A fokozott szőrnövekedés miatti kellemetlenség csak átmenetileg orvosolható a szőrtelenítési eljárásokkal, ugyanis a probléma mögött hormonális okok állnak. Dr. Koppány Viktória elmondja a legfontosabb tudnivalókat a hirzutizmus okairól, kezelési lehetőségeiről.

Hormonzavar is okozhatja a fokozott szőrnövekedést!

 

fokozott szőrösödés száj eltakar

Hirzutizmus esetén fokozott szőrnövekedés fordulhat elő például az arcon is (szakáll, bajusz)
Fotó: Shutterstock

Mikor kóros a szőrösödés?

– A fokozott szőrnövekedésnek számos oka lehet, de a kivizsgálás minden esetben fontos, hiszen a probléma mögött jellemzően hormonális okok állnak. Ha nőkön fokozott szőrnövekedés jön létre azon testrészeken, amelyeken ez a jelenség csak férfiakon szokott előfordulni (arcon: bajusz, szakáll; has; mellkas), vagy megerősödik, sűrűsödik a szőr a kezeken, lábakon, akkor hirzutizmusról beszélünk. A hirzutizmus oka a férfi nemi hormonok fokozott hatása a szőrtüszőkre. Ennek két fő oka lehet: a férfi hormonok szintjének emelkedése a vérben, illetve a hormonok iránti érzékenység fokozódása – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, klinikai farmakológus.

Ezeket a testrészeket férfihormon-függő, ún. androgén-dependens régióknak is hívjuk. Más kategóriát jelent, amikor az egész testen fokozott szőrnövekedés tapasztalható, ez a jelenség a hipertrichózis!

Mindkét elváltozásnak hormonális oka van, de míg hirzutizmusban a nőkben a normális körülmények között kis mennyiségben termelődő férfihormonok túlműködése figyelhető meg, a hipertrichózisban más hormonális szervek (pl. pajzsmirigy) kóros működése is felelős lehet a problémáért.

Tartós szőrtelenítés – Így válasszon a sok módszer közül!

 

A fokozott szőrnövekedés okai

A probléma genetikai eredetét bizonyítja, hogy egyes családokban és bizonyos népcsoportokban lényegesen gyakoribb. A hirzutizmus hátterében különböző betegségek is állhatnak, melyek közül a legjellemzőbbek a PCOS (policisztás ovárium szindróma), a menstruációs hormonális zavarok, a mellékvesék túlműködése és daganatai, a kóros elhízás és az ezzel összefüggő magas inzulinszint, a petefészek egyes daganatai és a pajzsmirigy betegségei. Ugyanakkor bizonyos gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása. Sajnos az esetek többségében nemcsak a hirzutizmus tünetei észlelhetők, hanem paradox módon a fokozott szőrnövés mellett egyes területeken (pl. hajas fejbőrön) a szőrzet ritkulása, kopaszodás is bekövetkezhet.

 

PCOS: okok, tünetek, kezelés

 

Endokrinológiai kezelés fokozott szőrösödés esetén

– Az endokrinológus feladata a tünetek beazonosítása és kezelése. A személyes találkozáskor tisztázzuk az előzményeket, majd megtörténik a beteg vizsgálata. Szükség lehet bizonyos hormonális vizsgálatokra, képalkotó eljárásokra. A gyógyulás több tényezőtől függ, így az alapbetegségtől, a beteg korától, az alkalmazott gyógyszerek hatékonyságától – ismerteti dr. Koppány Viktória. – Fontos tudnia az érintetteknek, hogy egyes szőrtelenítési módszerek egyrészt elfedhetik a bajt, másrészt éppen ellenkező hatást érhetnek el, így azokról mindenképpen egyeztetni kell az endokrinológussal. A fokozott szőrnövekedés terápiája a kiváltó októl függ, és az esetek többségben gyógyszeres kezelésre, valamint életmódváltásra épül. Amennyiben pedig esetleg daganatra derül fény, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink