Október 15.: a Kézmosás Világnapja. Ez a tevékenység amúgy is nagyon fontos a mindennapokban, de az elmúlt nyolc hónapban még kiemeltebb szerepet kapott. A szakértő elmondja, miért hatékony „fegyver” a kezünkben szappan!

Hogyan győzi le a szappan és a kézfertőtlenítő a kórokozókat?

Csupa-csupa tudomány következik: Daniel Campbell, a Lush terméktudósa, termékfeltalálója elmagyarázza, hogyan működik a szappan, és – főleg a kézfertőtlenítőkkel kombinálva – miért nyújthatnak hatásos segítséget a kórokozók elleni védelemben.

 

Szakít és pusztít

A szappan olyan olajkeverék, ami a nátrium-hidroxiddal reagálva sztearátot (nátriumsót, tehát szappant) egy lúgos kémhatású anyagot alkot.

A szappan roncsolja a baktériumok és amőbák sejtmembránját és a gombasejtek falának sértetlenségét. Ezeket olyan apró zselés lemezekként képzeld el, amelyeknek ez az olajból felépülő fal a külső rétege. Amikor ezek a falak szappannal érintkeznek, a szappannak az az összetevője, ami szereti az olajat, rákapcsolódik a falban lévő olajra és lebontja, emulziót alkotva a vízzel, amivel kezet mosol. Ennek köszönhetően szétszakítja és elpusztítja a baktériumokat, amőbákat és gombákat.

 

Tömbszappan vagy kézfertőtlenítő?

Különböző módon mindkettő hatékony lehet, a hatásukhoz azonban fontos megérteni a különbséget az egysejtű baktérium és a vírus között.

A vírus egy sejten belüli, DNS-sel vagy RNS-sel rendelkező, fehérjeburokkal körülvett parazita, és éppen ezért robosztusabb, mint a baktérium.

  • A kézfertőtlenítők denaturált etilalkohol vagy izopropil-alkohol bázisúak, amely szétszakítja a baktériumok sejtmembránját és gátolja a szaporodásukat. A vírusok (mint például a koronavírus) esetében kicsit más történik: a denaturált etilalkohol segít szétroncsolni a vírus fehérjeburkát. Ez azt jelenti, hogy a benne lévő DNS/RNS nagyobb eséllyel bomlik le, ezzel csökkentve a vírus patogén erejét.
  • A szappanok fizikaiak és szilárd halmazállapotúak (a kézfertőtlenítők nem azok), és nem csupán erősen lúgosak, ami roncsolja a baktériumok sejtmembránját és a gombák sejtfalait, de ráadásul barátságtalan biokémiai környezetet is teremtenek a mikroorganizmusok számára. A vírusok esetében a szappan fizikai természete, valamint az, hogy a használatának köszönhetően a vírus nem tud megtapadni a kezeden (a szappan távol tartja a vírust), csökkenti az érintésen keresztüli átvitel kockázatát. A kézfertőtlenítőknek nincs meg ez az előnye.

Azaz: a tömbszappan és a kézfertőtlenítő együtt igazán ütős csapatot alkot!

 

Az antibakteriális szappan

Fontos megérteni, hogy mi a különbség az antibakteriális (megöli a baktériumokat), az antivirális (megöli a vírusokat) és az antimikrobiális (megöli a vírusokat, baktériumokat és gombákat) között.

Apró zselés lemezeket képzelj el, amiknek a külső rétege egy olajból készült fal, ez a baktériumok és amőbák sejtmembránja és a gombasejtek fala! Amikor ezek szappannal érintkeznek, a szappannak az az összetevője, ami szereti az olajat, rákapcsolódik a falban lévő olajra és lebontja, majd eloszlatja a vízben, amivel kezet mosol. Ennek köszönhetően szétszakítja és elpusztítja a baktériumokat, amőbákat és gombákat.

A hagyományos szappan a vírusokat azonban nem öli meg, mert a vírus nem sejtmembránnal rendelkező sejt, hanem egy sejten belüli parazita, ami gazdasejtet vagy -sejteket fertőz meg. A vírusnak tehát szüksége van rá, hogy bejusson valamibe. A vírusok fehérjeburokba zárt DNS vagy RNS-t tartalmaznak és némelyik száraz felületen is képes hetekig vagy akár még tovább életben maradni. Amiben a szappan mégis segít, az az, hogy szétroncsolja a fertőző részecskéket, és lemossa a kézről a vírusokat!

A szappan valóban lehet antibakteriális hatású, de a COVID-19 vírus, nem pedig baktérium. Mégis nagyon fontos lemosni a bőrről a különböző baktériumokat, gombákat és élesztőgombákat!

Forrás: Lush

 

 

Újulj meg kortyról kortyra
Jótékony hatásai már pár óra után érezhetőek, hosszú távon teljesen átformálja az életed a napi szintű optimális mennyiségű vízfogyasztás.
Gyors csirkemellcsíkok vacsorára: ettől nem fogsz hízni
Gyakran belefuthatunk olyan véleményekbe, hogy a csirkehús kissé unalmas, könnyen kiszárad, nem túl karakteres ízű…
Pörögj fel hóban-fagyban! Serkentsd télen is az anyagcseréd
Télen nem csak az időjárás, de az életmódunk is drasztikusan megváltozik. Kevesebbet sportolunk, hiszen a hidegben kinek van kedve futni, úszni vagy lemenni az edzőterembe.
Ismerd meg a teákat, és könnyebben elindul a fogyás!
Ha a kilókkal küzdesz, akkor biztosan pontosan tudod, mennyit jelent, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, lemondasz a szénhidrátról és természetesen mozgással is segíted a diétádat.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Itt a nagy krumplidiéta – 1 hét, mínusz 2 kiló!
Már csak egy-két heted maradt, hogy megszabadulj némi súlyfeleslegtől? Akár 7 nap is elegendő lehet, hogy leadj pár pluszkilót: segít a burgonyadiéta!
Viszlát, téli túlsúly! Mutatjuk a legjobb diétás trükköket
Az a sok ünnep és ünnepi lakoma. Az a sok hosszú, hideg téli nap és este, amikor forró kakaóval kényeztetjük magunkat. Ezek az apró bűnök tavaszra megteszik ám a hatásukat. De még nem késő! Talán ez az utolsó pillanat, hogy megállítsuk az alattomos, téli kilókat, amelyek feltartóztathatatlanul telepednek ránk.
A legszebb téli kirándulóhelyek, ha hétvégén nem akarsz otthon ülni
Tagadhatatlanul jó puha pokrócba burkolózva, forró teát szürcsölgetve ücsörögni a kedvenc fotelünkben otthon. Ám télen is érdemes rászánni magad egy kirándulásra, mert szebbnél-szebb élményben lehet részed.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.