A szőrtelenítés ősidők óta hozzátartozik a nők szépségápolásához. A ránk maradt dokumentumok szerint már Kleopátra egyiptomi uralkodónő hatékony keverékkel szőrtelenítette testét, és a későbbi korok hölgyei is találtak megfelelő vegyi vagy mechanikus módszert testük fölöslegesnek tartott szőrszálainak ritkítására. De a végleges szőrtelenítés csak a modern kor találmánya.

Tartós szőrtelenítés – Így válasszon a sok módszer közül!

Az ókori Keleten

Időszámításunk előtt 5000-ben a nők gyantát, borral vagy repkénnyel kevert kátrányt, szamárzsírt vagy denevér- és kígyóvérkivonatot használtak a nem kívánt szőrzet eltávolítására. Az egyik első szőrtelenítő receptet a szépséges egyiptomi uralkodónőnek, Kleopátrának tulajdonítják. Meghökkentő az összetétele, de a kutatók egyetértenek abban, hogy a keverék hatásos lehetett. Égetett meszet, arzén-triszulfátot, kevés vizet, valamint olívaolajat tartalmazott. A mesés Kelet asszonyai cukor, citromlé és faggyúgyanta keverékét használták.

Az ókori Rómában

A római asszonyok csipesszel szedték ki a szemöldöküket, de a főtt pióca alkalmazásától sem riadtak vissza.

Századokon átívelő módszerek

A tizenötödik század végén a nők az akkori divat szerint a szemöldökük, a halántékuk és homlokuk szőrszálait távolították el. A legelterjedtebb hozzávaló a tojáshéj, ecet és macskaürülék keveréke volt. Egy sajátos eszközt évszázadokon át, egészen az 1940-es évekig használtak: smirglihez hasonló anyagból készült kesztyűvel dörzsölték le a szőrt.

Kémiai anyagok és női borotvák a XX. században

A kémiai epilálószerek az 1940-es években terjedtek el Amerikában, a hideggyanta-csík pedig az 1970-es évek találmánya. 1915-ben a Gillette kifejlesztett egy borotvát, kifejezetten nők számára. 1930-ban pedig piacra került az első elektromos női borotva, majd később az otthoni használatra alkalmas elektromos epilátor.

Napjaink vívmányai

A huszadik század második fele és a huszonegyedik század is nyújt újfajta szőrtelenítési módszereket a nők számára, így a szőrszál gyökerébe bevezetett tűvel végzett elektrolízist, valamint a lézeres és az egyre jobban terjedő villanófényes eljárást.

Végleges vagy tartós szőrtelenítés

IPL (Intense Pulsed Light) technológia

Minden villanófényes eszköz ugyanazon elv alapján működik. A módszer lényege, hogy xenon lámpából származó, megfelelő hullámhosszúságú fényvillanásokkal a bőrben elhelyezkedő célstruktúrát (esetünkben a szőrtüszőt) mintegy.70 C-fokra felmelegítve roncsolja úgy, hogy a fényenergia hőenergiává alakul át, és ez végzi a roncsolást, miközben a környezet nem károsodik. Ezt szelektív fototermolízisnek nevezzük.

A kezelésre leginkább azok alkalmasak, akiknek sötétek a szőrszálaik. Hogy miért? A kevesebb pigmentet tartalmazó szőr (szőke, vörös, ősz) csak kisebb mennyiségű energiát tud elnyelni, nehezebben melegszik fel, így bizonytalan a szőrtüszők károsodása.

A szőrszál életciklusa három fázisból áll: növekedési, átmeneti és nyugvó-alvó fázis. A villanófény (IPL) csak az aktív, növekedési fázisban lévő szőrtüszőket károsítja. Egy időben a szőrszálaknak kb.60-75 százaléka van ebben a fázisban. Ilyenkor, ha a melaninban gazdag (növekedési szak csúcsán lévő) hajhagyma roncsoló besugárzást kap, örökre elpusztul.

Ideális ősszel kezdeni a kezeléseket!

Így a következő nyarunkra már elérhetjük célunkat. Napbarnított, szoláriumozott bőrön nem szabad kezeléseket végezni. Két kezelés között kb. 4 hét szünet javasolt. Azért van szükség többszöri, 6-8 kezelésre, hogy szinte az összes szőrtüszőnél eltalálják a növekedési szakasz csúcsát. Minden kezelésnél tehát csak a szőrtüszők bizonyos hányadát lehet hatásosan kezelni. Az eredmény átlagosan 80 százalékban véglegesnek tekinthető, de ezt nyilvánvalóan számos egyedi tényező is befolyásolhatja. A helyzetet bonyolítja, hogy testtájtól és egyéntől függően is nagy különbségek vannak a szőrzetváltás ciklusának hosszában. A kezeléseket ehhez kell igazítani.

Százszázalékos eredményt tehát nem várhatunk, de ha megszabadulhatunk nem kívánt szőrzetünknek mintegy 80 százalékától, és a maradék is elvékonyodik, puhább lesz, bőrünk rendszeres karbantartása már csak a korábban szükséges idő töredéke lesz. Borotva nélkül mehetünk nyaralni. Apró bajuszkánk nem virít a smink felett. A bikinivonal szőrtelenítésének fájó perceit elfeledhetjük, nem kell külön időt szakítani strandolás vagy randevú előtt a szokásos procedúrára.

Érdeklődj, mielőtt belevágsz!

Ha most mérjük fel a kínálatot a villanófényes szőrtelenítésre, többféle kedvezményes ajánlatot is találhatunk. Azért legyünk óvatosak! Különböző minőségű gépek vannak használatban. A magasabb ár nem mindig jelent jobb minőséget. A drága reklámokat is végül a fogyasztó fizeti meg. Figyeljünk, hogy a karok, lábak árainál oldalankénti vagy együttes ár szerepel. Vannak kivételek, de a kozmetikai szalonok kevésbé engedhetik meg maguknak a drágább gépek beszerzését, mint az orvosi rendelők. Több helyen ingyenes tesztkezelést lehet kérni, hogy meggyőződhessünk a kezelés menetéről, hatékonyságáról és eközben szerzett benyomásaink sem elhanyagolhatóak.

A technológia a megbízhatóság felé halad

A többszörös impulzussal működő berendezések lehetővé teszik a célzottabb, bőrkímélő kezelést. Nagyobb hatásfok, biztonságosság eléréséhez fontos a fényszűrők kiküszöbölése, az optimális spektrum, a bőrtípushoz, a szőrszál tulajdonságaihoz alkalmazkodó beállítási lehetőség! A fejlettebb gépek a technológiai újítások segítségével, kisebb energiaszükséglettel képesek hatékonyan működni, így a kezelt bőrfelület kevésbé van veszélynek (égési sérülés) kitéve.

A villanófény alkalmazása a végleges szőrtelenítésen kívül a bőrhibák, pigmentfoltok, kapillárisok, rosaceák és pattanásos bőr kezelésében is elterjedt, de az úgynevezett photorejuvenációs, arcfiatalító kezeléseket is egyre többen veszik igénybe.

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Ez történik a bőröddel 24 óra alatt

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink