Akinek volt már valaha migrénes rohama, tudja, milyen fájdalmas lehet egy ilyen időszak. Nem csak magáról a fejfájásról van szó. A migrénes rohamot kísérheti hányinger, hányás, szédülés, étvágytalanság és teljes fizikai legyengülés. Lehet küzdeni ellene erős fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, de érdemes lenne kipróbálni néhány természetes praktikát is, nem csak a tünetek kezelésére, de megelőzésére is.

Harc a migrén ellen

Akupunktúra

Az akupunktúra évezredes keleti gyógymód, amelyet számos betegség kezelésére alkalmaznak. Egyebek között a migrénes fejfájás megelőzésére is alkalmazzák, hiszen az apró tűk segítenek abban, hogy az energia újra szabadon, akadály nélkül áramolhasson a testben, megakadályozva ezzel a migrén kialakulását. Érdemes akkor belevágni, amikor éppen nincsenek tünetek, így a kezelés hatására a rohamok elkerülhetők lehetnek.

Zöld tea

A zöld tea nem csak természetes antioxidáns és immunerősítő, de jól alkalmazható a fejfájás enyhítésére is. A zöld teában található koffein ugyanis tágítja az agyi ereket, javítja a vérkeringést, így csökkenti a már kialakult fejfájás tüneteit, erősségét is. Ízesítheti citrommal vagy mentával, de kerülje a cukrot, mert az csökkenti a tea pozitív tulajdonságainak hatásfokát.

Tipp: Migrén esetén készítsünk hideg-meleg vizes lábfürdőt. Először a meleg, majd a hideg vízbe áztassuk a lábunkat, és ezt ismételgessük. A hideg-meleg váltakozása szintén tágítja az ereket, nem csak az agyban, de az egész testben, így enyhítheti a fájdalmakat.

Magnézium

Tény, hogy a magnéziumhiányban szenvedők gyakrabban küszködnek migrénes fejfájással, mint azok, akiknek rendben van a magnéziumszintjük. A rendszeres és elegendő magnéziumbevitel segít csökkenteni a migrénes rohamok jelentkezését, hiszen stabilizálja a sejtmembránokat, nyugtatja az idegrendszert, oldja az idegek és az izmok feszültségét. Szedhet naponta magnéziumos étrend-kiegészítőt, de érdemes sötétzöld zöldségeket, dió- és magféleségeket fogyasztani, hogy természetes úton is hozzájussunk ehhez a létfontosságú ásványi anyaghoz.

Barna rizs

Bármilyen hihetetlen, a barna rizs csökkenti a fejfájást. A barna rizs a legjobb vértisztító és salaktalanító hatású élelmiszer. Azáltal, hogy megtisztítja a vért, a májat a káros méreganyagoktól, valamint letisztítja a bélfalakat, rengeteg méregtől szabadítja meg a szervezetet. Méghozzá olyan méreganyagoktól, amelyek rendszeres migrénes rohamokat idézhetnek elő. Érdemes hetente többször barna rizst fogyasztani, de jó praktika az is, ha hetente egyszer rizsnapot tartunk a szervezet teljes tisztaságáért.

Q10

Azt már régóta tudjuk, hogy a Q10 enzimnek fontos szerepe van az energiatermelésben, zsírégetésben, bőrfeszesítésben, de most azt is fel kell ismernünk, hogy még a migrénes fejfájás is megelőzhető rendszeres szedésével. Akinek a szervezetében a koenzimtartalom a megfelelő szinten van, annál akár 30 százalékkal is csökkenhet a migrénes fejfájás kialakulásának az esélye. Sőt a koenzim még a rohamok hosszát is képes megrövidíteni.

Gyömbér

A gyömbért sokféleképpen alkalmazzák a gyógyászatban. Fogyasztásával enyhíthető a hányinger, az émelygés, és hatékonyan orvosolható vele a fejfájás vagy a migrén is. Hatással van a kitágult vérerekre, megkönnyíti a vér áramlását, nyugtatja az idegrendszert. Készítsünk gyömbérteát és migrén esetén kortyolgassuk el. Megelőzésként is fogyaszthatunk rendszeresen finom, intenzív aromájú gyömbérteát, amely nemcsak a fejfájást enyhíti, de segíti az emésztést is.

Levendula

A levendula illata természetes úton nyugtatja az idegrendszert, csillapítja az esetleges heves szívdobogást. Már az is elegendő, ha meggyújtunk egy levendulaillatú gyertyát vagy szárított levendulával illatosítjuk a szobát. A levendulaillat segít oldani az idegi és az izomzatban jelentkező feszültséget.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink