A munkahely akár meg is betegíthet. és most nem a sokat emlegetett munka undoritiszre gondolunk. A környezet, a körülmények, a munka során kialakult lelkiállapot hathat rombolóan az egészségünkre. Pénzt keresni azonban muszáj, igyekezzünk ezt minél egészségesebben tenni.

Hogyan lehet egészséges a munkahely?

Veszélyzóna fizikai megterhelés

Sok munka jár enyhe vagy nem is olyan enyhe fizikai megterheléssel. Bizonyos munkák – mint például a felszolgálói – megkövetelik, hogy akár napi 6-8 órán át talpon legyünk. De az sem sokkal jobb, ha a munka során naponta több órán keresztül egy helyben kell ácsorogni. Az ilyen típusú munkák – például a fodrászé, az eladóé, a hostessé – komoly egészségügyi következményekkel járhatnak. A fiatal szervezet még jól bírja az ilyen megterhelést, ám számolni kell az átlagosnál korábban jelentkező ízületi problémákkal, és bizony nem kizárt a korai csontritkulás sem.

HA ÁLLÓMUNKÁT VÉGEZ…

Akár álló, akár fizikai megterheléssel, állandó talpon levéssel járó munkát végez, nagyon fontos a megfelelő lábbeli kiválasztása. Ha megteheti, viseljen kényelmes, ám a lábat, bokát kellőképpen tartó cipőt, papucsot. Kerülje a magas sarkat, de a túl lapos, balerinajellegű lábbeliket is. Ügyeljen arra, hogy a talprész kissé vastagabb és ortopédiai szempontból helyesen kiképzett legyen. A nem megfelelő lábbeli csak növeli az esetleges fájdalmat, izomgörcsöt, rossz talptartást, és akár deformitást is okozhat.

HA ÜLŐMUNKÁT VÉGEZ…

Az sem szerencsésebb, ha egész nap egy helyben kell ülnie. Ez esetben nagyon fontos lenne, hogy a szék, amelyben a napot tölti, olyan legyen, amely kíméli a hátat, támasztja a derekat. Erre persze nincs lehetőség minden munkahelyen. Ha mást nem, szerezzen egy labdát vagy egy vastag párnát, melyet a szék és a dereka közé ékelhet. Ez kényszeríteni fogja a helyes testtartásra. Szintén jó praktika lehet, ha beszerez egy nagyméretű fit-ball labdát és naponta 1-2 órát ezen ül. A labda javítja az egyensúlyérzéket, erősíti a hátat és szintén elősegíti a helyes testtartást.

Tipp: Az ülőmunka egyik legnagyobb hátránya, hogy sokszor órákat töltünk el görnyedt vállal, háttal, egy irányba való nézéssel, ami a nyaknak sem tesz jót. Próbáljunk óránként legalább 10 percre felállni, kinyújtózni, megnyújtani a vállunkat és végezni néhány fejkörzést.

Veszélyzóna
Stressz

A munka sajnos a legtöbb esetben nem pihentető tevékenység. Ha az lenne, nem hívnák munkának. A legtöbb munka jár bizonyos mennyiségű stresszel, idegeskedéssel, feszültséggel. Amennyire csak lehet, csökkentse ezeket a tüneteket.

EGY PERC CSEND

Akár az iroda konyhájában, akár egy raktár sarkában, akár a mosdóban, de naponta egykét alkalommal csenjen el magának 60 másodpercnyi tiszta csendet. Hunyja be a szemét és vegyen 5-6 lassú, mély lélegzetet. A levegőt lassan, fokozatosan fújja ki. Semmi másra ne koncentráljon, csak  a légzésre. Ez az egyetlen perc segíteni fog a feszültség oldásában, kicsit kitisztítja a fejét, hogy újult erővel térjen vissza a munkába.

EBÉD A MUNKAHELYEN KÍVÜL

Ha megteheti, az ebédjét a munkahelyén kívül költse el. Ha csak húsz perce van, fogyassza el a szendvicsét a közeli parkban vagy egyszerűen csak egy padon ülve. Váltogassa a szokásait, hol egy padon salátázzon, hol egy kávézóban ebédeljen, hol üljön be a kollégáival egy olcsóbb étterembe. A lényeg, hogy az ebéd valódi kikapcsolódást jelentsen, legyen egy időpont, amit várhat a nap közepén, és ami energiával tölti fel.

IGYON BORSMENTATEÁT

Egy csésze borsmentatea jobban frissít és élénkít, mint egy csésze kávé. A tea aromája, erőteljes illata serkentően hat az agyműködésre, így nem csak frissít, de segít a koncentrációban is. Kortyolgasson el a kritikusnak számító délutáni órákban egy csészével, ízesítheti kevés citrommal, de a cukrot természetesen kerülje. A borsmentatea íze önmagában is intenzív, nem igényel semmilyen adalékanyagot.

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink