Amikor a legfontosabb tápanyagokról beszélünk, általában kevés szó esik a káliumról. Pedig többet kellene emlegetnünk: hiszen nagyon fontos szerepe van az egészséges szív és érrendszer kialakításában, illetve az izmok erősítése és az idegrendszer megfelelő működése terén.

Káliumból is eleget!

ÍME, NYOLC TÜNET, AMELY ARRA UTAL, HOGY A SZERVEZETÉNEK TÖBB KÁLIUMRA VAN SZÜKSÉGE!

Állandóan fáradt

Teste minden sejtjének szüksége van a megfelelő káliummennyiségre ahhoz, hogy megfelelően működhessen. Ha állandóan fáradtnak és kimerültnek érzi magát – annak ellenére, hogy eleget pihen éjjel –, valószínűleg káliumhiányban szenved.

Magas a vérnyomása

A kálium segít a vérnyomás megfelelő szinten tartásában. Hatására ugyanis ellazulnak az erek, ha pedig a szervezetben káliumhiány lép fel, az magas vérnyomáshoz vezethet. Érdemes gyakran ellenőriznie a vérnyomását – akkor is, ha rendszeresen sportol, és egyébként nincs panasza.

Nem tud eleget enni a sós ételekből

Ha állandóan a félkész vagy sós harapnivalók után sóvárog, valószínűleg alacsony a káliumszintje. Nem csak a chips és a crackers utáni vágy árulkodó, de ha fagyasztott, mikrózható félkész ételeket kíván – amelyek tele vannak sóval –, szintén a káliumhiány a ludas. Próbálja meg a lehető legnagyobb mértékben minimalizálni a sós ételeket, helyettesítse inkább magas káliumtartalmú élelmiszerekkel.

Gyakran gyötrik izomgörcsök

Ha sokszor érzi gyengének magát, vagy gyakran görcsöl be az izomzata, az bizony a káliumhiány miatt lehet. Ez az ásványi anyag ugyanis fontos szerepet játszik az izomépítésben. Hiánya pedig sokszor fájdalommal jár.

Sűrűn tapasztal szívgondokat

Ha gyakran tapasztalja, hogy kihagy egy-egy ütemet a szíve, vagy éppen ellenkezőleg, erős szívdobogással küzd időnként, akkor a szervezete jelez: több káliumra van szüksége. Persze nem csak a káliumhiány vezethet ilyen panaszokhoz – ez csak egy a sok ok közül –, ezért érdemes minél hamarabb felkeresnie orvosát.

Gyakran szédül vagy elájul

A lassú szívdobogás, az alacsony vérnyomás gyakran okoz ájulás közeli élményt. Mint az előző tünetnél, ez esetben is igaz, hogy a káliumhiány mellett más problémák is okozhatják az ájulást. Ha gyakran fordul elő, hogy szédül, keresse fel orvosát a lehető leghamarabb.

Gyakori székrekedéssel küzd

Talán furcsán hangzik elsőre, de az alacsony káliumszint lelassítja – más szervek működése mellett – a bélrendszer működését is. Okozhat puffadást és hasi görcsöket egyaránt.

Zsibbadó érzés gyötri

A kálium az egészséges idegrendszerért is felelős, hiánya esetén gyakran érezheti, hogy zsibbadnak, furcsán bizseregnek a végtagjai.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink