A téli rohanásban, idegeskedésben immunrendszerünk védekezőképessége csökken, kevésbé tudunk ellenállni a megfázást okozó vírusok támadásának. A legjobb ilyenkor a pihenés és az ágynyugalom, gyógyszerek helyett pedig érdemes a természet patikájához fordulni. Gyógy- és fűszernövények a megfázás kellemetlen tüneteinek enyhítésére.

Gyógynövények télen is

Levendula

A levendula elsősorban nyugtató hatása miatt kedvelt, azonban a megfázás tüneteit is enyhíti. Fő hatóanyaga a kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de gazdag flavonoidokban, cseranyagokban, kumarinokban is. Antiszeptikus, gyulladásgátló tulajdonságú. Görcsoldó hatású, jól használható fejfájás, fül- és torokfájás, láz csillapítására.

HASZNÁLATA:

1. Készítsen gőzfürdőt levendulavirágból! 2 liter vizet forraljon fel, adjon hozzá 2-3 evőkanál szárított levendulát. Hajoljon a gőzölgő víz fölé, borítson magára törülközőt és lélegezzen mélyeket. Inhaláljon legalább 10 percig.
2. 2 teáskanál levendulavirágot forrázzon le 1 csésze vízzel. Hagyja állni 5-10 percig, szűrje le, ízesítse mézzel, majd kortyolja el a teát.
3. Nyugodtabb, pihentetőbb lesz az alvás, ha pár csepp levendulaolajat csepegtet a hálószobai párologtatóba.

Homoktövis

Igazi C-vitamin-bomba, gazdag flavonoidokban, ásványi anyagokban, telítetlen zsírsavakban. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású.

HASZNÁLATA:

1. Fogyassza a termések préselt levét: tökéletes immunerősítő az őszi és téli időszakban.
2. Készítsen szirupot: 500 gramm termést vágjon félbe, áztassa egy éjszakára 250 ml vízbe, másnap pedig forralja fel és passzírozza át egy szűrőn. Mézzel ízesítheti. Hűtőben sokáig eláll. Napi 1 evőkanálnyit fogyasszon belőle.
3. 1 evőkanál aszalt homoktövist forrázzon le – vagy áztasson langyos vízbe – teának. A kiázott gyümölcsöt megeheti, de müzlibe is teheti.

Bazsalikom

Kiváló immunerősítő. Hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. Antibakteriális, fertőtlenítő hatású, tisztítja a légutakat. Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító.

HASZNÁLATA:
1. Készítsen toroköblögetőt: forrázzon le 2 teáskanál bazsalikomot 1 csésze vízzel, hagyja állni 10-15 percig, majd szűrje le.
2. A bazsalikom leveleit morzsolja el, és dörzsölje be vele a homlokát. Csillapítja a fejfájást.
3. Nyugtató, görcsoldó a bazsalikomból készült tea: bögrényi forrásban lévő vízhez adjon néhány bazsalikomlevelet. Ízesítse mézzel és citrommal.

Borsmenta

A levél illóolajat (benne mentolt, mentont, mentofuránt), valamint cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz. A benne lévő mentol hűsítő és fájdalomcsillapító hatású. Bizonyítottan jó fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító, és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében. Hatékonyan csökkenti az orrdugulást azáltal, hogy oldja a váladékot és csökkenti a nyálkahártya gyulladását. Antibakteriális, vírusölő hatású.

HASZNÁLATA:

1. Meghűlés esetén fogyasszon borsmentateát: forrázzon le 2 teáskanál borsmentát 1 csésze vízzel, hagyja állni 5-7 percig, majd szűrje le. Ízesítse citrommal, mézzel.
2. Tegyen egy edénybe félmaréknyi szárított borsmentát és forrázza le. Hajoljon a tál fölé, takarja le a fejét egy törülközővel és inhaláljon legalább 10 percig.
3. Cseppentsen néhány csepp borsmentaolajat a fürdővízhez. Hatékony fájdalomcsökkentő és görcsoldó, hűsítő, erősítő, tonizáló hatású.

Hársfavirág

Flavonoidot, illóolajat (geraniolt, linaloolt, eugenolt), cseranyagot és nyálkaanyagot tartalmaz. Antibakteriális hatású, köptető, nyákoldó. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését. Befolyásolja az agy hőszabályozó központját, így aktiválja az izzadságmirigyeket és az immunrendszert.

HASZNÁLATA:

1. Forrázzon le 2 csésze vízzel 4 teáskanál szárított hársvirágot, majd hagyja állni 10 percig. Igya meg a forró teát, takarózzon be. Az izzadás jótékonyan hat a lázra.
2. Forrázzon le 1 evőkanál hársvirágot, 1 evőkanál kakukkfüvet és 1 evőkanál borsmentát 2 liter vízzel. Hajoljon a gőz fölé, burkolja magát törülközőbe és inhaláljon 10 percig. Orrdugulásra, arcüreggyulladásra kiváló.
3. Készítsen ülőfürdőt: forrázzon le 1 csészényi hársvirágot 2 liter vízzel. Felfázás esetén enyhíti a panaszokat.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink