Rengeteg egészséggel, gyógyítással kapcsolatos tévhit él az emberekben, amelyeket aztán mély meggyőződéssel tovább is adnak. Összegyűjtöttünk néhány érdekes, ám napjainkra elavult kijelentést.

Igaznak hitt mítoszok

Legalább nyolc pohár vizet kell meginni naponta.

Nincs olyan bizonyíték, amely megalapozottá tenné ezt a kijelentést. Ahhoz, hogy megőrizze szervezete hidratáltságát, gyakran kell innia a nap folyamán, még akkor is, ha nem érzi a szomjúságot. De a gyakori ivással bevitt folyadékmennyiség egyáltalán nem biztos, hogy napi 8 pohárnyi mennyiséget jelent.

A hátfájás legjobb gyógymódja a pihenés.

Általános jó tanács hátfájdalommal küszködőknek, évtizedek óta. Vannak esetek, amikor a pihenés segít, mégis a legtöbb esetben a különböző terápiák mellett pont az aktivitás megőrzését javasolják a betegeknek.

A pulykahús fogyasztása álmossá tesz.

Bár a triptofán nevű aminosav valóban álmosságot okoz, a pulykahús nem tartalmaz ebből többet, mint a csirke- vagy a marhahús. Valójában a dióban és a sajtban sokkal több található ebből a vegyületből, mint a pulykában. Tehát nem az elfogyasztott pulykahús felelős az ebéd utáni kómáért, sokkal inkább a köretként fogyasztott szénhidrátmennyiség.

Veszélyes a mobiltelefonok használata a kórházakban.

Előfordultak esetek, amikor a készülékek hamis riasztást indítottak a szívmonitorokon, vagy zavart okoztak az infúziós pumpák működésében. Egy tanulmány szerint a mobiltelefonok az orvostechnikai eszközök mintegy 4 százalékát zavarják, de csak akkor, ha a telefon három méteren belül van. De több vizsgálat is azzal az eredménnyel zárult, hogy a kórházban a telefonok használata során nem észleltek interferenciát.

A terhes nők nem ehetnek dióféléket.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2000-ben tette közzé ajánlását, megelőzendő az anyatej-allergiás babák számának növekedését. 2007-re mégis megháromszorozódott a mogyoróallergiás esetek száma, így egy év múlva hatályon kívül helyezték az ajánlást. Valójában tehát mindaddig, amíg a kismama nem allergiás a diófélékre, nincs ok, hogy a terhesség alatt ne fogyaszthassa a közkedvelt magvakat.

Csak az agy 10 százalékát használjuk.

Már senki sem emlékszik, honnan ered ez a legenda. Kutatók képalkotó technológia segítségével feltérképezték, hogy az agy nagy része egész nap aktív – bár nem mindig ugyanazok a területek, de egy 24 órás periódust nézve kimutatható, hogy ennyi idő alatt az agy száz százaléka aktív.

A stroke csak az idősebb korosztályt veszélyezteti.

Az elmúlt évtizedben a 35–39 éves korosztályban több mint kétszeresére nőtt a stroke előfordulása. A legmagasabb a növekedés a 35 és 44 év közötti nők körében, ahol 42 százalékos emelkedést figyeltek meg.

A gyenge fényben olvasás rontja a szemet.

A tompa fény valóban nem ideális olvasáshoz, de hogy rontaná a szemet, az nem igaz. A félhomályban való olvasás megterheli a szemet, amely így hamar elfárad, kivörösödik és esetleg fejfájás is jelentkezhet. Ennek ellenére magával a szemmel semmi rossz nem történik a folyamat során.

A haj és a körmök tovább nőnek a halál után.

A halál után az emberi test dehidratálódik, és a bőr összezsugorodik, ezért tűnik úgy, mintha a körmök és a haj nőne. Egyébként a haj és a köröm növekedése olyan komplex hormonális kölcsönhatásokat igényel, ami a halál után egyszerűen nem lehetséges. 

Erre figyelj a táplálkozásodban, ha állandó fáradtság gyötör
A sokoldalú, változatos étrend segít akkor is, ha úgy érzed, hogy hiába alszol eleget, mégis folyton fáradt vagy, valamint romlik a fizikai és a szellemi teljesítőképességed.
Oldódjanak a testi-lelki blokkok! Hogy működik a craniosacralis terápia?
A craniosacralis terápia jóvoltából sok ember megszabadult már a fülzúgástól, mozgásszervi problémáktól, emésztési zavaroktól vagy a tanulási nehézségektől.
Porckopás vagy porcleválás a térdben – Más kezelést igényelnek!
A térdfájdalom lassan, évek alatt vagy akár egy rossz mozdulat következményeképpen is kialakulhat. Dr. Páll Zoltán elmondja, mi a különbség a porcleválás és a porckopás kezelése között.
Így készül a tönkölylisztes muffin aszalt gyümölccsel
A hozzávalóinak köszönhetően igazán különleges ízű és egészséges, tápláló, energiát adó ez a sütemény.
Király Péter: „A motoros kabátom már alig bírtam felhúzni, így aztán leadtam 17 kilót”
Király Péter, az Éjjel-Nappal Budapest Gabija és a Konyhafőnök VIP 2018-as szériájának győztese az életmódváltásáról mesél.
A Kajla útlevelekkel ingyenesen utazhatnak a gyerekek az őszi szünetben is
A 2020-2021-es tanév elején minden magyarországi általános iskolába kiszállították az új Kajla útleveleket. A Kajla programmal számos kedvezményhez juthatnak az alsó tagozatos diákok.
Újrakezdés az edzésben: Így vágj bele egy hosszabb kihagyás után!
Ha hetek, hónapok teltek el sport nélkül, akkor fokozatosan kell ismét hozzászoktatni a testedet a terheléshez. Czanik Krisztián személyi edző ad néhány tippet az újrakezdéshez.
Fényben az erő – lézeres kezelések a szépség szolgálatában
Életünk számos területén találkozhatunk a lézerrel és élvezhetjük áldásos, segítő hatását. Utánajártunk, hogyan vethető be a bőr egészsége és a szépség megőrzése érdekében.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.