Ételérzékenység, ételallergia – ezeket a kifejezéseket nem csak egyre többször halljuk, de a jelentésüket a saját bőrünkön meg is tapasztaljuk. Az ételérzékenység olyan élelmiszerekre is vonatkozhat, amelyek az egészséges étkezés elengedhetetlen részei. Így nem mindenki étrendjébe illeszthető be a tejet, tojást, szóját vagy a glutént tartalmazó élelmiszer. Gyerekkorban pedig egyre gyakrabban alakul ki szója- vagy tojásallergia.

Érzékeny harc

Kisiskolás voltam, amikor a kötelező allergiavizsgálatkor a megszokottak mellett újabb piros pontok „izzottak” fel az alkaromon. Tej- és tojásallergia. Megnyugtattak, gyerekkorban ez gyakori (nálam talán a naponta elfogyasztott három-négy tojás és félliternyi kakaó is hozzájárulhatott a kialakulásához), de ilyenkor ez nem végleges, ki lehet nőni. És valóban, visszafogott étkezés, a „bűnös” ételek kiiktatása megoldotta a gondot. Azóta pedig – visszafogottan ugyan, de – újra élvezhetem ezeket az élelmiszereket.

De mi okozza az érzékenységet a tojásra, illetve egyre gyakrabban a szójára is, felnőtt- és gyerekkorban egyaránt?

Mire vagyunk allergiásak?

A szakemberek így fogalmaznak: „Allergénnek az olyan táplálékkomponenseket hívjuk, amelyek nem várt, jellegzetes immunológiai reakciót indítanak el a szervezetben. A táplálékallergének általában fehérjetermészetű anyagok. A tyúktojás legjellemzőbb allergénjei az ovalbumin, az ovomucoid, az ovomucin, az ovotranszferrin és a lysozime fehérjekomponensek. A tojás két alkotórésze közül a tojásfehérje erősebb allergiát kiváltó képességgel rendelkezik, mint a tojássárgája. Ez főleg magasabb ovoalbumintartalmának köszönhető.

A szója (Gycine max) allergénjei közül a leginkább reakciót kiváltók a Gly m 1 jelzésű proteinek (alfa- és béta-conglycinin), illetve a szójababban található tripszin inhibitor. Mindkét táplálék allergénfehérjéi hőstabilak, így hőkezeléssel nem csökkenthető az allergén tulajdonságuk, azonban a szójaallergén esetén kicsit hosszabb, bő negyedórás főzéssel már jelentős mértékben csökkenthető.”

Többet fogyasztjuk, mint hinnénk

A szója az egyik legkedveltebb fehérjeforrás, fogyasztásának elterjedése a nyolcvanas évekre tehető. Nem véletlenül olyan népszerű: felhasználása igencsak sokrétű, a tejérzékenyek, a vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják. Nem számolunk azonban a ténnyel, hogy nem csak akkor veszünk magunkhoz szóját, mikor szójatejet iszunk, tofut vagy szójavirslit eszünk. (További gondot okozhat, hogy aki a tehéntejre allergiás, az sok esetben a szójababra is az, így a laktózmentes diétából a szójatejet is ki kell tiltania.) A megoldás a legtöbb esetben a szigorú megvonás.

Jó hír, hogy aki kisgyermekkorban érzékeny a szójára vagy a tojásra, jó eséllyel pár éven belül kinőheti azt. Mindez rendkívül szigorú diétához vezethet – ahogyan a tojásérzékenység is. Hiszen ha jól megnézzük a címkéket, majdnem az összes tésztafélében találunk tojást, ráadásul az otthoni főzőcskézést, a sütemények elkészítését is megnehezíti, ha tojás nélkül kell boldogulnunk. Még nagyobb gondot okozhat, hogy ma már egyes gyógyszerek, gyógykészítmények, némely oltási vakcina is tartalmazhat tojás- vagy szójaszármazékot, így erről érdemes az orvosunknál, gyógyszerészünknél előre tájékozódni.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szója mellett más hüvelyesek is gyakran váltanak ki allergiás reakciót, ilyen például a földimogyoró, a borsó, a csicseriborsó, a lencse, a tamarind, a limabab, a mungóbab. Érdemes ezeket is kerülni, főleg gyerekkori allergia esetén – figyelmeztetnek a szakemberek –, mert keresztreakciót mutathatnak egymás között.

Allergiás reakciók

Abban az esetben, ha mégis allergén étel kerülne a szervezetbe, az allergiásoknál „megszokott” reakciók léphetnek fel. Az ajkak megduzzadása, szájszárazság, bőrkiütések, a beteg hányhat is. Különösen veszélyes, ha a garatüregben alakul ki duzzanat, akadályozva ezzel a légzést.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hét alatt mínusz 3 kiló? – Lehetséges a Skandináv diétával
A skandináv nők nem csak szőkék, de fittek, egészségesek és karcsúak is. A skandináv vidékeken szinte ismeretlen fogalom az elhízás. Ha túlsúlyos embert látnak, tudják, szinte biztosan külföldi. A skandináv étrend nem csak a formás alakot biztosítja, de óvja a bőrt a korai öregedés látható jeleitől is, és jótékonyan hat az egészségre.
Cukros üdítők helyett: erjesztett gyömbérital egyszerűen
10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.
Hűsítő édesség, amit nyáron is ehetsz – így csináld!
Nyáron sem kell lemondanod az édességről, csak okosan válassz! Ez a könnyű, hűsítő finomság pár perc alatt elkészül, tele van friss gyümölccsel, mégis barátságos a diétádhoz – próbáld ki, és élvezd a nyár minden falatját bűntudat nélkül!
15 perces otthoni edzésterv, ha nincs időd semmire
Nincs időd órákig edzeni? Nem gond! Ez a 15 perces otthoni edzésterv tökéletes, ha gyorsan, eszközök nélkül szeretnél formába lendülni. Csak a saját testsúlyodra és egy kis kitartásra lesz szükséged!
5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.

Ajánlataink