Az év végén sokan döntenek úgy, hogy új életet kezdenek. Vannak, akiknek sikerül egészséges szokásokat kialakítani, és akadnak olyanok is szép számmal, akik a kezdeti lelkesedés után visszatérnek a régi rutinhoz. Pedig néha egyetlen apró lépés elég, hogy pozitív változások sora következzen be. Íme, a példák.

Ha tényleg egészségesen él...

Mi történik, ha…

…tényleg lemond a koffeinről?

Anita, 36 éves marketingmenedzser

Anita egy volt a sok millió ember közül, akik azt állítják, reggel nem tudnak kimászni az ágyból a kávéjuk nélkül, és napközben is szükségük van nagy adag koffeinre ahhoz, hogy frissek és tettre készek maradjanak. „A napot egy erős kávéval indítottam, majd reggelihez megittam egy nagy bögre fekete teát. Napközben 4-5 kávét ittam. Éreztem, hogy nem jó úton járok, lemondtam a cukorról, a tejtermékekről, de a koffeinről nem tudtam.”

A probléma: A koffein hatására az erek összeszűkülnek, több vért kapnak. A reakcióidő lerövidül, megemelkedik az adrenalinszint és megnő a fizikai teljesítőképesség. Természetes stimulánsként hat az agyra, jó irányba befolyásolja az agysejteket. Ezek az előnyök azonban csak viszonylag kis mennyiségnél érvényesülnek, minél többet fogyaszt belőle, a szervezet annál jobban hozzászokik.

Leszokás a koffeinről: „Az első két hét kemény volt. Türelmetlen, ingerült voltam, ráadásul mindig fáradtnak éreztem magam, fejfájás gyötört és az energiaszintem alacsony volt. A harmadik héten aztán egyre jobban éreztem magam. Észrevettem, hogy már nem pörgök annyira, mint korábban, este 10 órakor többnyire kidőltem. Reggel azonban viszonylag korán ébredtem, ébresztőóra nélkül, és pihentebb voltam, mint valaha.”

…tényleg nem iszik alkoholt?

Kata, 29 éves PR-asszisztens

Kata munkája miatt általában késő estig dolgozik. Gyakran kell részt vennie partikon, rendezvényeken, ahol koccint az ügyfelekkel. „Nem nagyon bírom az alkoholt, ezért a koccintások között állandóan csipegettem. A partikon felszolgált falatkák azonban gyakran kevésnek bizonyultak, így egyre többször fordult elő, hogy az estém szaftos hamburgerek vagy pizzák habzsolásával ért véget. Szinte észrevétlenül jöttek rám a pluszkilók.”

A probléma: Az alkohol nemcsak a jó érzést keltő hormonok felszabadulását váltja ki, de sajnos az étvágyat is növeli. elnyomja ugyanis a leptin hormon jelzéseit. A leptin felelős a koplalás elkerüléséért: amint csökken a kalória bevitele és összemennek a zsírsejtek, a leptin termelése is visszaesik. minél kevesebb a zsírraktár, annál kevesebb leptin kering a vérben. minél kevesebb a leptin, annál nagyobb az étvágy.

Leszokás az alkoholról (és az éjszakai evésről): „Az első három hét katasztrofális volt. Az alkohol nem hiányzott, az evés viszont igen. Ráadásul mindenkinek meg kellett magyaráznom, miért nem iszom. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy már nem nézem vágyakozva a tálcákon a szendvicseket, és a rendezvények után sem a közeli gyorséttermek felé vettem az irányt. Meglepő, de már egy hónap után fogytam, a bőröm pedig világosabb, ragyogóbb lett.”

Ezek is érdekelhetnek

A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.

Ajánlataink