Mindegyik zöldségben és gyümölcsben más és más antioxidánsok találhatóak – írja az Egészségőrző. Ezért fontos, hogy amikor lehetőségünk van rá, színesítsük étrendünket ezekkel a természetben is fellelhető szuperételekkel. Egészségesebbek leszünk, a beleinkkel is jót teszünk, ráadásul még változatosabb is lesz az étkezésünk.
Fekete áfonyaAz egész testre kihat ennek a gyümölcsnek az antioxidáns védeleme. A benne található flavonoidok erősítik a hajszálereket, támogatja a szem vérkeringését, így nem véletlen, hogy a bogyós gyümölcsök királynőjének tartják.
KakaóporHangulatjavító hatása van, hozzájárul a szív- és érrendszer egészséges működéséhez, így a koncentráció és memória javításhoz is nagyban hozzájárul. Kevesen tudják, de az öregedési folyamatok lassításában is sokat segít.
DióA- és E-vitaminban gazdag, sok benne a magnézium és a kálium. Fontos antioxidáns, az Omega-3 zsírsav tartalma miatt pedig nagyon jó hatással van az idegrendszerre. Napi 1-2 szem dió fogyasztása ajánlott, igen jótékony hatással van a szervezetre.
PekándióFantasztikusan finom ízén kívül azért érdemes fogyasztani, mert nagyon magas az antioxidáns tartalma, emellett pedig 19 vitamin és ásványi anyag található benne. Többek között A-, E-, B1-vitaminok, kalcium, magnézium és cink. Csökkenti a koleszterinszintet!
Vörös vesebabCsökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A babfélék között a legmagasabb antioxidáns tartalma a vörösbabnak van. Ásványi anyagok közül jelentős a vas tartalma is, de B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium és nátrium forrás is.
Aszalt szilvaSzámos tanulmány igazolja, hogy a szilva segíti elkerülni a sejtek sérülését. Magas a rost tartalma, emiatt székletlazító hatása is van. Védi a szabad gyököket az agyban, szellemileg frissít, fokozza a teljesítő képességet, a szívműködést és az idegrendszert pedig erősíti.
Fekete ribizliKimagasló a C-vitamin tartalma. Gyulladás csökkentő, öregedést lassító hatása is van, a vashiánnyal küszködőknek pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Minden szeme egy igazi kincs, mert tartalmaz még A-vitamint, B1-, B5-, B6-, vitamint, kálciumot, foszfort, magnéziumot.
CéklaNagyon magas az antioxidáns tartalma, ezt a mélyvörös színe is mutatja. A testünk egyik legfontosabb méregtelenítő szervére, a májra van elképesztően jó hatással. Ebben a szervben a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek, emellett még nagyon jó vértisztító is.
Zöld teaA zöld tea egészségvédő hatása évezredek óta ismert. Ez a legkevésbé feldolgozott teafajta, és ez tartalmazza a legtöbb antioxidáns polifenolt. Erősíti az immunrendszerünket, elűzi a fáradtságot, véd a fertőzésektől.
GránátalmaRengeteg antioxidáns található ebben a gyümölcsben is, ráadásul védi a májat és a vesét is. Gyulladás csökkentő hatású, fokozza a szervezet vitalitását, antibakteriális hatását pedig már az ókori népek is ismerték.
AlmaTalán ma már mindenki ismeri azt a mondást, hogy „minden nap egy alma, az orvost távol tartja”. Nem véletlenül használták az őseink is ezt a gyümölcsöt gyógyszerként. Enyhíti a szívbetegség kockázatát, növeli a tüdőkapacitást, csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását, növeli az állóképességet. A pektinnek köszönhetően, béltisztító tulajdonsággal is bír. Az alma is a magas flavonoidtartalmú gyümölcsök közé tartozik, szóval érdemes gyakran fogyasztani.
SzederAz egyik legfinomabb nyári gyümölcs. Csökkenti a kollagénszintet, de C-vitamin, A- vitamin, K-vitamin és karotinoidok is bőségesen vannak benne. Erősíti az immunrendszert, öregedésgátló, védi az érfalakat. Egyébként memóriazavar ellen is alkalmazhatjuk.
KurkumaAmellett, hogy fűszerként kiváló ízt ad ételeinknek, nagyon jó vírusölő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van, továbbá a daganatok kialakulásának kockázatát is csökkenti. Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. via Egészségőrző
- Mit ehet egy szívbeteg?
- Ez történik, ha minden nap iszol almaecetet
- Óvatosan a salátákkal! Nem mindegyik diétás