Gyerekkori élmény: fanyalogva toljuk odébb a tányért, ha azon köretként kelbimbót találunk. Ez a „nemszeretem”-érzés sokaknál felnőttkorban is megmarad, és meg se próbáljuk szeretni a kelbimbót. Pedig érdemes lenne minél többször fogyasztanunk! Sokféleképpen elkészíthető, és különleges ízével minden ételt feldob. Készülhet belőle köret, saláta, lehet feltét a pizzán, de önmagában is nagyon finom. Egy adagnyi kelbimbó fedezi a napi C- és K-vitamin-szükségletünket, de emellett rengeteg egyéb hasznos tápanyagot is tartalmaz. Zsír- és kalóriatartalma rendkívül alacsony.
Jótékony hatások
Mint keresztes virágú zöldség (ilyen még a brokkoli és a karfiol), segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát, és mivel K-vitaminban és kalciumban gazdag, jótékony hatással van a csontok erősségére is. Csökkenti a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét.
A benne található C-vitaminnak köszönhetően szépíti a bőrt, javítja a látást, erősíti az immunrendszert, a káliumtartalma miatt pedig kiváló vízhajtó. Csökkenti a koleszterinszintet, és mivel élelmi rostban gazdag, segíti az emésztést, jótékony hatással van a bélműködésre. Vérnyomáscsökkentésben is hatásos lehet, ugyanis ómega 3 zsírsavban gazdag.
Fontos azonban, hogy aki vérhígítót szed, óvatosan bánjon a kelbimbóval, ne egyen belőle túl sokat: a zöldség magas K-vitamin-tartalmának fontos szerepe van a véralvadásgátlásban, nagyobb mennyiségben azonban befolyásolhatja az ilyen típusú gyógyszerek hatását, vérzékenység alakulhat ki.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
- 43 kcal
- 3,3 g fehérje
- 8,9 g szénhidrát
- 0,3 g zsír
- 3,8 g rost
Sült lazac kelbimbóval
Hozzávalók 6 főre:
- 14 gerezd fokhagyma
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- 2 ek friss oregánó
- 1 tk só
- ¾ tk frissen őrölt fekete bors
- 6 csésze kelbimbó hámozva, félbevágva
- ¾ csésze száraz fehérbor
- 1 kg lazacfilé, bőrét eltávolítva, hat darabba vágva
- citromszeletek
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Fokhagymanyomóval két gerezd fokhagymát zúzzunk össze, majd keverjük el egy kisebb edényben az olajjal, 1 evőkanál oregánóval, ½ teáskanál sóval és ¼ teáskanál borssal, végül adjuk hozzá a bort. A maradék fokhagymát vágjuk félbe, keverjük össze a kelbimbóval, majd az egészet öntsük egy nagyobb tepsibe, hintsük meg olívaolajjal. Süssük körülbelül 15 percig, majd vegyük ki a sütőből, tegyük mellé a lazacot. Az egészet öntsük le a boros-olajos fokhagymás szósszal. Hintsük meg a maradék egy evőkanálnyi oregánóval, sóval és borssal. Süssük további 10 percig. Citromszeletekkel tálaljuk.
Vitaminok és ásványi anyagok:
A kelbimbóban A-, B6-, C-, E- és K-vitamin, folsav, kálium, kalcium, mangán, magnézium, vas található.
Tormakrémes kelbimbó sült baconnel
Hozzávalók 6 főre:
- 6-700 g kelbimbó, meghámozva, félbevágva
- 4 szelet bacon, megsütve, apró kockákra vágva
- ¼ csésze alacsony zsírtartalmú tejföl
- 2 ek reszelt torma
- ¼ tk só
- 1 csipet fekete bors
Elkészítése:
Egy nagyobb lábosban, enyhén sós vízben főzzük meg a kelbimbót, körülbelül 6-8 perc alatt. Míg fő, keverjük össze a tejfölt, a tormát, a sót, a borsot és a bacondarabkákat, majd ezzel öntsük le és keverjük el a kész kelbimbót.
Honnan ered?
A Földközi-tenger mellékéről származó zöldséget először a 13. században Brüsszelben kezdték nemesíteni – innen ered a zöldség angol neve is: brussels sprouts –, majd elterjedt Európa-szerte. A zöldség íze nem véletlenül hasonlít a kelkáposztáéra, a kelbimbó a káposztafélékkel rokon növény, a keresztesvirágúak családjába tartozik.
Grillezett édesburgonya kelbimbóval
Hozzávalók 6-8 főre:
- 500 g kelbimbó, meghámozva
- 1 nagyobb édesburgonya
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1/3 csésze olívaolaj
- 1 tk római kömény
- ½ tk fokhagymaőrlemény
- só, bors ízlés szerint
- 1 ek vörösborecet
- friss kakukkfű a tálaláshoz
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tisztítsuk meg a kelbimbót, vágjuk le a zöldség barna végeit, távolítsuk el a külső, sárgásabb színű leveleket. A nagyobb darabokat vágjuk félbe. Hámozzuk meg az édesburgonyát, vágjuk kockákra, majd tegyük egy nagyobb tálba a kelbimbóval együtt, adjuk a zöldségekhez a zúzott fokhagymát, öntsük le az olívaolajjal. Ízesítsük a fűszerekkel, lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Pár perc után az egészet öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsire, ha szükséges, hintsük meg kevés olívaolajjal.
Süssük körülbelül 40-45 percig, míg a zöldségek aranybarnára sülnek. Tálalás előtt hintsük meg vörösborecettel, díszítsük kakukkfűvel.
DF-tipp:
Próbáljuk minél többféleképpen elkészíteni: a kelbimbó nagyon finom főzve, sütve, párolva is. Fogyasszuk hetente legalább kétszer-háromszor.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- 10 zöldség és gyümölcs, amit ritkán grillezünk, pedig isteni finom!
- Fogyókúrás egytálételek 30 perc alatt a karfiolrizs főszereplésével
- Cukkini 10 variációban: Így készítsd el a fogyókúrás kedvencet, hogy soha ne und meg!
- Almás kelbimbósaláta