Jó hírrel szolgálhatunk a csoki kedvelőinek: kutatások szerint az étcsokoládé rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak az egészségre. A jó minőségű, 70–85 százalék kakaótartalmú fekete finomság antioxidánsban gazdag, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és javítja az agyműködést.

Gyógyító édesség

1. Az étcsokoládé tápláló

Az igazán jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé valóban tápláló, rostban és ásványi anyagokban gazdag. 100 gramm 70–85 százalék kakaót tartalmazó csokoládé 11 gramm rostot, az ajánlott napi mennyiségű vas 67, a magnézium 58, a réz 89, a mangán 98 százalékát tartalmazza. Ezenkívül értékes kálium-, foszfor-, cink- és szelénforrás. A kakaó hasznos ómega 3 és ómega 6 zsírsavat tartalmaz.

2. Az étcsokoládé természetes forrása az antioxidánsoknak

A nyers, feldolgozatlan kakaóbab ORAC-értéke igen magas. Ez az érték az adott élelmiszer szabad gyök fogó-elnyelő képességét jelöli. Minél magasabb az ORAC-érték, annál erősebb szabadgyök-fogó az adott gyümölcs, növény, vitamin, ásványi anyag. A kakaóbab mintegy 8–13 százalékát a növényi hatóanyagok egyik természetes sejtvédő csoportját alkotó polifenolok teszik ki. A kakaó polifenoljai a növényi vegyületeknek a flavonoidokkal közös csoportjába tartoznak. Hasonló szerkezetű színanyagok találhatók a kakaó mellett a vörösborban, a piros bogyós gyümölcsökben és a kávéban is.

3. Az étcsokoládé csökkenti a vérnyomást

Már napi 100 gramm étcsokoládé csökkenti a vérnyomást úgy, hogy kisebb lesz a szívinfarktus vagy a szélütés kialakulásának kockázata. A kakaóban található vegyületek, az antioxidáns hatású flavanolok magas vérnyomásra gyakorolt jótékony hatása már régóta ismert. Korábban úgy gondolták, hogy a kívánt hatás eléréséhez nagy mennyiségben kell kakaót fogyasztani, de mostanra a Kölni Egyetemi Kórház kutatói bebizonyították, hogy az étcsokoládé már kis mennyiségben is képes csökkenteni a vérnyomást.

4. Az étcsokoládé csökkenti a koleszterinszintet

A magas kakaótartalmú csokoládé segít helyreállítani az artériák falának rugalmasságát, továbbá megakadályozza, hogy az érfalon különböző anyagok tudjanak letapadni, így gátolja az érelmeszesedés folyamatát.

5. Véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen

Egy finn tanulmányban 26-féle flavonoid típusú antioxidáns tápanyag szívre gyakorolt hatását vizsgálták. A flavonoidok megtalálhatók bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben, a teában, a kávéban, a vörösborban és a kakaóban. Alcsoportjai a flavonolok, a flavonok, a flaván-3-ol és az antocianidinek. A kutatók arra keresték a választ, hogy a flavonoidfogyasztás hogyan befolyásolja a szív állapotát, és ehhez a koszorúér átmérőjét vették alapul. A szív állapotát befolyásoló egyéb tényezőket (pl. testzsír, dohányzás, alkohol, étrendi zsírok és vitaminok fogyasztása) is figyelembe véve azt találták, hogy tendenciájában azoknál a legrosszabb a carotis artéria értéke, következésképp a szívbetegség kockázata, akik a legkevesebb flavonoidot fogyasztják.

6 Az étcsokoládé bőrvédő, bőrszépítő hatású

Az étcsokoládé nagy mennyiségben tartalmaz olyan antioxidáns anyagokat, mint az epikatehin és a katehin, melyek fokozzák a bőr természetes védelmét, például a káros UV-sugarakkal szemben. Azoknak a kísérletben szereplő nőknek, akik 326 mg magas flavanoltartalmú csokoládét fogyasztottak naponta, 12 héten át, nagymértékben csökkent az UV-fénnyel kapcsolatos érzékenységük. Ráadásul a bőrük selymesebb, hidratáltabb lett, mint azoknak, akik csupán 27 mg csokoládét fogyasztottak. Természetesen a csokoládé önmagában nem jelent elég védelmet a napsugarak ellen, de kiegészítőként támogathatja a bőr védelmét.

7. Az étcsokoládé javítja az agyműködést

Az orvostudomány szerint a csokoládéban található teofillinnek bizonyítottan agyserkentő hatása van mind fizikai, mind szellemi tevékenységek esetén. Fogyasztásával jelentősen javíthatók a kognitív funkciók.

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.
3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetsz húsvétkor
Húsvétkor sem kell lemondanod az édességekről, ha figyelsz az alakodra! Mutatok három egyszerű és finom desszertet, amit bűntudat nélkül élvezhetsz az ünnepi asztalon.
Nem tudsz fogyni? 5 dolog, amitől piszokul lelassul az anyagcseréd
Hiába edzel és eszel tudatosan, a fogyás mégsem indul be? Lehet, hogy az anyagcseréd lassult be – mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit érdemes mielőbb elkerülnöd!
Gyaloglással fogynál 50 felett? Íme egy heti edzésterv!
Nézd meg, hogyan építheted be ezt a mozgásformát a mindennapjaidb

Ajánlataink