Nevezték a királyok eledelének, emlegették az örök ifjúság elixírjeként, mennyei csodaszerként és a tudás forrásaként. Ellenállhatatlan csemege, amely jóval több egyszerű finomságnál, hiszen az egészségre gyakorolt hatása évszázadok óta ismert.

Folyékony csodaszer: A méz

A gyógyító

Kevés olyan élelmiszer van, melynek felülmúlhatatlan élvezeti értéke mellett nem káros mellékhatásai vannak, hanem legendásan egészséges. A méz sokféle vegyületet tartalmaz. Egyszerű és összetett cukrokat, enzimeket, fehérjéket, savakat, ásványi anyagokat és vitaminokat. Antibakteriális hatása mellett kiváló roborálószer is. Segíti az anyagcsere-folyamatokat és a méregtelenítést. Gyógyító hatással van a felső légúti panaszokra, a tüdő, a szív, a gyomor és a belek, a máj, a vese, az idegrendszer, a bőr megbetegedéseire, kedélybetegségre, sőt a legújabb klinikai eredmények szerint sugárártalomra is. Hasznos lehet terhességi vészes hányás esetén is. Régi tapasztalat, hogy akár nyílt sebre is kenhető fertőtlenítőszerként. Fogyasztása nem árt a fogaknak: magas cukortartalma önmagában megakadályozza a patogén mikroorganizmusok szaporodását, sőt el is pusztítja őket. Az ok összetett, de két alapvető elemét már felismerték ennek a tulajdonságnak. A mézbe kerülő mikrobák testének víztartalma jóval nagyobb, mint a mézé. Így az egyszerű szervezeteket már maga az ozmotikus koncentrációkülönbség is elpusztítja. Emellett a méz savas, 3,6– 4,5 közötti PH-ja sem kedvez a kórokozóknak.

A méz mint afrodiziákum

Az ókori Rómában általános erősítő- és potencianövelő szerként tartották számon, Indiában gyakran külsőleg, masszírozáshoz alkalmazták, elsősorban a nemi szerveken, hogy serkentse a vérkeringést. Nemcsak a férfiakra van hatással, régen szokássá vált, hogy esküvőjük után a fiatalasszonyok egy héten át mézsört ittak. Talán ez az eredete a mézeshetek kifejezésnek is. A mézben megtalálható kis mennyiségben az aszparaginsav és az E-vitamin, sőt van benne ösztrogén is, mely elősegíti a női mirigyek működését. A méz már eddig is megismert serkentő tulajdonságai minden szervre hatnak, így a nemi szervekre is. A benne cukrok formájában felhalmozott rengeteg energia könnyen felszívódik a véráramba, és gyorsan eljut azokhoz a sejtekhez, melyeknek éppen energiára van szükségük. A fel nem használt cukrokat az izmok glikogén formájában raktározzák, a glükózból és a glikogénből a sejtek oxigén nélkül is képesek energiát nyerni.

Ínyencek csemegéje

A méz mint táplálék is különleges. Egyszerre növényi és állati eredetű élelmiszer, és sokáig az emberiség egyetlen édesítőszere volt. Ismerünk vegyes virágmézet, fajta- (monoflór méz) és krémmézeket. Vannak kristályosodásra hajlamos (pl. a keresztes virágúak: repce, napraforgó, mustár, gyümölcsvirág) és kevésbé hajlamos (pl. a pillangós virágúak: édesharmat, erdei, akác, lóhere, somkóró, vaddohány, narancs, eukaliptusz) mézek. Az előbbiekben a szőlőcukor (glükóz) van túlsúlyban, míg az utóbbiakban a gyümölcscukor (fruktóz). A méz víztartalma 15-20% közötti. légmentesen lezárva szinte korlátlan a szavatossága. Legfontosabb aminosava a prolin, mely a méz aromájának egyik alkotóeleme. Ezenkívül több mint százféle aromaanyagot tartalmaz. Az enzimek mindegyike a méhek mirigyeiből kerül a mézbe, és ezek rendkívül érzékenyek a hőmérséklet-változásra. A bolti mézek hőkezeltek a könnyebb szűrés és töltés miatt, így viszont hasznos enzimtartalmuk töredéke a termelői mézének.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink