Október 15.: a Kézmosás Világnapja. Ez a tevékenység amúgy is nagyon fontos a mindennapokban, de az elmúlt nyolc hónapban még kiemeltebb szerepet kapott. A szakértő elmondja, miért hatékony „fegyver” a kezünkben szappan!

Hogyan győzi le a szappan és a kézfertőtlenítő a kórokozókat?

Csupa-csupa tudomány következik: Daniel Campbell, a Lush terméktudósa, termékfeltalálója elmagyarázza, hogyan működik a szappan, és – főleg a kézfertőtlenítőkkel kombinálva – miért nyújthatnak hatásos segítséget a kórokozók elleni védelemben.

 

Szakít és pusztít

A szappan olyan olajkeverék, ami a nátrium-hidroxiddal reagálva sztearátot (nátriumsót, tehát szappant) egy lúgos kémhatású anyagot alkot.

A szappan roncsolja a baktériumok és amőbák sejtmembránját és a gombasejtek falának sértetlenségét. Ezeket olyan apró zselés lemezekként képzeld el, amelyeknek ez az olajból felépülő fal a külső rétege. Amikor ezek a falak szappannal érintkeznek, a szappannak az az összetevője, ami szereti az olajat, rákapcsolódik a falban lévő olajra és lebontja, emulziót alkotva a vízzel, amivel kezet mosol. Ennek köszönhetően szétszakítja és elpusztítja a baktériumokat, amőbákat és gombákat.

 

Tömbszappan vagy kézfertőtlenítő?

Különböző módon mindkettő hatékony lehet, a hatásukhoz azonban fontos megérteni a különbséget az egysejtű baktérium és a vírus között.

A vírus egy sejten belüli, DNS-sel vagy RNS-sel rendelkező, fehérjeburokkal körülvett parazita, és éppen ezért robosztusabb, mint a baktérium.

  • A kézfertőtlenítők denaturált etilalkohol vagy izopropil-alkohol bázisúak, amely szétszakítja a baktériumok sejtmembránját és gátolja a szaporodásukat. A vírusok (mint például a koronavírus) esetében kicsit más történik: a denaturált etilalkohol segít szétroncsolni a vírus fehérjeburkát. Ez azt jelenti, hogy a benne lévő DNS/RNS nagyobb eséllyel bomlik le, ezzel csökkentve a vírus patogén erejét.
  • A szappanok fizikaiak és szilárd halmazállapotúak (a kézfertőtlenítők nem azok), és nem csupán erősen lúgosak, ami roncsolja a baktériumok sejtmembránját és a gombák sejtfalait, de ráadásul barátságtalan biokémiai környezetet is teremtenek a mikroorganizmusok számára. A vírusok esetében a szappan fizikai természete, valamint az, hogy a használatának köszönhetően a vírus nem tud megtapadni a kezeden (a szappan távol tartja a vírust), csökkenti az érintésen keresztüli átvitel kockázatát. A kézfertőtlenítőknek nincs meg ez az előnye.

Azaz: a tömbszappan és a kézfertőtlenítő együtt igazán ütős csapatot alkot!

 

Az antibakteriális szappan

Fontos megérteni, hogy mi a különbség az antibakteriális (megöli a baktériumokat), az antivirális (megöli a vírusokat) és az antimikrobiális (megöli a vírusokat, baktériumokat és gombákat) között.

Apró zselés lemezeket képzelj el, amiknek a külső rétege egy olajból készült fal, ez a baktériumok és amőbák sejtmembránja és a gombasejtek fala! Amikor ezek szappannal érintkeznek, a szappannak az az összetevője, ami szereti az olajat, rákapcsolódik a falban lévő olajra és lebontja, majd eloszlatja a vízben, amivel kezet mosol. Ennek köszönhetően szétszakítja és elpusztítja a baktériumokat, amőbákat és gombákat.

A hagyományos szappan a vírusokat azonban nem öli meg, mert a vírus nem sejtmembránnal rendelkező sejt, hanem egy sejten belüli parazita, ami gazdasejtet vagy -sejteket fertőz meg. A vírusnak tehát szüksége van rá, hogy bejusson valamibe. A vírusok fehérjeburokba zárt DNS vagy RNS-t tartalmaznak és némelyik száraz felületen is képes hetekig vagy akár még tovább életben maradni. Amiben a szappan mégis segít, az az, hogy szétroncsolja a fertőző részecskéket, és lemossa a kézről a vírusokat!

A szappan valóban lehet antibakteriális hatású, de a COVID-19 vírus, nem pedig baktérium. Mégis nagyon fontos lemosni a bőrről a különböző baktériumokat, gombákat és élesztőgombákat!

Forrás: Lush

 

 

Állj fel! Egészségvédő tanácsok ülőmunkát végzőknek
Íme, néhány tipp, hogy kiszabadulhass az irodai szék „rabságából”.
Melyik fontos tápanyagokat tartalmazza a kismama étrendje?
Az anya várandósság alatti életmódja kihat a magzatra is, éppen ezért sem mindegy, hogy milyen élelmiszereket fogyaszt a kismama a terhessége alatt.
Tökéletes őszi főétel: sertéskaraj sült almával és lila hagymával
Az omlós, szaftos hús és a fűszeres, édeskés sült alma páratlan duója a titka ennek az ínycsiklandó főételnek. Egyszerűen elkészíthető, egészséges, és bármilyen alkalomra beválik.
Kell-e a víztisztító, ha mellékíze van a csapból folyó ivóvíznek?
Vajon szükséges-e víztisztító berendezést használni, vagy a csapból folyó ivóvíz fogyasztható akkor is, ha néha úgy érezzük, hogy kellemetlen mellékíze van?
Iktasd ki! 7 furcsa ok a pattanásos bőr hátterében
A felnőttkori pattanások bizony sok kellemetlen percet szereznek, ezért érdemes megkeresni a kiváltó okokat. A Diéta és Fitnesz összegyűjtött néhány érdekes tényezőt, ami a problémához vezethet.
Érdekességek a tojásról, amiket nem biztos, hogy tudtál
A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojásnak számos jótékony hatása van az egészségre.
Melengető finomság: Fűszeres almás-sütőtökös krémleves
A hűvös őszi estékre tökéletes választás az évszak két kedvencéből, a sütőtökből és almából készült fűszeres, melengető krémleves.
Alexander-technika – szelíd gyógymód a krónikus fájdalom ellen
Hanyag tartás, lógó fej, megfeszített végtagok, fájó hát és derék. Ismerős? Az Alexander-technika segítségével nemcsak a panaszokat szüntethetjük meg, de testi-lelki egészségünkért is sokat tehetünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.