Hétvége, bevásárlás, épp egy karton ásványvizet szeretnénk a földről felemelni, hogy betegyük a kocsi csomagtartójába, és akkor éles fájdalom nyilall a hátunkba, végigfut a gerincünkön… Kinek ismerős az előbbi jelenet? A porckorongsérv – közismertebb nevén a gerincsérv – szinte minden felnőtt embert érint, ennek ellenére mégis keveset tudunk arról, hogy mit tehetünk, ha már megvan a baj, vagy hogy hogyan előzhetjük meg, hogy idősebb korunkra mozgáskorlátozottak legyünk. Tuza-Ritter Bálint személyi edző, gerinctréner a megelőzés híve.

Gerincbántalmak nélkül élni

Életmódváltás = szemléletmód váltás

Ha az a célunk, hogy hosszú távon megelőzzük vagy kezeljük gerincbántalmainkat, nem elég csak akkor foglalkozni a problémával, ha már nyakig ülünk benne. Szakértőnk szerint az első lépés a preventív szemléletmód elsajátítása. „A cél az, hogy olyan hétköznapivá váljon ez a gondolkodás, mint a reggeli fogmosás. Például, ha sokat vezetünk, ne az legyen a kocsiból kiszállva az első dolgunk, hogy lehuppanunk a kanapéra. E helyett nyújtsuk meg óvatosan egy kicsit megrövidült izmainkat. Fél percet sem vesz el az életünkből, de cserébe sokkal többet ad hozzá.”

Tudatosan a teremben is

Talán könnyebb először az edzésünkbe beilleszteni ezt a tudatosságot, és onnan majd lassanként hétköznapi szemléletté válhat – persze embere válogatja. De nem ártana tudnunk, hogy mi tesz jót a gerincünknek edzés közben, és mi az, amivel nyírjuk. Az egyik legrosszabb pozitúra a gerincünknek, ha ülünk – a porckorongok ekkor rendkívül nagy terhelést kapnak –, ezt a helyes üléssel tudjuk ellensúlyozni, ebben az esetben csökken az ágyéki szakaszon a terhelés. Gyakoroljunk a boltban Számos olyan apró alkalom adódik mindennap, amikor gyakorolhatjuk a helyes tartást. Például az esti, hétvégi nagy bevásárlás alatt, amikor hosszú percekre sorba állni kényszerülünk. „A telefonunk nyomkodása helyett álljunk egyenesen és scanneljük végig magunkat. A helyes tartás valahogy így néz ki: bokánk tart, comb-fenék enyhén feszes, has-köldök behúzva, vállak leszorítva, lapocka hátrahúzva, mellkas kiemelve, áll fenn, fej hátra. Ha ez megvan, gondolatban menjünk visszafelé a fejtől a bokáig, és ellenőrizzük, hogy minden a helyén maradt-e” – javasolja Tuza-Ritter Bálint.

Egyenesebb tartás – pozitívabb kisugárzás

Azt, hogy 10 percig egyenesen álljunk, igazából bárhol gyakorolhatjuk. Próbáljuk ki a boltban, a villamoson, egy tárgyaláson, az iskolában, és figyeljük meg, hogy milyen hatással van ránk. „Az önbizalmunk is javulhat egy szép, magabiztos tartástól. Az egyik vendégem pedig arról számolt be, hogy azokon a napokon, amikor különösen figyel a tartására, több energiája marad. Egy másik edzettemnek pedig jobb lett tőle a közérzete. Apróságnak tűnhetnek ezek, de sokat számítanak.”

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink