Állandó fáradtság, rossz lehelet, elszíneződött köröm – ezek apró, alig észrevehető, mégis zavaró tünetek, amelyekkel hajlamosak vagyunk nem foglalkozni, pedig előfordulhat, hogy komolyabb betegséget jeleznek. Összegyűjtöttünk néhány nem fájdalmas, ám kellemetlen panaszt.

Figyelmeztető jelek

Puffadás

Egyes élelmiszereket nehezebben emészt meg a szervezet, így a puffadás időnként „normális” jelenség. Ha azonban rendszeressé válik a probléma, érdemes rá figyelni. Első lépésként vezessen táplálkozási naplót, hogy kiderüljön, a panaszok összefüggésben állnak-e az étkezésekkel. Legtöbbször az étkezési szokások megváltoztatásával, a diéta betartásával enyhülnek, illetve megszűnnek a panaszok. Tartós puffadás esetén azonban indokolt belgyógyászati kivizsgálás. A tüneteket okozhatja élelmiszer-allergia vagy -érzékenység, bizonyos enzimek hiánya miatt fellépő hasnyálmirigy-elégtelenség, de akár vese- vagy pajzsmirigybetegség is.

Horkolás

A horkolás nem tűnik egészségügyi problémának, pedig sokszor komoly betegség tünete. Horkoló hang akkor keletkezik, amikor a levegő a szájból vagy az orrból a tüdő felé áramolva, a járatok elkeskenyedése, dugulása miatt vibrál. Megfázásnál gyakori panasz, pár napon belül megszűnik. Legtöbbször a tartós horkolás az egyik jele az alvási apnoénak, melynek során a beteg légzése többször is leáll alvás közben. Oxigénhiányos állapottal párosulva a horkolás jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Állandósult fáradtságérzet

Legtermészetesebb oka az alváshiány. Érdemes orvoshoz fordulni, ha az alvás, a pihenés vagy a friss levegőn való mozgás nem szünteti meg a fáradtságot, illetve, ha a fáradtság fizikailag és szellemileg is annyira megviseli, hogy korlátozza a mindennapi tevékenységekben. Sokféle betegség tünete lehet a fáradtság: vírusos vagy bakteriális fertőzéseké, anyagcsere-betegségeké, vérszegénységé, daganatos betegségeké, szív- és érrendszeri betegségeké és pszichés problémáké.

Álmatlanság

Az átmeneti, illetve rövid távú (azaz néhány naptól néhány hétig tartó) álmatlanság hátterében legtöbbször akut stressz, testi betegség, időzóna-átrepülés vagy vény nélkül kapható gyógyszerek nem előírás szerinti szedése áll. Ha az álmatlanság legalább fél éve tart, más okokat kell keresni. Legtöbbször valamilyen mentális betegség okozza az insomniát, de belgyógyászati vagy neurológiai betegségek, életmódbeli, illetve alváshigiénés tényezők is okozhatnak álmatlanságot.

Kellemetlen szájszag

„Normális” esetben az erősen fűszeres, illóolajokban gazdag ételek, a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a kávézás okozhat kellemetlen szájszagot. Ilyenkor a megfelelő szájhigiénia elegendő a kellemetlen szag megszüntetéséhez. Sokszor azonban súlyos fogágybetegségek, csökkent nyáltermelődés, lepedékes nyelv vagy a szájüregben kialakult sebek okozzák a rossz szagokat. A bűzös lehelet azonban utalhat refluxra, előrehaladott máj-, vese- vagy tüdőbetegségre is.

Rendszeresen jelentkező fejfájás

A fejfájás a legtöbbször teljesen ártalmatlan, de ha a tünetek rendszeresen jelentkeznek, egyre súlyosbodnak és hosszabb ideig fennállnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A diagnózis felállítása nem mindig egyszerű, és gyakran bizony hosszadalmas folyamat.

Izomgörcs

Az izomgörcs oka alapvetően az ionáram egyensúlyának felborulása, illetve az izom tápanyag- és oxigénellátásának zavara. Leggyakoribb az izom túlterhelése következtében kialakuló izomgörcs. Ez pihentetéssel, masszírozással kezelhető. Izomgörcsöt okozhat még érszűkület vagy tápanyaghiány is. Ezeket mindenképpen kezelni kell.

Körmök elszíneződése

Az egészséges köröm rózsaszín árnyalatú. Elszínezhetik vegyi anyagok, de súlyos betegségek is. A sárgás színű köröm a gombás fertőzésen túl májbetegség tünete is lehet. Barnás elszíneződést okozhatnak különböző gyógyszerek, de ritkán jelezheti a köröm alatt kialakult rákos betegséget is. Zöldes színűvé válhat a köröm bakteriális fertőzés esetén. Kékes elszíneződés alakulhat ki szív-, illetve tüdőbetegségben, a vér alacsony oxigénellátottságát jelezve. A szürkés köröm vitaminhiányra utalhat.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink