A súlyfelesleg többnyire a mindennapos rossz étkezési szokások és az inaktív életmód miatt alakul ki. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor más az oka az egyre gyarapodó a pluszkilóknak...

5 titokzatos ok a megmagyarázhatatlan túlsúly mögött

Tényleg van úgy, hogy az ember – főleg persze a saját véleménye szerint – mindent helyesen csinál, de a kilók mégsem akarnak lemenni róla, sőt, még gyűlnek is. Ennek is megvannak a testi-lelki okai, amelyeket kezelve megszabadulhatunk nemcsak a felesleges kilóktól, de akár súlyos egészségügyi problémáktól is.

 

Pajzsmirigy és PCOS

A pajzsmirigy nagyban befolyásolja a testsúlyt. Ha a pajzsmirigyfunkciók alulműködnek, az negatívan befolyásolja az anyagcserét, és akár nagyon nagy mértékű súlygyarapodáshoz is vezethet. Sajnos, a pajzsmirigybetegségben szenvedőknek mintegy harmada kezeletlenül marad, mivel nem derül fény a problémára. Pedig egy egyszerű vérvétel segíthet kideríteni, van-e gond a pajzsmirigy működésével. Ha igen, a megfelelő gyógyszerekkel orvosolható, helyreáll az anyagcsere, és visszanyerhető a szervezet számára ideális testsúly.
A PCOS, vagyis a policisztás petefészek szindróma is okozhat súlyfelesleget. Sok nőt érint a petefészkek betegsége, mely súlyos esetekben, vagy ha felismeretlenül marad, akár meddőséghez is vezethet. A PCOS magas inzulinszintet eredményez, aminek következtében megnőhet a tesztoszteronszint, amely súlytöbbletet okozhat, elsősorban hastájékon. Nőgyógyászati vizsgálattal erre a problémára is fényt lehet deríteni, és azonnal kezelni kell a betegséget.

Tünetek, melyek alapján gyanakodhatsz

Pajzsmirigyprobléma: fáradékonyság, száraz, viszkető bőr, hajhullás, hidegintolerancia, depresszió, csökkent libidó
PCOS: menstruációs zavarok, inzulinrezisztencia, zsíros bőr, korpásodás, magas koleszterinszint

 

Depresszió

Szerotonin hormon szintje nemcsak a hangulatot, de az étvágyat is szabályozza. Ha termelődik belőle elegendő, akkor a szervezet más úton próbál hozzájutni. Ennek egyik módja az ételfogyasztás. Vannak, akiknek maga az evés is örömet okoz, de akadnak olyanok is, akik egy bizonyos ételtípustól éreznek boldogságot. Ilyen lehet a csokoládé- vagy szénhidrátfüggőség. A depressziós ember eleve elszigetelődik, magányos lesz, kerüli a társaságot, s ebben az állapotban legfőbb partnere és egyetlen támasza az evés lehet. Amint ez a folyamat beindul, és nem jön gyorsan a segítség, akkor olyan súlyos problémákat is okozhat, amelyek már bőven túllépnek az étkezési szokásokon. Ismerd fel a betegséget, ne tekintsd csupán rossz hangulatnak. Kérj segítséget barátaidtól, családodtól, egy szakembertől!

Tünetek, amelyek alapján gyanakodhatsz

A depressziónak vannak komoly, felismerhető és konkrét tünetei. Ilyen például a reményvesztettség érzésre, a minden mindegy hangulat, a különféle mindennapos tevékenységekkel szembeni érdektelenség, ingerlékenység, fáradékonyság, megmagyarázhatatlan nyugtalanság és fájdalmak.

 

Alváshiány

Ha a szervezet nem jut elég alváshoz, nem pihen eleget, akkor nem sikerül regenerálódnia. Ez felborítja a hormonháztartást, esik a vércukorszint. A szervezetnek másképp kell energiához jutnia, ha már alvással ez nem sikerült. Féktelen cukor- vagy szénhidrátsóvárgás következik, mivel ezekből lehet a lehető legrövidebb idő alatt energiához jutni. A fáradt ember így észre sem veszi, mennyit eszik. Sőt, valószínűleg nem is eszik sokat, egyszerűen csak a lehető legrosszabb, rengeteg kalóriát tartalmazó élelmiszert veszi magához. Ezt pedig a teste azonnal hasznosítja, hiszen szüksége van rá. Két fontos hormon szabályozza az étvágyat, a ghrelin és a leptin. A ghrelin hormon a hipothalamuszon keresztül hat az étvágyra, az evésre és a test zsírtárolására, a leptint pedig a zsírsejtek termelik.

Tünetek, amelyek alapján gyanakodhatsz

Ha rendszeresen napi 7 óránál kevesebbet alszol, megvan a bűnös. Hiába gondolod úgy, hogy ennél kevesebbel is beéred, ha a koncentrációs képességeid nem megfelelőek, fáradékony vagy, égő érzést tapasztal a szemedben.

túlsúly, sport, test, sport

Fotó: Shutterstock

Gyógyszerek

Csak néhány a hízásért felelős gyógyszertípusok közül:

  • A fogamzásgátlók – átlagosan 1,5-3 kilónyi súlyfelesleget is képesek okozni a hormonális változások vagy a vízháztartás felborulása miatt;
  • a cukorbetegséget kezelő gyógyszerek;
  • az antidepresszánsok (ez utóbbiak mintegy kipárnázzák az idegrendszert, a beteget egyrészt nem is érdekli mit és mennyit evett, másrészt a már említett ghrelin és leptin hormonok befolyásolása miatt növelik az étvágyat, az éhségérzetet is).

 

Tünetek, amelyek alapján gyanakodhatsz

Nézd át a gyógyszereid, ha szedsz ezek közül, olvass utána vagy kérdezd meg orvosod az esetleges mellékhatásokról. Amennyiben összefüggés van a súlygyarapodásod kezdete és a gyógyszerszedés kezdete között, mindenképpen konzultálj orvosoddal!

Stressz

Sok ember fogy a stressztől, mások épp ellenkezőleg: éppen emiatt híznak meg. Észrevétlenül többet esznek. Talán nem ülnek rendesen asztalhoz, nem falnak óriási adagokat, de szinte egész nap csipegetnek, rágcsálnak valamit. Hiába nem vesznek magukhoz normális ételt, a nassolnivalók kizárólagos fogyasztása is okozhat túlsúlyt. Sokan ezzel a csipegetéssel nyugtatják meg magukat. Stressz hatására növekszik a kortizolszint. A kortizol hormont a mellékvese termeli, hatása pedig a cukoréhoz hasonlít. Gyorsan emeli a vércukorszintet, amely aztán hirtelen a mélybe zuhan. Emiatt a stresszes ember vagy szinte folyamatosan éhes, vagy egyáltalán nem.

Tünetek, amely alapján gyanakodhatsz

Ha úgy érzed, egész nap nem ettél semmit, mégsem vagy éhes. Ha túl sokat idegeskedsz, remeg a kezed, akár megmagyarázhatatlanul is furcsa gyomoridegességet érzel. Ha túl gyakran fáj a fejed, ha nem tudsz aludni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink