A fájdalmat, ami a szervezet jelzése arról, hogy valami zavar keletkezett a működésben, egy idő után megtanuljuk értelmezni. Eldöntjük, hogy érdemes-e orvoshoz fordulni, vagy akár otthon is helyreállíthatjuk az egyensúlyt. Néha előfordul, hogy nem vesszük komolyan a testünk figyelmeztetését vagy félreértelmezzük, pedig a háttérben súlyos betegség is állhat.

Figyeljen a fájdalomra!

Hasi diszkomfortérzés, puffadás – petefészekrák

A nem megfelelő táplálkozás, bizonyos ételallergiák okozhatnak kellemetlen hasi panaszokat. Ha azonban ezen okok kizárhatók, petefészekrákra is gondolni kell. A petefészkekben sokféle rosszindulatú daganat kialakulhat. Hajlamosító tényező lehet az életkor (a legtöbb esetben a változókort követően alakul ki), nagyobb a kockázat azoknál a hölgyeknél, akiknek az első havivérzése 12 éves kor előtt jelentkezett, az utolsó pedig 50 éves kor felett, nincs gyermekük vagy első gyermeküket 30 éves koruk után szülték, illetve azoknál is gyakoribb, akiknek elsőfokú rokonságában előfordult petefészek-, emlő-, bél- vagy prosztatarák.

Egyéb tünetek: Vérzészavarok, kismedencei idegentest-érzés, deréktáji és alsólábszár-fájdalom, gyomor- és bélpanaszok.

Teendő: Keressen fel egy nőgyógyászt, aki ultrahangvizsgálattal, hasi tükrözéssel, CT-vel, MRI-vel alátámasztja a diagnózist és megállapítja a klinikai stádiumot, mely alapján kiválasztja a kezelés módját.

Fejfájás – Agyi aneurizma

Az ütésszerű, nagyon hirtelen jelentkező fejfájást okozhatja egy koponyán belüli értágulat (agyi aneurizma) megrepedése. Az ütőértágulat azért jön létre, mert az érfal kötőszövetei meggyengülnek. Leggyakrabban ott fordul elő, ahol az artériák két irányba szétválnak. Alattomos betegség, akár évekig sem okoz tüneteket. A heves fejfájás oka, hogy az aneurizma megreped, és bevérzik az agyhártya alatti rész. Azokon a területeken, amelyeket a megrepedt ér látott el, oxigénhiány alakul ki. A vérzés az agy egyéb területein nyomást okoz, a folyadék nem tud megfelelően áramlani, agyödéma keletkezik.

Egyéb tünet: Érzészavar, bénulás, tarkómerevség, émelygés.

Teendő: MRI-vel, Ct-vel igazolható a betegség, és műtéttel megakadályozható az újbóli vérzés, de sajnos a betegek közel egyötöde nem éli túl az agyi aneurizma megrepedését.

Kimerültség és mellkasi fájdalom – szívinfarktus

Szívinfarktus esetén a klasszikus mellkasi fájdalom főként a férfiaknál jelentkezik. Nők is érzik a szorító érzést a mellkas alsó szakaszán, ám ezt a fájdalmat könnyű összetéveszteni valamiféle gyomorbetegséggel. Hölgyeknél légszomj, kimerültség, hastáji fájdalom akár már hat héttel a szívinfarktus bekövetkezte előtt jelentkezhet, figyelmeztetve, hogy elzáródott valamelyik artéria. A tünetek pihenés közben, akár alvásból ébredve is jelentkezhetnek és egyre erősödnek.

Egyéb tünet: gyengeség, hányinger, szédülés, hátfájás, felső gyomortáji diszkomfortérzet.

Teendő: Azonnal hívja a mentőt és közölje az orvossal a gyanúját. Az 55 év alatti korcsoportban a nők háromszor nagyobb eséllyel élik túl az infarktust, mint a férfiak.

Alsó lábszár fájdalma – trombózis

Az alsó lábszár fájdalmát okozhatja mélyvénás trombózis, ami vérrög képződése a mélyen fekvő vénákban. Az érpályán belül kialakuló véralvadás oka lehet érfalsérülés, a vérkeringés lelassulása, a vér alvadékonyságának fokozódása. A mélyvénás trombózis egyik legfőbb oka a lábak tétlensége: a mozgáshiány, a hosszan tartó ülés. Megelőzni rendszeres testmozgással, bizonyos helyzetekben a lábak mozgatásával lehet.

Egyéb tünetek: Vörös, meleg tapintású duzzanat a lábon.

Teendő: Álljon ellen a késztetésnek, hogy masszírozni kezdje a fájdalmas területet. Feküdjön le, a lábait polcolja fel és hívjon mentőt.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.