Nem jó, ha az ember hipochonder, de figyelni magunkra sosem árt. Hiszen a testünket mi magunk ismerjük a legjobban, így az esetleges rendellenes működésre utaló figyelmeztető jelekkel érdemes foglalkozni. Összegyűjtöttünk néhány olyan tünetet, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Mit üzen a tested? Ezekre a jelekre figyelj!

 

test jelek betegség

Fotó: Shutterstock

Gyakori fejfájás

A fejfájás nem ritka azoknál, akik frontérzékenyek, de sokan így reagálnak akkor is, ha nem fogyasztottak elegendő folyadékot, ha nem ettek rendesen, nem aludtak, nem töltöttek elég időt a szabadban, vagy ha túlságosan feszültek, szoronganak. Ha nincs ilyen oka a fejfájásnak, és egyre többször és erősebben jelentkezik, mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal.

 

Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom több betegség tünete lehet, és ezek közül jó néhány igen súlyos. Előfordulhat, hogy egyszerű gyomorégés, reflux okozza a panaszokat, ugyanakkor a szívroham előjele is lehet. Ne habozz, ne kockáztass feleslegesen! Ha légszomjat, fáradtságot, hidegrázást, szabálytalan vagy gyors pulzust tapasztalsz, keresd fel a legközelebbi sürgősségi osztályt!

 

Állandó fáradtság

Természetesen a fáradtság teljesen normális állapot, ha nem aludtál jól, sok stressz ér az elmúlt időszakban, vagy nátha, influenza gyötör éppen. De ha elegendő alvás mellett is állandóan levert, enervált vagy, ideje, hogy kivizsgáltasd magát. Az ok lehet valamilyen vitamin- vagy ásványianyag-hiány, esetleg pajzsmirigyprobléma.

 

Szabálytalan székletürítés

Általános tévhit, hogy mindenki mindennap „produkál”. Mindenkinek az emésztése más, a szakemberek azt javasolják, hogy akkor forduljon orvoshoz, ha a megszokottnál ritkábban vagy sűrűbben kell vécére mennie, illetve ha a széklete állaga megváltozik. Sokszor életmódváltozás áll a tünetek mögött, de utalhat súlyos betegségre is.

 

Indokolatlan fogyás

Azok számára, akik minden hónapban újabb és újabb fogyókúrába vágnak bele, áldás lehet néhány kiló leolvadása, ám az indokolatlan, akaratlan fogyás nagyon súlyos betegség jele lehet. A különböző anyagcsere-rendellenességektől kezdve a vírusfertőzésen át egyes daganatos elváltozásokig, sokféle betegség tünete lehet a súlyvesztés. Minél gyorsabban orvoshoz fordulaz, annál hamarabb kiderül az ok, és megkezdődhet a kezelés.

 

Új anyajegyek megjelenése

Bőrtípustól függően van, aki sok anyajeggyel él, másokon viszont alig van néhány szeplő. Természetesen nem kell minden újonnan megjelenő folttal orvoshoz rohanni, de ha az új anyajegy furcsa, szabálytalan alakú, a színe változó és egyenetlen felszínű, mutasd meg bőrgyógyásznak.

 

Hajhullás

Míg a kopaszság a férfiaknál még mindig elfogadottnak számít, ha egy nőnek kezd el hullani a haja, szinte biztos, hogy kétségbe esik és hajgyógyászhoz, bőrgyógyászhoz fordul – nagyon helyesen. A hormonális változásokon túl a hajhullás, a haj elvékonyodása lehet egyszerű vitaminhiány következménye, de utalhat autoimmun betegségre is.

 

Horkolás

A horkolás nemcsak a partner pihenését zavarja, hanem az tiédet is, ráadásul egészségkárosító hatása is van. A horkolás ugyanis zavarhatja a szervezet megfelelő oxigénellátását, hozzájárulhat bizonyos szívbetegségek kialakulásához, és természetesen állandó fáradtságérzés is kialakulhat.

 

Bőrelváltozások

A bőr a szervezet legnagyobb védelmi rendszere, amely minden külső környezeti hatásra és belső folyamatra azonnal reagál. Pattanások, kiütések, ekcéma vagy más bőrbetegségek esetén keresd fel orvosod, hogy kiderítsétek az elváltozások okát, és kezeljétek azt is, ne csak a tüneteket!

 

Extra szomjúság

A legtöbb szakember azt javasolja, igyon meg legalább 2-2,5 liter vizet naponta. De mi a helyzet akkor, ha ennél sokkal gyakrabban iszol, ha állandóan szomjúság gyötör? Ez szív- és veseproblémákra, valamint cukorbetegségre utalhat.

 

Száraz ajkak

Állandóan száraz és berepedezett az ajkadon bőr? Mielőtt elkezdené kipróbálni a sokadik csodát ígérő ajakápolót, gondolkodj el, mi okozhatja a tüneteit. Általában a B-vitaminok hiánya okozza az ajak kicserepesedését. Fogyassz több pattogatott kukoricát, olívaolajat és Cayenne-borsot – rövid időn belül megszűnnek a panaszai.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink