Az egészség megóvása a mai nők számára nem olyan egyszerű feladat. Nehéz helytállni otthon és a munkahelyen egyaránt. Ahhoz, hogy önmaga, családtagjai, barátai és munkatársai elvárásainak is megfeleljen, elengedhetetlen, hogy megőrizze testi-lelki egyensúlyát. Ötletek és tanácsok, hogy mit tegyen az egészségéért.

Hogyan őrizze meg egészségét?

1. Korlátozza a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Ha tudja, hogy napközben csak egy gyors szendvics elfogyasztására lesz ideje a büfében, akkor gondoskodjon finom és egészséges reggeliről és vacsoráról. Reggelizzen például zabkását gyümölccsel, vacsorára pedig készítsen párolt halat friss salátával. Mindkét étel szupergyorsan elkészíthető és igazán egészséges. A feldolgozott élelmiszerek sok sót, cukrot, egészségre káros zsírokat tartalmaznak, nem beszélve a mesterséges ízesítőkről, színezékekről.

2. Egyen egy gyümölcsöt vagy zöldséget minden étkezéshez. Úgy érzi, ez lehetetlen? Nem, csak egy kis odafigyelést igényel. Reggelire sajtos szendvicset eszik? Szeleteljen rá pár szem epret! Szokatlan, de nagyon finom ízkombináció. De a déli vagy esti étkezését is feldobhatja egy gyors zöldsalátával: néhány nyers brokkolirózsát öntsön le alacsony zsírtartalmú joghurttal, és máris kész a vitamindús köret.

3. Sétáljon, ahol csak lehet. Ne használja a liftet, álljon meg a céljától távol az autójával, és gyalogoljon. Délben sétáljon legalább 20 percet, napközben az irodában pedig ahányszor csak teheti, álljon fel az íróasztalától és tegyen pár lépést. A nap végére ezek a lépések összeadódnak. Ha teheti, viseljen lépésszámlálót. A cél napi 10 000 lépés. Ennyi elég, hogy fittebb legyen, a vérnyomása normalizálódjon és megőrizze optimális testsúlyát.

4. Gondolja át, milyen élelmiszereket vásárol. Nem tud ellenállni a chipsnek és a fagylaltnak? Már az áruházban mondjon nemet. Könnyebb a vásárlás során lemondani a csábító falatokról, mint otthon, amikor tudja, hogy csak pár lépés választja el a finom, de roppant egészségtelen nassolnivalóktól.

5. Havonta csak egyszer menjen étterembe. Nemcsak a pénztárcáját kíméli, az egészségének is jót tesz, ha a házi kosztot választja. Különösen a gyorséttermeket kerülje el. Egy gyorséttermi menü annyi kalóriát tartalmazhat, amennyi megközelíti egy átlagember napi kalóriaszükségletét, így semmiképpen nem beszélhetünk kiegyensúlyozott étkezésről. További negatívumok a magas zsírtartalom, a különböző ízfokozók és élelmiszeradalékok.

6. Legyen önző és ragaszkodjon a heti háromszor 1 óra mozgáshoz. Ilyenkor csak magára figyeljen, ne a gyerekkel játsszon, ne takarítson – ha teheti, menjen edzőterembe vagy zárja magára a szobája ajtaját és mozogjon kedvenc DVD-je segítségével, vagy vegyen részt online edzésen. Ne feledkezzen meg az erősítő edzésekről sem. Segítségükkel elkerülheti a korral járó izom- és csonttömegcsökkenést. A rendszeres edzésen kívül is próbáljon meg fizikailag aktív életet élni. A ház körüli munkák, a túrázás, a kirándulás, a kerékpározás nagyon fontos az egészsége megóvása érdekében. A mozgással csökkenti a stresszhormonok szintjét. A megemelkedett kortizolszint számos súlyos betegséget és elhízást is okozhat.

7. Vezessen étkezési naplót. Így könnyen nyomon tudja követni, mit és mennyit eszik. Sokan az érzelmi gondjaikat próbálják evéssel megoldani vagy unalmukban esznek. Pár hét után pontosan látni fogja, hol követ el hibát az étkezéssel kapcsolatban. Kérje szakember tanácsát, ha úgy érzi, egészsége megóvása érdekében változtatnia kellene az étkezési szokásain.

8. Kerülje a cukros üdítők, hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslevek fogyasztását. Ezek extrakalóriákat jelentenek és az anyagcserének sem tesznek jót. Igyon ásványvizet, cukrozatlan jeges teát, frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket.

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink