A nyári gyümölcsös pite alapja a mandula és a datolya, cukorra egyáltalán nincs is szükség ehhez a desszerthez, hiszen mindkét említett hozzávaló édeskés ízű. Ha vegán desszertet szeretnél készíteni, akkor a töltelékhez használj méz helyett rizsszirupot vagy juharszirupot. A gyümölcsök közül válaszd azokat a nyári gyümölcsöket, amiket a legjobban szeretsz, a bogyós gyümölcsöktől kezdve a barackon át a cseresznyéig, meggyig.
Mivel az olajos magvak, a kókuszkrém és a kókuszzsír igen zsírdús hozzávalók, így a fogyókúrázóknak ez a krémes, gyümölcsös pite maximum egy igen vékony szelettel férhet bele az étrendjébe.
Gyümölcsös pite
Hozzávalók (kb. 12-14 szelethez):
A tésztához:
220 g őrölt mandula
60 g magozott datolya
egy csipet só
A töltelékhez:
140 g kesudió
235 ml kókuszkrém
80 g méz vagy juharszirup
45 g kókuszzsír
A tetejére:
barack, nektarin, alma vagy bármilyen szezonális gyümölcs ízlés szerint
Elkészítése:
1. Készítsünk elő egy körülbelül 20 centi átmérőjű pite- vagy tortaformát, az aljára pedig terítsünk sütőpapírt, és vágjuk méretre.
2. A datolyát és a kesudiót külön-külön áztassuk be minimum 4 órára, mielőtt felhasználnánk.
3. Az őrölt mandulához adjuk hozzá a beáztatott, majd leszűrt datolyát, valamint a sót. Dolgozzuk a lehető legsimábbra az egészet, aztán oszlassuk el egyenletesen a tortaformában, kicsit nyomkodjuk is le a tésztát.
4. A töltelékhez dolgozzuk simára az aprítógépben a kesudiót, a kókusztkrémet, a mézet vagy a juharszirupot, valamint a kókuszzsírt, majd öntsük a tortaalapra. Oszlassuk el egyenletesen a krémet, majd tegyük az egészet a hűtőbe néhány órára, míg a krém kicsit összeáll, és már nem folyós. Tálalás előtt díszítsük a gyümölcsös pite tetejét ízlés szerinti szezonális gyümölcsökkel.
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés
DF-tipp: Datolyából válaszd a natúr változatot, ne pedig olyan terméket, amit például glükózsziruppal édesítettek.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Édességek a fogyókúrában: 3 túrós desszert
- Édességek a fogyókúrában: 3 csokis recept
- Kefires meggyes pite