Jó hírrel szolgálhatunk a csoki kedvelőinek: kutatások szerint az étcsokoládé rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak az egészségre. A jó minőségű, 70–85 százalék kakaótartalmú fekete finomság antioxidánsban gazdag, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és javítja az agyműködést.

Gyógyító édesség

1. Az étcsokoládé tápláló

Az igazán jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé valóban tápláló, rostban és ásványi anyagokban gazdag. 100 gramm 70–85 százalék kakaót tartalmazó csokoládé 11 gramm rostot, az ajánlott napi mennyiségű vas 67, a magnézium 58, a réz 89, a mangán 98 százalékát tartalmazza. Ezenkívül értékes kálium-, foszfor-, cink- és szelénforrás. A kakaó hasznos ómega 3 és ómega 6 zsírsavat tartalmaz.

2. Az étcsokoládé természetes forrása az antioxidánsoknak

A nyers, feldolgozatlan kakaóbab ORAC-értéke igen magas. Ez az érték az adott élelmiszer szabad gyök fogó-elnyelő képességét jelöli. Minél magasabb az ORAC-érték, annál erősebb szabadgyök-fogó az adott gyümölcs, növény, vitamin, ásványi anyag. A kakaóbab mintegy 8–13 százalékát a növényi hatóanyagok egyik természetes sejtvédő csoportját alkotó polifenolok teszik ki. A kakaó polifenoljai a növényi vegyületeknek a flavonoidokkal közös csoportjába tartoznak. Hasonló szerkezetű színanyagok találhatók a kakaó mellett a vörösborban, a piros bogyós gyümölcsökben és a kávéban is.

3. Az étcsokoládé csökkenti a vérnyomást

Már napi 100 gramm étcsokoládé csökkenti a vérnyomást úgy, hogy kisebb lesz a szívinfarktus vagy a szélütés kialakulásának kockázata. A kakaóban található vegyületek, az antioxidáns hatású flavanolok magas vérnyomásra gyakorolt jótékony hatása már régóta ismert. Korábban úgy gondolták, hogy a kívánt hatás eléréséhez nagy mennyiségben kell kakaót fogyasztani, de mostanra a Kölni Egyetemi Kórház kutatói bebizonyították, hogy az étcsokoládé már kis mennyiségben is képes csökkenteni a vérnyomást.

4. Az étcsokoládé csökkenti a koleszterinszintet

A magas kakaótartalmú csokoládé segít helyreállítani az artériák falának rugalmasságát, továbbá megakadályozza, hogy az érfalon különböző anyagok tudjanak letapadni, így gátolja az érelmeszesedés folyamatát.

5. Véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen

Egy finn tanulmányban 26-féle flavonoid típusú antioxidáns tápanyag szívre gyakorolt hatását vizsgálták. A flavonoidok megtalálhatók bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben, a teában, a kávéban, a vörösborban és a kakaóban. Alcsoportjai a flavonolok, a flavonok, a flaván-3-ol és az antocianidinek. A kutatók arra keresték a választ, hogy a flavonoidfogyasztás hogyan befolyásolja a szív állapotát, és ehhez a koszorúér átmérőjét vették alapul. A szív állapotát befolyásoló egyéb tényezőket (pl. testzsír, dohányzás, alkohol, étrendi zsírok és vitaminok fogyasztása) is figyelembe véve azt találták, hogy tendenciájában azoknál a legrosszabb a carotis artéria értéke, következésképp a szívbetegség kockázata, akik a legkevesebb flavonoidot fogyasztják.

6 Az étcsokoládé bőrvédő, bőrszépítő hatású

Az étcsokoládé nagy mennyiségben tartalmaz olyan antioxidáns anyagokat, mint az epikatehin és a katehin, melyek fokozzák a bőr természetes védelmét, például a káros UV-sugarakkal szemben. Azoknak a kísérletben szereplő nőknek, akik 326 mg magas flavanoltartalmú csokoládét fogyasztottak naponta, 12 héten át, nagymértékben csökkent az UV-fénnyel kapcsolatos érzékenységük. Ráadásul a bőrük selymesebb, hidratáltabb lett, mint azoknak, akik csupán 27 mg csokoládét fogyasztottak. Természetesen a csokoládé önmagában nem jelent elég védelmet a napsugarak ellen, de kiegészítőként támogathatja a bőr védelmét.

7. Az étcsokoládé javítja az agyműködést

Az orvostudomány szerint a csokoládéban található teofillinnek bizonyítottan agyserkentő hatása van mind fizikai, mind szellemi tevékenységek esetén. Fogyasztásával jelentősen javíthatók a kognitív funkciók.

Ezek is érdekelhetnek

Honnan tudod, hogy nem eszel elég szénhidrátot? Ezek az egyértelmű jelek!
A szénhidrátok nem ellenségek, de nem mindegy, milyeneket fogyasztunk! Az alacsony szénhidrátbevitel rövid távon fogyáshoz vezethet, de hosszú távon egészségügyi problémákat, például fáradtságot, emésztési gondokat és rosszkedvet okozhat. Az egyensúly és a megfelelő források megválasztása a kulcs!
Mire kell nagyon vigyáznod, ha refluxos vagy?
Az időben meghozott változtatásokkal sokat tehetsz az egészségedért! Ezekre figyelj, ha reflux gyötör.
Ez lesz az idei tél legjobb diétás desszertje: alma és dió került bele
Szeretnél egészségesebb süteményt készíteni a téli hónapokban, amely finom, mégis támogatja az életmódváltásodat? Ez az almás-zabpelyhes süti tökéletes választás.
Gyors karácsonyi menü 160 grammos diétához
Karácsony környékén a finom ételek és a bőséges lakomák elmaradhatatlan részei az ünnepi hangulatnak. De mi van akkor, ha diétázol? Ne aggódj, a karácsonyi menü akkor is lehet ízletes és ünnepi!
5 hatékony hasizom gyakorlat, ha gyors eredményre vágysz
Íme 5 hatékony hasizomgyakorlat, amelyek a teljes core-izomzatot célozzák:
4 ital, ami finom és gyorsan segít eltüntetni a hashájat
Fogyókúra alatt különösen fontos, hogy ne veszíts vizet a szervezetedből. De a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért is hasznos, mert kellemesen eltelít, kevésbé leszel állandóan éhes, mutatjuk, milyen finomságokat érdemes inni.
Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.

Ajánlataink