Sajnos mind többen akadnak, akik érzékenyek egyik-másik ételre. Az ilyen allergiát nem szabad félvállról venni, mert súlyos tünetekkel is járhat, ám egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen reakciókat.

Egyre gyakoribb az ételallergia. Ismerd fel a jeleket!

Gyerekkorban kezdődik

Nem tudni miért, de tény, hogy az elmúlt húsz-harminc évben drasztikusan megnőtt azok száma, akik allergiások különböző ételekre. Az ételallergia leggyakrabban gyerekkorban – különösen csecsemőknél és öt éves kor alatt – jelentkezik, de szerencsére a gyerekek gyakran kinövik érzékenységüket, hiszen emésztőrendszerük fejlődésével egyre kevésbé szívódnak fel az allergén anyagok. Ha viszont az allergia már a gyerekkorban is nagyon intenzív, akkor valószínűleg egy életen át megmarad, és felnőttkorban is sok kellemetlenséget okoz. Kutatók szerint mindezért a környezet és élelmiszeripar változásai, sőt a dohányzás is felelős, ám az a leggyakoribb eset, hogy örököljük ezt a fajta érzékenységet. Ráadásul az is növeli ételallergia esélyét, ha a családban szénanáthás, asztmás vagy ekcémás rokonok vannak.

Ne keverjük össze, életet menthet!

Ételallergia akkor alakul ki, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek véli egy étel valamelyik összetevőjét – legtöbbször a fehérjét –, és beindítja ellene a védekezési reakciót. Felnőtteknél a leggyakoribb, allergiát okozó ételek a tojás, a kagyló, a halak és a mogyoró. Gyermekeknél leginkább a tej, a szójás ételek, a kagyló és a mogyoró számítanak allergénnek. Problémát jelenthet, hogy egészen kicsi gyerekeknél sajnos nem is lehet még ezeket bizonyítani, de öt éves kor után megfelelő vizsgálatok segítségével egyértelműen felállítható (vagy kizárható) a diagnózis, és ezután már lehetőség nyílik a hatékony megelőzésre.

Az ételallergia gyakori tünetei:

A legtöbb esetben a következő tünetek jelzik az ételallergiát:

  • csalánkiütés
  • hányinger, hányás
  • gyomorfájás
  • hasmenés
  • viszkető bőr
  • légzési nehézség
  • mellkasi fájdalom
  • duzzanat a légutakban
  • anafilaxia, vagyis az életveszélyes állapot, ami az allergia legsúlyosabb tünete

Szájallergia

Elsősorban tavasszal jelentkezik az ételallergia egy sajátságos változata, az orális-allergikus szindróma. Ez tulajdonképpen egy dupla allergia, ami bizonyos gyümölcsök és zöldségféleségek fogyasztása után tapasztalható – és a szabadban, ha pollennel telített a levegő. Az allergiás reakciót ugyanaz a fehérje váltja ki, ami a gyümölcsökben és a növények pollenjeiben egyaránt jelen van. A betegség általában enyhe tünetekkel jár: a száj elzsibbad és viszket, a nyálkahártya megduzzad.

Európában több mint nyolc és fél millió ember szenved a dupla allergiától, és érdekes módon a különböző országok lakói másra érzékenyek. Az angol allergiások harmada a dió- és mogyoróféléket kerüli, a spanyolok és az olaszok a sárgabarackot és az őszibarackot, míg a németek és a franciák esetében az alma az allergia kiváltója. A hollandok és a svájciak viszont nem a gyümölcsökkel állnak hadilábon, hanem a zellerre és az édesköményre allergiásak. Ezeket az eltéréseket leginkább az befolyásolja, hogy az egyes országokban milyen pollenek a leggyakoribbak, és persze a helyi étkezési szokások is sokat számítanak. Az allergia azonban nemcsak a nemzetek közt tesz különbséget, hanem a nemek közt is: a betegek 60 százaléka nő, mert az ösztrogén hatással van az immunrendszert gyengítő betegségek kialakulására.

Immunterápiával már jó néhány ételallergia sikeresen gyógyítható, hiszen az allergiás reakciót kiváltó ételhez fokozatosan hozzá lehet szoktatni a szervezetet. Az „érzékenység-csökkentő” eljárás során – természetesen orvosi felügyelet mellett – a gyerekek nyelve alá teszik az élelmiszer allergénjének kivonatát. Az anyagból a nyálkahártyán keresztül egy egészen pici mennyiség szívódik fel, amennyi még nem vált ki allergiás reakciót. Ezután fokozatosan növelik az adagot, így amikor a gyerek „élesben”, a hétköznapok során találkozik az anyaggal, az már nem okoz rohamot. Nagyon fontos, hogy ezt a módszert tilos otthon kipróbálni, az eljárást csak orvos végezheti!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Sütőben sült paradicsom télire
Ha sok paradicsomunk termett a kertben érdemes a következő receptet kipróbálni, mert pillanatok alatt isteni, fűszeres szószt készíthetünk belőle, ami rengeteg diétás étel alapja is lehet.
Mennyi étel kerülhet pontosan a tányérodra, ha fogyni szeretnél?
Belekezdhetünk bármilyen diétás módszerbe, kipróbálhatunk akár ezerféle étrendet is, ha nem tanuljuk meg, mennyire fontos a porciókontroll, egy sem lesz sikeres.
Kezdj el mozogni és így változik meg az egész életed
Elképesztő, milyen komoly hatással lehet az életedre, ha mozogni kezdesz! Összegyűjtöttük a leglátványosabb változásokat.
A megfelelő méretű melltartó fontossága
Talán egy nőnek sem mondok újdonságot azzal, hogy a megfelelő melltartó kiválasztása alapvető fontosságú.
Nem mozdul a mérleg nyelve? Mutatjuk, hol a hiba!
Bizony, néha hiába a koplalás, a megszállott és rendszeres edzés, a mérleg mégsem mozdul. Sokan ekkor adják fel. Pedig csak át kellene gondolni, valóban mindent helyesen tesz­el.
A cékla chips lett a diétázók őszi kedvence: így lesz szuper ropogós
Rozmaringgal fûszerezett nasi, amit képtelenség abbahagyni. Egészséges, egyszerûen elkészíthető, zamatos, ropogós őszi finomság.
Áll alatti kényes témák: többé nem öregít a toka
Sokszor hihetetlen erőkkel küzdünk a ráncok ellen, arcunk egy másik részéről, az állról azonban gyakran elfelejtkezünk. Pedig az itt megereszkedett bőr látványa ugyanúgy öregíti az arcot, mint egy csúnya szarkaláb.
Liszt- és cukormentes kókuszos piskóta
Fél óra alatt az asztalra varázsolhatod ezt a remek diétás sütit! Nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, ezért bátran fogyaszthatod akár este is! Lágy, levegős piskóta csupa egészséges alapanyagokkal is!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.