Férfiakat és nőket is érzékenyen érintő probléma a hajhullás. Dr. Brezán Edina bőrgyógyászhoz elmondja, hogy milyen okok állnak leggyakrabban a hajhullás hátterében, és hogyan lehet kezelni a problémát.

Állítsd meg! A hajhullás leggyakoribb típusai és kezelésük

Mikor forduljunk orvoshoz?

Egyre több hajat találunk a kádban hajmosás után, és a napi fésülés során is sokat veszítünk. Nehezebben formázható, gyenge, törékeny hajszálak mellett már látható a hajhullás következménye, a hajkorona csökkenése. Ilyen esetben már mindenképp javasolt szakembert felkeresni! Férfiaknál a kopaszodás a halántéktáji hajvonalban figyelhető meg, nőknél elsősorban a fejtetőn és a középvonalban ritkul meg a haj.

Egészséges személyeknél a hajszálak 90%-a növekvő, 10%-a pedig nyugvó fázisban van. A nyugvó hajszálak 2-3 hónap után kihullanak, újak pótolják ezeket. Napi 100-nál több kihullott hajszál az a mennyiség, amitől már érezhetően és láthatóan megritkul a hajunk.

 

A hajhullás gyakoribb típusai és okai

  • Alopecia areata, vagyis foltos hajhullás esetén jellegzetesen, jól körülírt foltokban, kör alakban történik a hajvesztés. A haj mellett az arcszőrzet és a szemöldök is érintett lehet. A kiváltó oka lehet autoimmun folyamat, pszichés stressz, infektív gócok.
  • Anagén effluvium: a hirtelen jelentős behatásra a hajszálak tömeges kihullása. Gyakori jelenség kemoterápián átesettek körében, de egyéb gyógyszerek és toxikus anyagok is okozhatják.
  • Telogén effluvium, azaz amikor több hajszál kerül nyugvó fázisba. A hajhullásnak ez esetben igen szerteágazó okai lehetnek: akár vashiány, cukorbetegség, fertőzés, súlyos betegség, drasztikus fogyókúra, stressz, szülés, pajzsmirigybetegség, vérszegénység vagy bizonyos gyógyszerek szedése.
  • Az androgén alopecia gyakori, fokozatosan kialakuló állapot, a férfiak 50%-át, a nők 15-20%-át érinti. Jellegzetesen a fejtetőn és a halántéktájon ritkul a hajzat.

 

A hajhullás kezelése

– Az elvesztett hajszálak visszanyerhetők, ha megtaláljuk a hajhullást kiváltó okot, és kezelni tudjuk – magyarázza dr. Brezán Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyásza. – Ehhez sok esetben alapos bőrgyógyászati kivizsgálásra is szükség lehet. Az első lépésben alaposan kikérdezzük a beteget a hajhullásról és az egyéb panaszairól, betegségéről, valamint a szedett gyógyszerekről, szokásairól. De kitérünk például olyan hétköznapi kérdésekre is, mint a hajhordási, formázási szokások. Hajártalmat okozhat ugyanis a vendéghaj, a szoros hajfonat, a hajcsavarók használata, a hidrogénezés, a színezés és a tartós hullám vagy egyenesítés is.

A hajhullás megszüntetéséhez tehát a kiváltó okot kell kezelni. Ezzel komoly egészségügyi problémákra is fény derülhet, de a hajhullás kezelése az önértékelésünk szempontjából is lényeges.

– Elmondásuk alapján a dúsabb hajkoronával a páciensek úgy érzik, hogy fiatalosabb, egészségesebb és magabiztosabb külsőt is nyernek. A kiváltó októl függően átlagosan 4-5 hónapra van szükség, mire látható eredményt tudunk elérni a haj állapotában – mondja a doktornő.

 

Forrás: AllergiaKözpont

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink