A gesztenye szezonjában érdemes kicsit elkanyarodni a jól ismert, közkedvelt tejszínhabos gesztenyepürétől, és más fogásokban is kipróbálni a szelídgesztenyét. A klasszikus őszi-téli fűszerekkel, hagymával, zellerrel, tejszínnel dúsított gesztenyekrémleves mind a hétköznapokon, mind az ünnepi alkalmakkor remek választás!
Gesztenyéhez a szezonon kívül is hozzá lehet jutni, és nemcsak massza formában, hiszen védőgázas csomagolásban már sok helyen kapható natúr főtt gesztenye. A gesztenyekrémleves mindkettőből, azaz natúr főtt gesztenyéből vagy a sima, cukrozatlan gesztenyemasszából is elkészíthető.
Gesztenyekrémleves
Hozzávalók (4-6 személyre):
500 g megtisztított gesztenye vagy natúr gesztenyemassza
2 ek vaj
600 ml zöldségalaplé
1 szál angol zeller
½ rúd póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
200 ml fehérbor
100 ml 10%-os főzőtejszín
frissen őrölt szerecsendió
csipetnyi őrölt szegfűszeg
só és bors ízlés szerint
Elkészítése:
1. A vajat olvasszuk meg, és adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát, a zúzott fokhagymát és feldarabolt zellert. Kevergetés mellett pároljuk együtt 5 percig.
2. Keverjük az alaphoz gesztenyét és az alaplevet. Fűszerezzük, majd öntsük hozzá a bort. Forralás után lassan kevergetve főzzük 30 percig. Ezalatt a gesztenye teljesen megpuhul és összeérnek az ízek.
3. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a tejszínt, és botmixerrel pürésítsük selymes állagúra.
Elkészítési idő: 45 perc
Tudtad?
A szelídgesztenye ősidők óta Közép- és Dél-Európában él, már a történelem előtti időkben is fontos táplálékunkat képezte. Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el az olasz gesztenyés recepteket, Mátyás királynak hamar kedvence lett a gesztenyés kappan (avagy kakas). A feljegyzések szerint 1642-ben Nagybánya várostanácsa már szelídgesztenyét ajándékozott a fejedelmeknek és főuraknak. (Forrás: mindmegette.hu)
Még több egészséges finomság őszre, télre:
- Sárgarépás céklakrémleves feta sajttal
- Fűszeres almás-sütőtökös krémleves
- Alkoholmentes puncs
- Sertéskaraj sült almával és lila hagymával