Az elegendő fehérjebevitel nem csak a testépítőknek fontos, hanem mindenkinek, aki egészséges életmódot szeretne követni. A nők számára az ajánlott napi fehérjebevitel átlagosan 46 gramm. Most olyan élelmiszereket ajánlunk, amelyeknek magas a proteintartalma – és nem húsok.

A húson túl – 9 kiemelkedő proteinforrás

1. Zöldborsó

100 gramm = 5.4 gramm fehérje

A roppanós, édes borsószem nem csak nagyon-nagyon jóízű, de rendkívül értékes táplálék. Nagyszerű proteinforrás, esszenciális aminosavakban, karotinban gazdag, valamint C-, B1 – és B2 vitaminban is bővelkedik. Ahogyan értékes ásványi anyagokat is rejt a héja: foszfor és kálium nagy mennyiségben, illetve vas, cink, mangán és réz is megtalálható benne.

Tippek a felhasználásához: Fogyaszthatjuk levesként, főzelékként, önálló köretként vagy rizibiziként, rizzsel összekeverve. Feldobhatjuk vele a salátánkat, főzve, párolva vagy akár nyersen is.

 

2. Tofu

100 gramm = 11.7 gramm fehérje

A szójababsajtként is ismert étel amolyan igazi jolly joker, remek tápanyagforrás. A fehérjében gazdag eledel (amelyet szójatej megaltatásával készítenek) nyolc esszenciális aminosavat tartalmaz. Remek vas-, kalcium-, magnézium-, réz-, cink- és vitaminforrás. Segít a koleszterincsökkentésben, és érdemes menopauza idején is fogyasztani, hiszen enyhíti az ilyenkor jelentkező kellemetlen tüneteket.

Tippek a felhasználásához: Neutrális ízvilágának köszönhetően sokféleképpen ízesíthetjük és felhasználhatjuk, étrendünkbe könnyedén illeszthetjük. Használhatjuk akár hús helyett, grillezhetjük, panírozhatjuk, de főzhetünk belőle levest, gyúrhatunk gombócot, készíthetünk édességet a tofuból.

3. Dió

100 gramm = 15.2 gramm fehérje

A legjobb ropogtatni való délutánra, ha valami nasi után sóvárgunk a kiadós ebéd után. Egész évben fogyaszthatjuk, de nagyszerűen eláll a fagyasztóban is. Nem csak belsőleg, külsőleg is hatékony – akár (haj)festékként is –, és pálinkának sem utolsó. Hasznos cseranyagokat, illóolajat és C-vitamint tartalmaz. A magja telítetlen zsírsavakkal, fehérjével, ásványi anyagokkal – magnézium, kalcium, kálium – van tele. Gyógyhatása is ismert, remek gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő szerként is alkalmazhatjuk.

Tippek a felhasználásához: Önmagában is szuper étel, de feldobhatjuk vele salátánkat, teaként fogyasztva pedig gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére is alkalmas.

4. Csicseriborsó

100 gramm = 19.3 gramm fehérje

Élelmi rostokban gazdag ez az apró, ízvilágában a dióra hajazó hüvelyes. Nemcsak emésztésünk megfelelő működésére van jótékony hatással, de rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk a vérnyomást, illetve csökkenti a koleszterinszintet is. Lassan szívódik fel, így hosszan tartó telítettségérzést biztosít.

Tippek a felhasználásához: Köretként, de akár önmagában, esetleg kuszkusszal elkeverve is remek fogás. De készíthetünk belőle ragut, levest, salátát is. Gyömbérrel, fahéjjal vagy mentával ízesítve különleges fogásként tálalhatjuk.

5. Vörös bab

100 gramm = 5.2 gramm fehérje

A hüvelyesek családjába tartozó babfélék közül 1300-at is megkülönböztethetünk. Bármelyik fajtáját választjuk, nem nyúlunk mellé: csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, stabilizálja a vércukorszintet. Igaz, van némi puffasztó hatása, ám csak ezért nem éri meg száműzni az étrendünkből. Nitrogénben, foszforban, magnéziumban és vitaminokban (B1, K) gazdag. Minél sötétebb a babfajta héjának színe, annál több antioxidáns tartalmaz.

Tippek a felhasználásához: Ahány fajta, majdnem annyiféleképpen elkészíthető. Finom nyersen, főzve, sütve, párolva egyaránt. Készíthetünk belőle kiadós salátát, ízletes, gazdag levest, vagy éppen főzelékként is tálalhatjuk.

6. Edami sajt

100 gramm = 25.8 gramm fehérje

Összeállításunk egyetlen állati eredetű szereplője. Szinte mindegy is, melyik sajtfélét választjuk, remek proteinforrás mindegyik. Ám az edami még ebből a különlegesen sokszínű felhozatalból is kiemelkedik, hiszen nagyon magas a fehérjetartalma.

Tippek a felhasználásához: Ez a félkemény, enyhén sós és savanykás sajt leginkább szendvicsben finom, de akár ki is ránthatjuk vagy tésztára reszelhetjük. Sajtként zsírtartalma sem elhanyagolható, ezért nem javasolt túlzásba vinni a fogyasztását.

7. Brokkoli

100 gramm = 2.8 gramm fehérje

A sajttal ellentétben a brokkoliból bőven ehetünk: a zöld növény rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott. Bizonyos betegségekkel, például a rákkal szemben is nyújt némi védelmet. C-vitaminban rendkívül gazdag, nyersen 115 mg, főzés után kevesebb, 35-90 mg C-vitamin található benne, azaz már napi 20 deka elfogyasztása biztosítja a szükséges C-vitamin-bevitelt. Energiában szegény proteinforrás, 100 g mindössze 24 kalóriát tartalmaz.

Tippek a felhasználásához: Főzhetünk belőle krémlevest, vagy tálalhatjuk önmagában, egy kevés reszelt sajtot rászórva, és természetesen köretként is megállja a helyét.

fogyókúrás vacsora brokkoli leves

Brokkolikrémleves
Fotó: Shutterstock

8. Quinoa

100 gramm = 6.3 gramm fehérje

Az indiánköles néven is ismert apró szemű quinoa az egyik legegészségesebb ételek egyike, és kiváló proteinforrás. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, véd a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulása ellen. Mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, sok fontos vitamint (B1-, B2-, B3-, C-, E-) tartalmaz, ráadásul gluténmentes, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Tippek a felhasználásához: Legtöbbször köretként használjuk, de önthetünk belőle a müzlinkbe, a salátánkba, sőt, desszertet is készíthetünk belőle.

9. Chiamag

100 gramm = 16.5 gramm fehérje

Az egyik kedvenc puding-alapanyagunk! Ez az aprócska, Mexikóban és Dél-Amerikában őshonos mag egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Nem csak fehérje-, de omega-3 zsírsavtartalma is igen magas (így azok számára is fontos táplálék akik nem ehetnek, vagy nem akarnak halat fogyasztani), alfa-linolénsavban gazdag, jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, illetve a magas vércukorszintre. Értékes nyomelemeket, rostokat, ásványi anyagokat, A- és B-vitamint, antioxidánst tartalmaz. Figyelem: mivel rosttartalma igen magas, a Néhib ajánlása szerint napi 15 g-nál többet nem javasolt belőle fogyasztani, mert emésztőrendszeri panaszokhoz vezethet!

Tippek a felhasználásához: Készíthetünk belőle pudingot, vagy akár szórhatjuk az ételeinkre, salátákra, levesekre egyaránt.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
A nyár végén sem késő megszabadulni a narancsbőrtől
A nyár beköszöntével újra előtérbe kerül a kérdés: vajon idén sikerül-e végre elérni a sima, narancsbőrmentes bőrt a bikini szezonra? Lehet, hogy már mindent kipróbáltál – krémek, pakolások, különféle kezelések –, de a makacs narancsbőr még mindig nem adta meg magát. Az idő sürget, és attól tartasz, hogy ismét lemaradsz a vágyott alakról ebben a strandszezonban is. Ismerős érzés, ugye?
Egyre magasabb az egészségügyi tudatosság szintje a magyarok körében is
Az egészség az első – sokszor hallottuk már, viszont soha nem tudott vitatkozni senki az állítással. Egyszerűen azért, mert így van. Fittnek, aktívnak, szellemileg és mentálisan felkészültnek lenni pedig egészséges, színvonalasabb életet eredményez.
Így marad lapos a has a klimax után is
Válaszd a hízás helyett a lapos hasat! Légy 50 év felett is fantasztikusan nőies és csinos! Megtudhatod, mi ennek a titka.
Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!
Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!

Ajánlataink