Mit jelent az, hogy egy élelmiszer könnyen vagy nehezen emészthető? És vajon a tányérodra kerülő étel melyik csoportba tartozik? Kreisz Andrea dietetikus válaszol.

Honnan tudhatod, hogy nehezen vagy könnyen emészthető-e az étel? Segít a szakértő!

Az élelmiszerek emészthetőségét több tényező is befolyásolja. Az összetétel, mint például a víz-, rost-, zsírtartalom, egyéb járulékos anyagok, de az állag, feldolgozottság, is szerepet játszik benne, valamint konyhatechnológiával is elősegíthetjük a könnyebb emésztést. Lássuk, hogy az adott élelmiszercsoportokon belül melyik tartozik a nehezen vagy a könnyen emészthető ételek csoportjába.

 

Gabonafélék és tészták

A gabonafélék emészthetősége elsősorban a rosttartalomtól függ. Azok a termékek, amelyek teljes kiőrlésű lisztből készültek, magas rosttartalommal bírnak, nehezebben emészthetőek, mint a finomított lisztből készült változatok. A száraztészták esetében a hozzáadott tojás is befolyásolja az emészthetőséget, ennek alapján a tojás nélküli durumtészták emésztése a legnehezebben. A kisebb tésztafélék, mint például az eperlevél, kiskocka emészthetősége jobb, a spagetti tésztáé a legnehezebb. A kelt tészták frissen nehezen emészthetőek, ezért kedvezőbb, ha másnap vagy enyhén szikkadtan, enyhén pirítva fogyasztjuk.

 

Húsok és tej, tejtermékek

A húsok emészthetősége függ az állat korától, a hús szerkezetétől (mennyi az izomszövet aránya) és bizonyos mértékig az elkészítéstől. A fiatal állatok húsa nagyobb víztartalmú, ezért könnyebben emészthető, a zsírosabb és/vagy erősebb rostozatú húsféléké nehezebb, mint a soványabb fehér húsoké. A a halhús könnyen emészthető, mert igen laza a szerkezete és magas a víztartalma. A látható bőr, zsír, hártya, ín, porcos részek eltávolításával tovább javíthatjuk az emészthetőséget. Belsőségek közül a sovány, fiatal szárnyasok mája könnyebben emészthető. Húskészítmények esetében a sovány termékek emészthetősége a kedvezőbb, pl. sonkafélék, párizsi, baromfivirsli stb..

A tejben, tejtermékekben lévő tejzsír relatíve magas koncentrációban tartalmazza a rövid és közepes szénláncú zsírsavakat, amelyek jobban emészthetőek, s könnyebben szívódnak fel. Az UHT tejben ezen felül nagyobb százalékban denaturálódnak a fehérjék, s a részben megbontott fehérje szerkezetet az emésztőenzimek könnyebben lebontják. A homogénezés szintén javítja a tej emészthetőségét, a fehérjemicellák és zsírgolyócskák aprítása révén.

Ha könnyen emészthető ételről beszélünk, nem mehetünk el a savanyított tejtermékek mellett sem! A bennük található tejsavnak és mikroorganizmusoknak köszönhetően, igen jól emészthetőek, így a tejhez képest nagyjából fele annyi időt vesz igénybe az emésztésük. A tehéntejből készült, sovány és kenhető sajtok emészthetősége jobb, mint a zsíros és/vagy kemény fajtáké.

 

Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségek, gyümölcsök, száraz hüvelyesek rostban gazdagok, de emésztési panaszt nem csak emiatt okozhatnak, hanem az esetleges magas illóolaj-tartalmuknál fogva is. Ezt lehet mérsékelni, ha fedő nélkül főzzük őket, és az elkészült ételt átpasszírozzuk (szitán való áttörés, nem turmixolás!).

 

Zsírok, olajok és tojás

Az állati eredetű zsiradékok emészthetősége rosszabb, mint a növényi eredetűeké, így előnyösebb választás az olaj és a margarin használata. A mostanában igen közkedvelt kókuszzsírt ebből a szempontból érdemes kiemelni, mivel MCT zsírokban (közepes szénláncú zsírsavak) gazdag, melyek felszívódása kis mennyiségben igényel csak emésztő-enzimet, epesavakat.

A tojás emészthetősége függ az elkészítési módtól, legnehezebben a főtt tojás emészthető. A tojás nyers fogyasztása több szempontból sem javasolt!

 

Számít, hogyan készítjük el az ételt!

Konyhatechnológiával is javíthatjuk ételeink emészthetőségét. A rostokat legjobban fellazító eljárás a gőzölés. Az ételek durva-rost tartalmát (pl. héjrész, fás részek stb.) csökkenthetjük hámozással, áttöréssel (passzírozás), szűréssel, emészthetőségét javíthatjuk például pácolással. Lazító eljárásokkal és anyagokkal – darálás, habbá verés, klopfolás, rizs, tojáshab és így tovább – szintén könnyebben emészthetővé tehetjük az ételeket. A mértékletes fűszerezéssel az étvágy javítható, s ezáltal az emésztőnedvek termelődésének elősegítésével is hozzájárulunk a jobb emészthetőséghez. Az erős pörzsanyaggal járó ételkészítési technikák azonban megnehezítik az étel megemésztését!

 

DF-tipp:

A gyomor munkáját segíthetjük továbbá, ha pépesítjük vagy legalább apróra vágjuk az ételt, vagy puhára pároljuk.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.
Diétás kürtőskalács – így készítsd el otthon
Ha szereted a kürtőskalácsot, de diétázol, biztosan hiányzik a vásári hangulat egyik kedvenc édessége. A jó hír az, hogy otthon is elkészítheted a diétás változatát, ami ízében hozza az élményt, mégsem terheli meg annyira a gyomrodat és a kalóriamérleget.
3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.
3 isteni paradicsomsaláta, ha diétázol – egyszerű, friss és laktató
Diétázol, de nem akarsz lemondani a finom ízekről? Fedezd fel azt a három egyszerű, friss paradicsomsalátát, amelyek gyorsan elkészíthetők, laktatnak, és tökéletesek a könnyed étrendedhez.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
4 gyümölcs, ami segít a koleszterinszinted csökkentésében – természetes módon
Tudd kordában tartani a koleszterinszintedet természetes módon! Négy finom gyümölcs segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-szintet és támogatni a szív egészségét – egyszerűen beillesztve a mindennapi étrendedbe.