A sportolást támogató fehérjesüti beszerezhető/rendelhető boltban/boltból is, de minek vásárolnánk készen, amikor a házi verzió sokkal klasszabb? Hiszen pontosan olyan lesz, amilyennek te szereted. Csak követned kell az alábbi egyszerű lépéseket. Ha csak a tésztaalapot használod fel önmagában, akkor is több mint 6 gramm fehérjét tartalmaz majd 1-1 db süti. Annyit, mint 1 db tojás.
Ha sportolsz, kell a fehérje!
Figyelem, figyelem: ez a proteinsüti akkor „működik” igazán jól, ha heti rendszerességgel több alkalommal is végzel erősítő edzést és kardiót is, és/vagy nem fogyókúrázol. A fogyni vágyók ebből maximum 1-1 darabot engedjenek meg maguknak néhanapján, mert az energiatartalma nem alacsony.
De miért is fontos a fehérje, ha rendszeresen sportolsz? A fehérje az emésztés során aminosavakra bomlik, amelyekből a szervezet ellátja különböző funkcióit, egyebek között izomfehérjét épít. Az edzések után az izomzata ki van éhezve a tápanyagra. Minél gyorsabban tudja tápanyagokkal ellátni, annál hamarabb megindul a regeneráció, és azok az építő folyamatok, amelyek a mikrosérüléseket helyreállítják, valamint az izom fejlődését eredményezik.
1. lépés: a fehérjesüti alapja
Válaszd ki az alaptésztát!
A verzió: vaníliás változat
Egy tálban keverj össze ½ csésze fehérjeport, ¾ csésze zabpehelylisztet, 1 és ¼ csésze őrölt mandulát, ½ tk sütőport és ¼ tk sót. Egy másik tálban keverje össze 6 evőkanál olvasztott vajat, ¼ csésze barna cukrot, ¼ csésze cukrot, ¼ csésze mogyoróvajat. Majd egyesével dolgozz bele 2 db tojást, végül pedig 1 tk vaníliakivonatot. Végül dolgozd össze a száraz és a nedves hozzávalókat.
B verzió: csokoládés változat
Egy tálban keverj össze ½ csésze csokoládés fehérjeport, ½ csésze valódi, cukrozatlan kakaóport, ¼ csésze zabpehelylisztet, 1 és ¼ csésze őrölt mandulát, ½ tk sütőport és ¼ tk sót. Egy másik tálban dolgozz össze 6 evőkanál megolvasztott, de már kihűlt vajat, ¼ csésze barna cukrot, ¼ csésze cukrot, ¼ csésze mogyoróvajat. Majd egyesével dolgozz bele 4 db tojást, végül pedig 1 tk vaníliakivonatot. Végül keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat.
2. lépés: Jöhetnek a kedvenc „belevalók”!
A fehérjesüti attól lesz egyedi, hogy a kedvenceiddel dúsítod. Az alábbiakban megtalálod a ropogós lehetőségeket, az aszalványokat, valamint a további édesítőket. Az a lényeg, hogy a „belevalók” összesített mennyisége ne haladja meg a 2-2,5 csészényit! (Egyébként ezt a lépést akár ki is hagyhatod, mert az alaptészta önmagában is nagyon finom.)
Ropogós elemek:
- földimogyoró
- mogyoró
- pisztácia
- napraforgómag
- kesudió
- szezámmag
- mandula
- sós perec
Aszalványok (a cukrozatlan változatot keresd!):
- aszalt sárgabarack
- asztal áfonya
- aszalt cseresznye
- mazsola
- szárított almakarika
Természetes édesítők:
- kókuszpehely
- banánchips
- kandírozott narancshéj
- ét- vagy fehér csoki chips (vagy apró darabkákra vágott ét- vagy fehér csokoládé)
3. lépés: Süsd meg!
Miután összekeverted az alaptésztát a kiválasztott plusz hozzávalókkal, a tésztából kanalazz kis halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire (nagyjából 24 db sütemény jön ki ekkora mennyiségű tésztából). Kissé nyomkodd le a tetejüket, majd süsd a fehérjesütiket előmelegített sütőben kb. 180 fokon 12-13 percig.
EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:
- Valami édeset, de gyorsan! Sütés nélküli receptek
- Hogyan készül a fogyókúrás pizza?
- A húson túl – 9 kiemelkedő proteinforrás
- Csokis fehérjeszelet házilag