Rengeteg egészséggel, gyógyítással kapcsolatos tévhit él az emberekben, amelyeket aztán mély meggyőződéssel tovább is adnak. Összegyűjtöttünk néhány érdekes, ám napjainkra elavult kijelentést.

Igaznak hitt mítoszok

Legalább nyolc pohár vizet kell meginni naponta.

Nincs olyan bizonyíték, amely megalapozottá tenné ezt a kijelentést. Ahhoz, hogy megőrizze szervezete hidratáltságát, gyakran kell innia a nap folyamán, még akkor is, ha nem érzi a szomjúságot. De a gyakori ivással bevitt folyadékmennyiség egyáltalán nem biztos, hogy napi 8 pohárnyi mennyiséget jelent.

A hátfájás legjobb gyógymódja a pihenés.

Általános jó tanács hátfájdalommal küszködőknek, évtizedek óta. Vannak esetek, amikor a pihenés segít, mégis a legtöbb esetben a különböző terápiák mellett pont az aktivitás megőrzését javasolják a betegeknek.

A pulykahús fogyasztása álmossá tesz.

Bár a triptofán nevű aminosav valóban álmosságot okoz, a pulykahús nem tartalmaz ebből többet, mint a csirke- vagy a marhahús. Valójában a dióban és a sajtban sokkal több található ebből a vegyületből, mint a pulykában. Tehát nem az elfogyasztott pulykahús felelős az ebéd utáni kómáért, sokkal inkább a köretként fogyasztott szénhidrátmennyiség.

Veszélyes a mobiltelefonok használata a kórházakban.

Előfordultak esetek, amikor a készülékek hamis riasztást indítottak a szívmonitorokon, vagy zavart okoztak az infúziós pumpák működésében. Egy tanulmány szerint a mobiltelefonok az orvostechnikai eszközök mintegy 4 százalékát zavarják, de csak akkor, ha a telefon három méteren belül van. De több vizsgálat is azzal az eredménnyel zárult, hogy a kórházban a telefonok használata során nem észleltek interferenciát.

A terhes nők nem ehetnek dióféléket.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2000-ben tette közzé ajánlását, megelőzendő az anyatej-allergiás babák számának növekedését. 2007-re mégis megháromszorozódott a mogyoróallergiás esetek száma, így egy év múlva hatályon kívül helyezték az ajánlást. Valójában tehát mindaddig, amíg a kismama nem allergiás a diófélékre, nincs ok, hogy a terhesség alatt ne fogyaszthassa a közkedvelt magvakat.

Csak az agy 10 százalékát használjuk.

Már senki sem emlékszik, honnan ered ez a legenda. Kutatók képalkotó technológia segítségével feltérképezték, hogy az agy nagy része egész nap aktív – bár nem mindig ugyanazok a területek, de egy 24 órás periódust nézve kimutatható, hogy ennyi idő alatt az agy száz százaléka aktív.

A stroke csak az idősebb korosztályt veszélyezteti.

Az elmúlt évtizedben a 35–39 éves korosztályban több mint kétszeresére nőtt a stroke előfordulása. A legmagasabb a növekedés a 35 és 44 év közötti nők körében, ahol 42 százalékos emelkedést figyeltek meg.

A gyenge fényben olvasás rontja a szemet.

A tompa fény valóban nem ideális olvasáshoz, de hogy rontaná a szemet, az nem igaz. A félhomályban való olvasás megterheli a szemet, amely így hamar elfárad, kivörösödik és esetleg fejfájás is jelentkezhet. Ennek ellenére magával a szemmel semmi rossz nem történik a folyamat során.

A haj és a körmök tovább nőnek a halál után.

A halál után az emberi test dehidratálódik, és a bőr összezsugorodik, ezért tűnik úgy, mintha a körmök és a haj nőne. Egyébként a haj és a köröm növekedése olyan komplex hormonális kölcsönhatásokat igényel, ami a halál után egyszerűen nem lehetséges. 

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.