A friss vagy szárított fűszerek többsége vérbőséget okoz a gyomorban, serkenti az emésztést, az anyagcserét és a salakanyagok kiürülését, végső soron a zsír lebontását. A fűszeres ételek ráadásul hamarabb jóllakottság érzetet biztosítanak, így megakadályozzák, hogy túledd magad. Keri Glassman dietetikus, a fűszerdiéta amerikai ötletgazdája szerint ezért elengedhetetlen a fűszerek használata.
A fűszerdiéta 4 alapszabálya
- Kerüld a nehéz zsíros ételeket, helyettük egyél friss vagy párolt zöldségeket, gyümölcsöket, sovány húsokat, halakat és zsírszegény tejtermékeket.
- Mozogj rendszeresen.
- Kerüld a finomított szénhidrátokat, vörös húsokat, a szénsavas és a cukros üdítőket, és sózz kevesebbet!
- Használj az alábbi a fűszerekből csipettel többet, mint szoktál, és figyeld a hatást. Íme, egy kis ízelítő a legjobb zsírgyilkosokból:
1. Fahéj: a Jolly joker
Mindegy, hogy az ázsiai vagy a magyaros, sós vagy édes ételeket kedveljük-e, a fahéj mindenképp remek kiegészítő, közismert zsírégető fűszer. Fertőtlenítő, baktériumölő hatása mellett segíti a vércukorszint szabályozását, ezzel elűzi vagy megelőzi a hirtelen fellépő farkaséhséget. Akkor a leghatásosabb, ha a reggeli italunkba csempésszük bele, cukor helyett.
2. Gyömbér: a gyökeres megoldás
A keleti konyha kedvelt fűszere gyorsítja az emésztőnedvek termelését és a bélmozgást, így segíti a gyomor munkáját. A csípőssége révén az egész testet melegíti és aktiválja a salakanyagok távozását, ezáltal méregtelenít is. Ünnepek idején különösen hasznos, mert gátolja a puffadást és megnyugtatja a bélrendszert. Édes ízekhez is illik, teának is kiváló.
3. Feketebors: kicsi, de erős
Mindenki tart konyhapolcán borsszórót, de kevesen tudják, hogy ez a teljesen átlagos fűszer kitűnő társ lehet a fogyásban. A csípősségéért felelős piperin a kutatások szerint gátolja a zsírsejtek képződését a testben, és legalább nyolc százalékkal felgyorsítja a zsíranyagcserét. Emellett csökkenti a koleszterinszintet és segít meggyógyulni az emésztési zavarokból. Hatása úgy a legjobb, ha frissen őröljük!
4. Kapor: a tökfőzeléken túl
Ahhoz, hogy segítse a fogyást, nem kell egy fűszernek feltétlenül csípősnek lennie, hiszen a kapor is kiválóan gyorsítja az emésztést. Emellett enyhíti a gyomorfájást és a puffadást, illetve csillapítja a menstruációs fájdalmakat is. Salátaöntethez, halakhoz, sovány joghurthoz vagy túróhoz ajánljuk.
5. Rozmaring: örök nyár
Ha gondoskodtunk az ablakban mini konyhakertről, akár egész évben nyesegethetjük a friss rozmaringleveleket. Nem túl igényes növény, ugyanakkor szárított formában sokat veszít jótékony hatásaiból. Illatos, finom, és olajai elképesztő módon serkentik a zsírok lebontását.
Kalóriamentes gyógyszerek…
… így nevezi a fűszereket Keri Glassman táplálkozási szakértő. Nem csak fogyókúrában, de a legkülönfélébb betegségek kezelésében lehetnek segítőink,ó. Alacsony vérnyomásra gyógyír a rozmaring, a bazsalikom vagy a koriander, cukorbetegségre a kömény és a mustár. Az emésztési problémák ellen hatásos az ánizsmag, a borsmenta, a citromfű, a petrezselyem és a rozmaring. Szív- és érrendszeri megbetegedés esetén pedig levendula, citromfű, köménymag, kapor, majoránna, kakukkfű, fahéj és szegfűszeg ajánlott.
EZ IS ÉRDEKELHET: