Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.

Hihetetlen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: jászvaj

Régen szinte mindenki tartott a kamrában egy bödönnel, aztán valahogy kiment a divatból. Manapság azonban újra elterjedt, még ha nem is azért, hogy egy régi, jól bevált tartósító módszert leporoljunk. Hogy pontosan mi ez és mint kell tennünk? Erről írt a Fanny magazin.

Mi az a jászvaj?

Ez bizony nem egy újkeletű divathóbort, hiszen hazánkban már dédanyáink is használták, így tartósították ugyanis a vajat, amikor még nem volt hűtő. Manapság újra előkerült, hála az ayurvédának és a keleti konyha divatba jövetelének. Indiában ghí, észak-afrikai, arab világban smen néven ismerik, nálunk pedig jászvajként.

Miért jobb, mint a vaj?

A vaj tisztítása, derítése a népi gyakorlatban eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a vajat tartósítsák. A módszer folyamán azonban nem csak a vizet és különböző adalékanyagokat távolítjuk el a vajból, hanem a tejcukrot és tejfehérjét is, ezáltal nem csak az eltarthatóságát növeljük meg jelentősen, de a laktóz és tejfehérje érzékenyek is élvezhetik áldásos hatását és fantasztikus ízét, amely semmivel sem összehasonlítható: illata a vajkaramellára emlékeztet, amely készítésekor betölti az egész lakást, de sütés közben is karamellillatot áraszt. Óriási előnye, hogy magas hőfokon sem ég meg, így nem károsítja az egészségünket, sőt, növeli a benne elkészített ételek tápanyagértékét. Különleges ízt kölcsönöz a párolt zöldségeknek, sülteknek és az ezzel készült sütemények is ezerszer finomabbak. Főzés során egy kanálnyi tisztított vajjal nagyjából 4 kanálnyi étolajat, vagy vajat helyettesíthetünk. Zsírtartalma 99,6%-os. Nem csak sütéshez, főzéshez használhatjuk, ugyanis illóolajok vagy gyógynövények hozzáadásával fantasztikus – és nem utolsó sorban természetes – gyógykenőcsöket készíthetünk, akár karácsonyi ajándékba is. Nem kell hűtőben tartani, nem avasodik, jól lezárva a kamrában is sokáig tárolható, hivatalosan akár két évig is, de őseink szerint bármeddig, ugyanis soha nem romlik meg, sőt gyógyereje egyre csak nő. Ehhez fontos, hogy teljesen elpárologtassuk belőle a nedvességet, felhasználáskor pedig mindig tiszta, száraz kanállal vegyünk ki belőle.

Egészségünkre!

A többezer éves ősi indiai orvoslás szerint, terápiás céllal történő, rendszeres, napi 1-2 teáskanál fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre: segíti az emésztést, javítja a felszívódást, a memóriát, erősíti a mentális képességeket, tisztítja az epevezetéket, javítja a májfunkciókat, jótékony hatással van a kötőszövetekre, erősíti az immunrendszert, a nemzőképességet, a bélrendszert, a veséket, megelőzi a vér besűrűsödését. Még szorulás esetén is segít, ugyanis értékes zsírja kiválóan beolajozza a bélfalat, ezzel elősegítve a széklet kiürülését, emellett a gyomorbajokat is képes gyógyítani, még a fekélyt is és csökkenti a gyomorsavat. Olajozza az ízületeket, gyulladáscsökkentő, és a hormonháztatásra is jó hatással van. Sebkezelésre és bőrápolásra is használható. Természetes forrása az A-vitaminnak, amely jó látást biztosítja, D-vitaminnak, az erős csontokért és immunrendszerért, E-vitaminnak az egészséges bőrért, hajért és körmökért, K-vitaminnak a megfelelő sejtműködésért, létfontosságú antioxidánsoknak és esszenciális zsírsavaknak.

Álljunk neki bátran!

Hozzávalók:

Magas zsírtartalmú (80%-os), vaj – A mennyisége attól függ, mennyi tisztított vajat szeretnénk készíteni. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget csinálni.

Vastag falú lábos, szűrő, textilpelenka, kanál, tároló edény

Főzési idő: a vaj mennyiségétől függ (kilónként egy órával számoljunk)

Elkészítés: a vajat takaréklángon melegíteni kezdjük. Ha elolvadt, lejjebb vesszük a hőfokot, hogy gyöngyöző forrásba hozzuk, de ne égjen meg, mert akkor keseredik és sötétedik a színe. A keletkező habot folyamatosan szedegessük le róla. Ha már nem lesz több hab, Amikor már nem képződik több hab és az olvadt vaj nem zavaros, hanem szép áttetsző, aranysárga, akkor a víztartalma elpárolgott. Ekkor zárjuk el a tűzhelyet és hagyjuk 4-5 percig ülepedni. Egy sűrű szűrőn keresztül öntsük óvatosan egy edénybe úgy, hogy az alján összegyűlt üledék ne kerüljön bele. Utána a leöntött, áttetsző, aranysárga folyadékot szűrjük át textilpelenkán vagy más sűrű anyagon, például olyanon, amelyekkel a növényi tejeket szokták szűrni. Ha kihűlt, tegyük csatos üvegekbe, bödönbe vagy jól záródó üvegedénybe, de semmiképp se műanyagba. Nem kell hűtőben tárolni, elég a kamrában vagy a konyhaszekrényben. Nem avasodik és nem romlik meg.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.
Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!

Ajánlataink