Az őszi-téli szezonban, amikor a szervezetünknek a legnagyobb szüksége lenne vitaminokra és ásványi anyagokra, nehezebben jutunk friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz. A megfázásból, influenzából is nehezebben vergődünk ki. ilyenkor érdemes a természet patikájához fordulni, és a gyógynövények között keresni panaszunkra gyógyírt. A belőlük készült főzetek, gyógyteák vagy éppen illóolajuk segít a tél végére legyengült immunrendszer erősítésében

Gyógyító növények

Citromfű

A citromfű illóolaja baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású. A belőle készült krém kiváló az ajakherpesz kezelésében, teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató. Álmatlanság, alvászavarok esetén is javasolt a használata. Enyhíti az idegességet, oldja a depressziót.

Tea a téli depresszió elűzésére:
1 púpozott evőkanál citromfüvet öntsön le 2,5 dl forró vízzel. Hagyja állni 10 percig. Fogyassza önmagában vagy mézzel ízesítve.

Kakukkfű

Évszázadokon át kakukkfűvel kezelték a megfázást, torokfájást, köhögést. Gyakran használták fertőzések leküzdésére. A növény a benne lévő illóolajok, a tymol és a keserű anyagok miatt igen illatos. A tymol erősen antimikrobiális hatású, segíti a gyógyulást. Tea vagy illóolaj formájában is használható. inhalálhat vele, teheti a fürdővízbe.

Tea meghűlés gyógyítására:
1 teáskanál szárított kakukkfűvet forrázzon le 250 ml meleg vízzel, majd hagyja állni 10 percet. Fogyasszon naponta 3-4 csészével.

Borsmenta

Az egyik leggyakrabban használt gyógynövény. Gyógyító értékét aktív hatóanyagának, a több mint 40 különféle vegyületből álló aromás illóolajának köszönheti. Segít a gyomorégés leküzdésében, enyhíti az izomfájdalmakat, csökkenti a gyomorégést, émelygést. Megfázás és köhögés elleni hatékonyságát vitatják, ám az biztos, hogy az orrjáratok gyulladását enyhíti, illékony mentolja belélegezve könnyíti a légzést. Asztmás rohamokban enyhítheti a hörgőszűkületet.

Emésztést segítő tea:
1 evőkanál mentalevelet öntsön le 150 ml forrásban lévő vízzel. Hagyja állni 5-10 percig. Fogyassza naponta 3-4 csészével.

Kasvirág (echinacea)

Hatásos immunerősítő, azaz erősíti a szervezet védekezőképességét. a kasvirág természetes fertőzésgátló: véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozó mikrobák ellen. Segítségével a sejtek fokozottabban termelnek egy természetes antivirális anyagot, az interferont. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére, megelőzésére alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebekre, gyulladásos bőrbetegségekre alkalmazható.

Immunerősítő tea:
1,5 dl forró vízbe tegyen 2 kávéskanál szárított bíborkasvirágot, majd 5-10 percig lefedve hagyja állni. Mézzel ízesítve fogyasztható.

Hársfavirág

Évszázadok óta a legnépszerűbb házi gyógyszerek közé tartozik. Hatóanyagai között található flavonoid, illóolaj, cserzőanyag. Jól alkalmazható meghűléses betegségeknél, izzasztó, lázcsillapító, köptető hatású, de álmatlanság ellen is jó.

Izzasztó tea:
2 evőkanál hársfavirágot és 2 evőkanál bodzavirágot keverjen el, forrázzon le 0,5 l vízzel. Hagyja állni 15 percig, majd szűrje le. Adja hozzá fél citrom levét, 2 evőkanál mézet. Igya meg a teát, és feküdjön le, takarózzon be. 20 percen belül megindul az izzadás.

Kamilla

Bátran állíthatjuk, hogy a legismertebb gyógynövény. gyógyhatása sokrétű, külsőleg és belsőlegesen is alkalmazzák. Serkenti az immunrendszer működését. Hasznos illóolajokat, flavonoidokat és nyákanyagokat tartalmaz. Illóolajai főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. Télen nélkülözhetetlen az otthoni gyógyításban: a kamillás gőzölés enyhíti a köhögést, a légúti fertőzések tüneteit.

Tea meghűlésre:
2 teáskanálnyi kamillavirágot tegyen egy bögrébe, majd öntse le 2 dl forró vízzel. Hagyja állni pár percig, majd szűrje le.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink