A gesztenye nemcsak magában vagy édességekben, esetleg köretként finom, de ízletes, melengető, édeskés-fűszeres leves is készülhet belőle a hideg napokra!

Így készül az ínycsiklandó gesztenyekrémleves!

A gesztenye szezonjában érdemes kicsit elkanyarodni a jól ismert, közkedvelt tejszínhabos gesztenyepürétől, és más fogásokban is kipróbálni a szelídgesztenyét. A klasszikus őszi-téli fűszerekkel, hagymával, zellerrel, tejszínnel dúsított gesztenyekrémleves mind a hétköznapokon, mind az ünnepi alkalmakkor remek választás!

gesztenyekrémleves

Fotó: Shutterstock

Gesztenyéhez a szezonon kívül is hozzá lehet jutni, és nemcsak massza formában, hiszen védőgázas csomagolásban már sok helyen kapható natúr főtt gesztenye. A gesztenyekrémleves mindkettőből, azaz natúr főtt gesztenyéből vagy a sima, cukrozatlan gesztenyemasszából is elkészíthető.

 

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók (4-6 személyre):

500 g megtisztított gesztenye vagy natúr gesztenyemassza

2 ek vaj

600 ml zöldségalaplé

1 szál angol zeller

½ rúd póréhagyma

1 gerezd fokhagyma

200 ml fehérbor

100 ml 10%-os főzőtejszín

frissen őrölt szerecsendió

csipetnyi őrölt szegfűszeg

só és bors ízlés szerint

Elkészítése:

1. A vajat olvasszuk meg, és adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát, a zúzott fokhagymát és feldarabolt zellert. Kevergetés mellett pároljuk együtt 5 percig.

2. Keverjük az alaphoz gesztenyét és az alaplevet. Fűszerezzük, majd öntsük hozzá a bort. Forralás után lassan kevergetve főzzük 30 percig. Ezalatt a gesztenye teljesen megpuhul és összeérnek az ízek.

3. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a tejszínt, és botmixerrel pürésítsük selymes állagúra.

Elkészítési idő: 45 perc

 

Tudtad?

A szelídgesztenye ősidők óta Közép- és Dél-Európában él, már a történelem előtti időkben is fontos táplálékunkat képezte. Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el az olasz gesztenyés recepteket, Mátyás királynak hamar kedvence lett a gesztenyés kappan (avagy kakas). A feljegyzések szerint 1642-ben Nagybánya várostanácsa már szelídgesztenyét ajándékozott a fejedelmeknek és főuraknak. (Forrás: mindmegette.hu)

 

Még több egészséges finomság őszre, télre:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…

Ajánlataink