A mindennapokban gyakran átesünk a ló túloldalára és a mindent vagy semmit elvet követjük. Így van ez a szénhidrát, a cukor és a zsír fogyasztásával is. Azt gondoljuk, ha bármelyiket teljesen kizárjuk vagy a minimumra csökkentjük, akkor majd fogyunk, mint a kisangyal. Pedig ezekben az esetekben is jobb lenne az arany középutat választani. Különösen, ami a zsírt illeti. A túl kevés zsír fogyasztása – csakúgy, mint a szénhidráté – gyakorta többet árt, mint használ.

Égjen a zsír? A zsírszegény étrend 4 kockázata

Természetesen nem arra gondolunk, hogy egyen bátran zsíros kenyeret szalonnával és csülökkel. Ha ezt tennénk, akkor bizony elősegítenénk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A túl sok zsír valóban tönkreteszi az érrendszert, érszűkületet okozhat, de akár szívrohamhoz is vezethet.

Mennyi az annyi?

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban a szénhidrátok az egész napi energiamennyiség 55%-át (55–58%), a fehérjék a 15%-át (12–15%), míg a zsírok a 30%-át teszik ki. Ám ezek csak megközelítőleg helyes arányok, nem mindegy ugyanis, férfiról vagy nőről beszélünk és mekkora az adott egyén fizikai aktivitása. Nem mindegy azonban, mekkora fizikai igénybevételnek van kitéve az adott egyén. Létezik egy számítási mód, amelynek segítségével kiszámolhatjuk, nagyjából mennyi zsírra van szükségünk. Íme, egy példa. Vegyünk egy 60 kilogrammos nőt, aki szellemi tevékenységet végez és a napi átlagos testmozgáson kívül nincs fizikai aktivitás az életében. tehát nem sportol aktívan és rendszeresen, nem végez megerőltető fizikai munkát. Esetében napi energiafogyasztásának a 30 százalékos zsírmennyiségével számolunk. Testkilogrammonként 35 kalória energiabevitellel számolunk. A szükségesnél jelentősen magasabb zsírbevitel komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A súlygyarapodáson kívül számíthatunk magas vérnyomásra, érrendszeri problémákra, szív- és cukorbetegségre.

1. Rossz vitaminfelszívódás

Köztudott, hogy bizonyos vitaminok csak zsírban oldódnak, szívódnak fel. Éppen ezért a szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségű zsírra, hogy az A-, D-, E- és K-vitamin rendesen felszívódjon. Ezek a vitaminok elsősorban a máj működését segítik és támogatják a zsírok lebontását. Ezenkívül olyan fontos testi funkciók működését támogatják, mint a növekedés, a sejtek aktivitása, a regenerációs folyamatok, az immunrendszer-erősítés és a véralvadás. Amennyiben nem fogyaszt kellő mennyiségű zsírt, akkor bizony vitaminhiánnyal is számolnia kell.

2. Depresszió

Az olyan étrend, amely szegény esszenciális zsírsavakban, különösen ómega 3 és ómega 6 vitaminokban, nem csak testi, pszichés tüneteket is okozhat. Az esszenciális zsírsavak hiánya ugyanis zavart okozhat a hormonális működésben. Ezáltal depressziós tüneteket tapasztalhatunk. Nem csak a kedvünk romlik, de felléphetnek hangulatingadozások, idegrendszeri és kommunikációs zavarok. Ez a fajta súlyos vitaminhiány olyan komoly betegségek előfutára lehet, mint a depresszió, a bipoláris zavar vagy akár a skizofrénia.

3. Nő a rákos betegségek kialakulásának az esélye

Szintén az esszenciális zsírsavak hiánya lehet okozója a rákos betegségek megjelenési esélyei növekedésének. Mell-, prosztata- vagy vastagbélrák nagyobb eséllyel alakul ki, ha a szervezet kevés ómega 3 és ómega 6 zsírsavhoz jut. Minél több ilyen vitamint viszünk a szervezetbe, annál inkább csökkenthetjük a betegségek kialakulásának az esélyét.

4. Magas koleszterinszint és szívbetegség

Bizony! még az alacsony zsírtartalmú diéta is növelheti a koleszterinszintet. Ugyanis amikor drasztikusan csökkentjük a zsírfogyasztást, nem csak a rossz, de a jó koleszterinszintünket is csökkentjük. Ha azonban a jó koleszterinszint is csökken, az megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát. Fogyasszon minél több esszenciális zsírsavat, amelyet olívaolajból, avokádóból, mogyorófélékből és tengeri halakból nyerhet.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink