizikai aktivitás az életében. tehát nem sportol aktívan és rendszeresen, nem végez megerőltető fizikai munkát. Esetében napi energiafogyasztásának a 30 százalékos zsírmennyiségével számolunk. Testkilogrammonként 35 kalória energiabevitellel számolunk. A szükségesnél jelentősen magasabb zsírbevitel komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A súlygyarapodáson kívül számíthatunk magas vérnyomásra, érrendszeri problémákra, szív- és cukorbetegségre.

1. Rossz vitaminfelszívódás

Köztudott, hogy bizonyos vitaminok csak zsírban oldódnak, szívódnak fel. Éppen ezért a szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségű zsírra, hogy az A-, D-, E- és K-vitamin rendesen felszívódjon. Ezek a vitaminok elsősorban a máj működését segítik és támogatják a zsírok lebontását. Ezenkívül olyan fontos testi funkciók működését támogatják, mint a növekedés, a sejtek aktivitása, a regenerációs folyamatok, az immunrendszer-erősítés és a véralvadás. Amennyiben nem fogyaszt kellő mennyiségű zsírt, akkor bizony vitaminhiánnyal is számolnia kell.

2. Depresszió

Az olyan étrend, amely szegény esszenciális zsírsavakban, különösen ómega 3 és ómega 6 vitaminokban, nem csak testi, pszichés tüneteket is okozhat. Az esszenciális zsírsavak hiánya ugyanis zavart okozhat a hormonális működésben. Ezáltal depressziós tüneteket tapasztalhatunk. Nem csak a kedvünk romlik, de felléphetnek hangulatingadozások, idegrendszeri és kommunikációs zavarok. Ez a fajta súlyos vitaminhiány olyan komoly betegségek előfutára lehet, mint a depresszió, a bipoláris zavar vagy akár a skizofrénia.

3. Nő a rákos betegségek kialakulásának az esélye

Szintén az esszenciális zsírsavak hiánya lehet okozója a rákos betegségek megjelenési esélyei növekedésének. Mell-, prosztata- vagy vastagbélrák nagyobb eséllyel alakul ki, ha a szervezet kevés ómega 3 és ómega 6 zsírsavhoz jut. Minél több ilyen vitamint viszünk a szervezetbe, annál inkább csökkenthetjük a betegségek kialakulásának az esélyét.

4. Magas koleszterinszint és szívbetegség

Bizony! még az alacsony zsírtartalmú diéta is növelheti a koleszterinszintet. Ugyanis amikor drasztikusan csökkentjük a zsírfogyasztást, nem csak a rossz, de a jó koleszterinszintünket is csökkentjük. Ha azonban a jó koleszterinszint is csökken, az megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát. Fogyasszon minél több esszenciális zsírsavat, amelyet olívaolajból, avokádóból, mogyorófélékből és tengeri halakból nyerhet.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mi is az a hármas típusú diabétesz?
A cukorbetegség egy ritka formája, amely eltér mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabétesztől. A fiatalok cukorbetegségének is nevezik, mivel 25 éves kor alatt alakul ki.
5 zseniális, gyors reggeli Valentinra
Ha nem készültél semmivel Valentin-napra, akkor sem kell elkeseredni. Mutatunk néhány zseniális ötletet, amivel reggel meglepheted a párod.
Vigyázz, mit mivel eszel! Veszélyes ételkombinációk
Az ételeket legtöbben az alapján határozzuk meg, hogy egészséges, avagy sem. Pedig bizony az sem mindegy, hogy mit mivel eszel!
3 zseniális laktató leves, ha fogyni akarsz
Egy forró, tartalmas leves energiával és folyadékkal is ellátja a szervezetet, ráadásul igencsak jólesik a hideg napokon. Íme három ínycsiklandó változat!
Könnyű és laktató: 2 diétás recept, amit imádni fogsz
Ha könnyed, mégis laktató vacsorára vágysz, ezek az egyszerű, diétás receptek tökéletes választások.
A nagy fogyás "Már tetszik, amit látok"
Amikor ráállt a mérlegre és szembesült a súlyával, annyira ledöbbent, hogy jó ideig tükörbe se akart nézni. Nagy Viktória másfél év alatt fogyott le. Büszke rá, hogy három műszakos munkája mellett is tartja az új életmódját…
6 gyakorlat, ami a leglátványosabban formálja a testet
Elhatároztad, hogy edzeni kezdesz és szeretnéd, ha ez minél hamarabb meglátszana a testeden? Akkor ezeket az egyszerű gyakorlatokat próbáld ki mindenképpen.
Diéta 40 felett? Mutatjuk, mire kell nagyon figyelned
A 40 év felettiek számára kiemelten fontos a megfelelő étrend és életmód. Fedezd fel, hogyan segíthet a fehérjében gazdag, rostokban bővelkedő és cukorszegény diéta az egészséged és vitalitásod megőrzésében!

Ajánlataink