A szorongás, az aggodalom és a stressz – főleg most – sokak életének része, a családi és munkagondok, az állandó túlterheltség pedig már az egészségünkre is hatással van. Ezen az állapoton azonban nemcsak sporttal, de jól megválasztott étrenddel is javíthatunk.

Feszült? Ideges? Segítenek ezek a stresszűző ételek!

A mindennapi gondok kezelése, menedzselése mindannyiunk számára komoly kihívás, a szervezetünk stresszre adott válasza pedig személyenként változó. Van, aki könnyen boldogul a mindennapi problémák megoldásával, mást megbetegít ugyanaz a gond. Más és más a módszer is, amivel reagálunk a stresszre és a szorongásra. Van, aki a kemény sportra, más a meditációra esküszik. A problémát nem oldja meg, de a tüneteket enyhíti, a hétköznapi szorongásokat elviselhetőbbé teszi a jól megválasztott étrend, életmód is. Mert nem csak stresszevéssel reagálhatunk a bajokra – magunkba tömve a hűtő teljes tartalmát –, de bizonyos ételek, italok elhagyásával vagy éppen más fogások gyakoribb fogyasztásával, az étkezésünk apró változtatásaival is sokat tehetünk a stresszel szembeni hatékonyabb küzdelemért. Mire érdemes figyelnünk egy-egy szorongósabb, feszítettebb tempójú időszakban, és milyen stresszűző ételek, italok állnak a rendelkezésünkre?

 

Elfogyasztott boldogság

A hangulatunkat természetesen a hormonok is befolyásolják – a szerotonin nevű „boldogsághormon” például segít leküzdeni a félelmeinket, oldja a stresszt és a szorongást. A szerotonin előállítása elsősorban a gyomor és a bélrendszer „feladata”, nagyon fontos hát, hogy megfelelő élelmiszerekkel gondoskodjunk e fontos szerveink megfelelő működéséről. Pre- és probiotikumok rendszeres fogyasztásával segíthetjük ezt. Együnk rendszeresen erjesztett élelmiszereket, savanyú káposztát, kefirt, joghurtot – az egészséges bélflóra pedig a hangulatunkra is jó hatással lesz.

 

Jöhet a fehérje!

Kis túlzással, de a reggeli étkezésen múlik az egész napos hangulatunk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk ébredés után. Érdemes tápláló, egészséges szénhidrátban, valamint fehérjében gazdag menüvel indítani a napot ahelyett, hogy cukros ételekkel próbálnánk felébreszteni a szervezetünket. A mandula, pulykahús, tojás és a tökmag is a stresszűző ételek közé tartoznak: mindegyik remek fehérjeforrás, ezáltal segítik a már említett szerotonin hormon termelődését.

 

Gondűző kortyok

A gyógynövények valóban segítenek elűzni a stresszt, oldják a szorongást. A legtöbb drogériában, herbáriában már ezerféle nyugtató gyógyteakeveréket találunk, de a választásnál ügyeljünk arra, hogy koffeinmentes teát válasszunk – a pörgető anyag ilyenkor nem segít. Viszont a citromfű vagy a kamilla illóolajként is idegnyugtató hatású.

 

El a kezekkel a cukortól!

Az alkohol mellett a csoki az, amire rosszabb napokon megoldásként, a stresszűző ételek „királyaként” tekintünk. Sajnos azonban ahogy a tömény ital, úgy a cukor sem segít, sőt! Együnk inkább rostban, fehérjében és magnéziumban gazdag rágcsálnivalót, például mandulát. Ez az élelmiszer segít csökkenteni nem csak a szorongást, de az édesség utáni vágyat is. Az édességek fogyasztását pedig lehetőség szerint csökkentsük a minimálisra. Egy-két kocka magas kakaótartalmú csokoládé vagy 1 db kis Túró Rudi nem árt, sőt, de ha eltüntetjük az egész táblát vagy befalunk egy ültő helyünkben 5 túródesszertet, azzal csak a lelkifurdalást okozunk magunknak.

 

Sport és légzőgyakorlatok

A megfelelő, kiegyensúlyozott étkezés (sok-sok organikus gyümölcs és zöldség, jó minőségű fehérje és zsír, teljes kiőrlésű gabona) mellett nagyon fontos a rendszeres sport is. Mindegy, hogy az kocogunk, bringázunk, tempósan gyaloglunk vagy otthoni tornát végzünk – a lényeg, hogy sportoljunk valamit. Érdemes megtanulni néhány légzőtechnikát is, amit bármikor bevethetünk, ha kicsit rosszabbra fordulnak a dolgok.

 

Ami nélkülözhetetlen: a magnézium

A magnézium idegnyugtató hatása jól ismert, nem véletlenül javallott minél több magnéziumtartalmú étel fogyasztása, nem csak a rosszabb napokon. A magnézium segít, hogy nyugodtan aludjunk éjszaka, hogy valóban kipihenten ébredjünk reggel, hogy jobban reagáljunk a stresszes helyzetekre. A már említett mandula mellett jó, ha minél gyakrabban fogyasztunk spenótot, avokádót, natúr (nem cukrozott, nem ízesített!) joghurtot, tökmagot. Persze emellett az sem árt, ha időnként kapszula formájában is a szervezetbe juttatjuk. Esténként, elalvás előtt érdemes magnéziumot szedni, főleg a komolyabban sportolóknak, hiszen nem csak az idegeket, de az izmokat is védi, karbantartja ez a nagyon fontos ásványi anyag.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink