Túl sok kávé? Zenehallgatás fülhallgatóval? Alkalmi cigi vagy nassolás? Megmutatjuk hogyan szokhatsz le!

Elhagyható rossz szokások

Túl sok kávé

A kávé fantasztikus, frissíti az agyat – állítják azok, akik naponta többször is fogyasztanak a fekete nedűből. Számos érv szól még a kávéfogyasztás mellett: elűzi a fejfájást, a fáradtságot és a rossz kedvet. A túl sok koffein azonban növelheti a szorongást, szív- és érrendszeri panaszokat is okozhat, és sajnos megszínezheti a fogakat.

Hogyan szokhat le?

Írja össze, mennyi koffeint fogyaszt egy nap. Számítsa bele az energiaitalokat és a teát is. Ez időigényes, de egyszer mindenképpen meg kell tennie. A következő feladat, hogy csökkentse a koffeinbevitelt 10 százalékkal. Hagyjon időt magának, és lassan, napok alatt egyre lejjebb vigye a bevitt koffein mennyiségét mindaddig, amíg a vágy megszűnik.

Zenehallgatás fülhallgatóval

Sajnos gyakori, hogy akár a nyugtatónak szánt lágy zenét is fejhallgatón keresztül, sokkal erősebben hallgatjuk, mint amit a fül megszokott. Egy idő után hozzászokunk az erősebb hangokhoz, és egyre hangosabban hallgatjuk a zenét. A teljes hangerőn bömböltetett zene akár maradandó halláskárosodást is okozhat, mert a szervezet nem rendelkezik önvédelmi mechanizmussal a hangos zajok ellen. Ha cseng a füle, a teste jelez: a sejtek fáradhatatlanul dolgoznak, hogy lépést tartsanak a folyamatos ingerekkel.

Hogyan szokhat le?

Tudatosan halkítsa le az autóban vagy otthon a magnót, rádiót úgy, hogy hallja az önhöz szóló embereket. Ezáltal háttérzajt képez, és már egy hét alatt, zenehallgatáskor is csökkenteni fogja a hangerőt – hiszen az agy újra képes lesz a szokásos módon érzékelni.

Alkalmi cigarettázás

A rendszeres dohányzás egészségkárosító hatása nem kérdéses. Aki csak hébe-hóba nyúl a cigaretta után, talán nem is gondolja végig, hogy ugyanúgy mérgezi magát, mint a rendszeres füstölők. A dohányfüst mértékének ugyanis nincs alsó határa, minden egyes belélegzés káros. Már egy cigaretta is károsítja a vérerek falát, ami vérrögök képződéséhez vezethet. A függőség kialakulásának kockázata is nagy.

Hogyan szokhat le?

A „partidohányosok” többnyire társaságban gyújtanak rá, amikor a rendszeresen dohányzók is előveszik acigarettát. Ilyenkor, ha teheti, fogjon egy italt, és játsszon picit a szívószállal, evőeszközzel. Ez azért jó taktika, mert lefoglalja a kezét is és a száját is. De rágózhat is vagy használhat elektromos cigarettát.

Nassolás a tévé előtt

Nagy ritkán szabad bűnözni, de minden este mégsem ehet chipset, miközben kedvenc sorozatát bámulja. Különösen azok hajlamosak este nassolni, akiket magas szintű stressz ér nap mint nap, illetve akiknek nincsen nagy baráti körük. Ők így reagálnak a kihívásokra, és végül ez a rossz szokás válik alapvető viselkedési formává. Egy ilyen falásroham során akár 71 százalékkal több élelmiszert is magunkhoz vehetünk, mint amire a szervezetnek szüksége van.

Hogyan szokhat le?

Ha nem tud lemondani a tévézésről, vegye fel a kihagyhatatlannak ítélt filmeket. Így a reklámok alatt nem fog elcsábulni, és jelentősen csökken a kanapén töltött idő is. Szervezzen programokat estére: baráti összejövetel, találkozó régi osztálytársakkal vagy járjon el sportolni. Már azzal is sokat tesz az egészségéért, ha minden este sétál egy nagyot a jó levegőn.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink