Nem csak a mogyorókrémmel megtömött verzió létezik, ha palacsintáról van szó. Nem kell lemondanunk az egyik kedvenc desszertünkről, de a töltelék kérdését érdemes átgondolnunk. És persze az sem mindegy, miből készül a palacsintatészta! Egészséges variációkat mutatunk, egy édeset, egy sósat.

Így lehet egészségesebb a palacsinta

AVOKÁDÓS-GOMBÁS PALACSINTA

avokádós gombás palacsinta

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók 4 főre:
A tésztához: » 75 g darált mandula » 100 g hajdinaliszt » 100 g rizsliszt » 2 teáskanál sütőpor » 1 csipet só » 1 tojás » 2 deci mandulatej
A töltelékhez: » 1 gerezd fokhagyma » kakukkfű » 1 teáskanál őrölt pirospaprika » 200 g gomba » 1 evőkanál olívaolaj » 1 avokádó » 1 evőkanál aprított petrezselyem

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. A palacsinta hozzávalóit keverjük el, majd letakarva tegyük félre fél órára pihenni. A felszelt gombákat tegyük hőálló edénybe, szórjuk meg a fokhagymával, kakukkfűvel és paprikával, pirítsuk körülbelül tíz perc alatt aranybarnára. Míg sül a gomba, kevés olívaolajon süssük ki a palacsintákat. Avokádószeletekkel, sült gombával és petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

 

Receptajánló: Kókuszos teljes kiőrlésű palacsinta

 

BOGYÓS GYÜMÖLCSÖS-LENMAGOS PALACSINTA

bogyós gyümölcsös palacsinta egészségesen

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók 6 főre:
A tésztához: » 300 g teljes kiőrlésű liszt » 90 g hajdinaliszt » 1 csipet só » 3 tojás » 375 ml tej
A töltelékhez: » 2 evőkanál málna » 2 evőkanál áfonya » 5 g lenmag » 1 evőkanál méz » 60 g mascarpone

Elkészítés: Keverjük el a tészta hozzávalóit, majd hagyjuk állni fél órát. A málnát egy villa segítségével törjük össze, keverjük el a mascarpone kivételével a többi hozzávalóval. A palacsintákat süssük ki, töltsük meg a töltelékkel és egy-egy evőkanálnyi mascarponéval tálaljuk.

 

Receptajánló: Svéd barackos palacsinta

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.