Smoothie vagy turmix?
A smoothie eredetileg kizárólag zöldségből és gyümölcsből készül. Pontosabban fagyasztott zöldségeket és/vagy gyümölcsöket pürésítenek, vagy friss gyümölcsöket jégkockával zúznak össze. Ha már valamilyen tejtermék (tej, növényi tej, joghurt) is kerül bele, turmixról beszélünk. A hétköznapokon azonban a legtöbben nem tesznek különbséget az italok között.
MIELŐTT BELEVETI MAGÁT A SMOOTHIE-KÉSZÍTÉSBE, ÍME, NÉHÁNY „SZABÁLY”, HOGY NE KELLJEN CSALÓDNIA A VÉGEREDMÉNYBEN:
1. Szüksége lesz egy jó turmixgépre. Ha rendszeresen szeretne turmixot fogyasztani, nem szabad sajnálni a pénzt egy jobb gépre. Az olcsó, gyengébb minőségű turmixgéppel ugyanis kínszenvedés a turmixolás, aminek egyenes következménye, hogy ritkán, egy idő után pedig egyáltalán nem fogja használni.
2. Bármilyen tejet és tejterméket használhat, amit szeret. Kókusztejrajongó? Hajrá! A mandulatejet kedveli? Gyerünk! De akkor sincs baj, ha a tehéntejet szereti, vagy joghurtot, kefirt kíván éppen. Ebben az esetben is igaz, hogy a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.
3. Ugyanez igaz az édesítésre is. A kezdő turmiximádók szinte biztos, hogy banánt választanak alapnak, ami tökéletes bázis: édessé és sűrűvé teszi az italt. De a hozzáadott cukorról vagy édesítőszerről sem kell lemondania – a döntés kizárólag az öné.
4. A smoothie-alapok remekül fagyaszthatók. Nagyobb bevásárlások alkalmával vegyen például egy fürt érett banánt, otthon törje darabokra, majd fagyassza le több adagban kis dobozokban vagy zacskókban. Így mindig lesz otthon alapanyag.
5. Legyen kreatív! A legfinomabb turmixok, smoothie-k akkor születnek, ha eltér a recepttől és mindenfélét összekever, amit otthon talál.