A téli időszakban gyakran nehezen múló köhögés keseríti meg a mindennapokat. Ha nem szeretne gyógyszereket szedni a köhögés csillapítására, próbálkozhat természetes szerekkel és módszerekkel.

Házi gyógymódok köhögésre

Oregánótea

Ez a finom fűszer nemcsak az olasz ételek kedvelt ízesítője, de igen hatékony gyulladáscsökkentő szer is, felveszi a harcot a vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal. 2 dl teához adjon 3 teáskanál szárított oregánót, forrázza le. Hagyja állni 15 percig. Mézzel édesítse.

Sós vizes gargalizálás

A meleg sós vízzel végzett gargalizálás nyugtatja a torkot, segíti a váladék oldását, így különösen a hurutos köhögés csillapításában hatékony. 1 pohár vízben oldjon fel 3 teáskanál tengeri sót, és ezzel gargalizáljon naponta háromszor.

Mustáros borogatás

Segít a váladék oldásában, megnyugtatja a fájó izmokat a mellkasra helyezett mustáros borogatás. Keverjen el ½ teáskanál mustárport ½ teáskanál gyömbérporral és 1-2 evőkanál olívaolajjal. Dörzsölje be a mellkasát lefekvés előtt a keverékkel, majd takarja le egy puha törülközővel. Ha 4-5 perc múlva bőrpír jelentkezik, vegye le a borogatást, ha nem, akkor hagyja tovább hatni.

Kakukkfűszirup

A kakukkfű baktériumölő, fertőtlenítő, antibiotikus hatású. Teaként fogyasztva is hatásos, de nem bonyolult elkészíteni a szirupot sem. 15 dkg cukrot karamellizáljon, majd ha már szép borostyánszínű, adjon hozzá 3 dl vizet. Forralja fel, és ha langyosra hűlt, keverjen hozzá 2,5 dl mézet. Hagyja állni egy napig, majd szűrje le, tegye jól zárható üvegcsében a hűtőbe.

Citromos-mézes szirup

Száraz köhögés csillapítására jó ez a szirup: gyulladáscsökkentő, segít mérsékelni a légutak és a torok irritáltságát. Keverjen el 3 evőkanál mézet fél citrom levével és egy csipetnyi cayenne-i borssal. Naponta két-három evőkanál fogyasztása javasolt.

Sós levegő

Egy vödör meleg vízben oldjon fel egy marék tengeri sót, mártson bele egy fürdőlepedőt, csavarja, majd terítse ki száradni. A levegő megnövekedett sótartalmának köszönhetően a köhögés csillapodik.

Citromos borogatás

2 citrom levét keverje el 5 dl meleg vízbe. Egy kisebb méretű pamuttörülközőt itasson át ezzel a vízzel, és csavarja ki, majd tegye a mellkasára. Borítson rá egy meleg, száraz kendőt és 20–40 percig hagyja a hatni.

Hársfalevéltea

Az egyik leghatékonyabb köhögéscsillapító, magas a garat- és toroknyugtató nyákanyagtartalma. A hársfalevélből ne forrázatot készítsen: 2 dl langyos vízbe tegyen 2 teáskanálnyi hársfalevelet, áztassa legalább 12 órán át, majd utána szűrje és így fogyassza.

Vöröshagymaszirup

A vöröshagyma megszünteti a légutakban felgyülemlett, lerakódott nyákot. Vágjon egészen apróra 2-3 fej vöröshagymát, adjon hozzá 3 evőkanál karamellizált cukrot vagy mézet. Töltse a keveréket jól záródó üvegbe. Hagyja állni 24 órán át. Naponta 2 evőkanálnyit fogyasszon, megelőzésként is.

Mézes-fokhagymás szirup

Köhögéscsillapításra különösen a hársfavirágból készült méz alkalmas. Arra ügyeljen, hogy értékes hatóanyagai hő hatására gyorsan elbomlanak, így kedvező hatását szobahőmérsékleten fejti ki leginkább. Fokhagymával kombinálva igen erős vírusölő szer. 1 evőkanál mézbe keverjen 2 gerezd zúzott fokhagymát, majd lassan nyelje le a masszát.

Lándzsás útifűszirup

Az aukubin nevű hatóanyagnak és a nyálkaanyagoknak köszönhetően jó baktériumölő, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító. Forrázzon le 2 evőkanálnyi friss vagy szárított útifűlevelet 3 dl vízzel, hagyja kihűlni, majd szűrje le. A főzetet ismét forralja fel, kis lángon főzve sűrítse be, és adjon hozzá 4 evőkanál mézet.

Szegfűszeges toroknyugtató

Egy pohár mézbe tegyen 5-6 szegfűszeget, fedje le és egy éjszakára tegye hűtőbe. Reggel vegye ki a szegfűszegeket és egyen a fűszeres mézből 1 teáskanállal. Torokfájásra is kiváló.

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink