Nincs a legnépszerűbb a zöldségek között, pedig igencsak egészséges, tele van vitaminokkal, kalóriatartalma alacsony. Finom, könnyű, mégis laktató fogások következnek kelbimbóval!

Kelbimbó – az ősz szupersztárja a konyhában

Gyerekkori élmény: fanyalogva toljuk odébb a tányért, ha azon köretként kelbimbót találunk. Ez a „nemszeretem”-érzés sokaknál felnőttkorban is megmarad, és meg se próbáljuk szeretni a kelbimbót. Pedig érdemes lenne minél többször fogyasztanunk! Sokféleképpen elkészíthető, és különleges ízével minden ételt feldob. Készülhet belőle köret, saláta, lehet feltét a pizzán, de önmagában is nagyon finom. Egy adagnyi kelbimbó fedezi a napi C- és K-vitamin-szükségletünket, de emellett rengeteg egyéb hasznos tápanyagot is tartalmaz. Zsír- és kalóriatartalma rendkívül alacsony.

 

Jótékony hatások

Mint keresztes virágú zöldség (ilyen még a brokkoli és a karfiol), segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát, és mivel K-vitaminban és kalciumban gazdag, jótékony hatással van a csontok erősségére is. Csökkenti a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét.

A benne található C-vitaminnak köszönhetően szépíti a bőrt, javítja a látást, erősíti az immunrendszert, a káliumtartalma miatt pedig kiváló vízhajtó. Csökkenti a koleszterinszintet, és mivel élelmi rostban gazdag, segíti az emésztést, jótékony hatással van a bélműködésre. Vérnyomáscsökkentésben is hatásos lehet, ugyanis ómega 3 zsírsavban gazdag.

Fontos azonban, hogy aki vérhígítót szed, óvatosan bánjon a kelbimbóval, ne egyen belőle túl sokat: a zöldség magas K-vitamin-tartalmának fontos szerepe van a véralvadásgátlásban, nagyobb mennyiségben azonban befolyásolhatja az ilyen típusú gyógyszerek hatását, vérzékenység alakulhat ki.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):

  • 43 kcal
  • 3,3 g fehérje
  • 8,9 g szénhidrát
  • 0,3 g zsír
  • 3,8 g rost

 

Sült lazac kelbimbóval

Hozzávalók 6 főre:

  • 14 gerezd fokhagyma
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 ek friss oregánó
  • 1 tk só
  • ¾ tk frissen őrölt fekete bors
  • 6 csésze kelbimbó hámozva, félbevágva
  • ¾ csésze száraz fehérbor
  • 1 kg lazacfilé, bőrét eltávolítva, hat darabba vágva
  • citromszeletek
Sült lazac kelbimbóval

Sült lazac kelbimbóval
Fotó: Shutterstock

 

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Fokhagymanyomóval két gerezd fokhagymát zúzzunk össze, majd keverjük el egy kisebb edényben az olajjal, 1 evőkanál oregánóval, ½ teáskanál sóval és ¼ teáskanál borssal, végül adjuk hozzá a bort. A maradék fokhagymát vágjuk félbe, keverjük össze a kelbimbóval, majd az egészet öntsük egy nagyobb tepsibe, hintsük meg olívaolajjal. Süssük körülbelül 15 percig, majd vegyük ki a sütőből, tegyük mellé a lazacot. Az egészet öntsük le a boros-olajos fokhagymás szósszal. Hintsük meg a maradék egy evőkanálnyi oregánóval, sóval és borssal. Süssük további 10 percig. Citromszeletekkel tálaljuk.

 

Vitaminok és ásványi anyagok:

A kelbimbóban A-, B6-, C-, E- és K-vitamin, folsav, kálium, kalcium, mangán, magnézium, vas található.

 

Tormakrémes kelbimbó sült baconnel

Hozzávalók 6 főre:

  • 6-700 g kelbimbó, meghámozva, félbevágva
  • 4 szelet bacon, megsütve, apró kockákra vágva
  • ¼ csésze alacsony zsírtartalmú tejföl
  • 2 ek reszelt torma
  • ¼ tk só
  • 1 csipet fekete bors

 

Elkészítése:

Egy nagyobb lábosban, enyhén sós vízben főzzük meg a kelbimbót, körülbelül 6-8 perc alatt. Míg fő, keverjük össze a tejfölt, a tormát, a sót, a borsot és a bacondarabkákat, majd ezzel öntsük le és keverjük el a kész kelbimbót.

Tormakrémes kelbimbó bacondarabokkal

Tormakrémes kelbimbó bacondarabokkal
Fotó: Shutterstock

 

Honnan ered?

A Földközi-tenger mellékéről származó zöldséget először a 13. században Brüsszelben kezdték nemesíteni – innen ered a zöldség angol neve is: brussels sprouts –, majd elterjedt Európa-szerte. A zöldség íze nem véletlenül hasonlít a kelkáposztáéra, a kelbimbó a káposztafélékkel rokon növény, a keresztesvirágúak családjába tartozik.

 

Grillezett édesburgonya kelbimbóval

Hozzávalók 6-8 főre:

  • 500 g kelbimbó, meghámozva
  • 1 nagyobb édesburgonya
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1/3 csésze olívaolaj
  • 1 tk római kömény
  • ½ tk fokhagymaőrlemény
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 ek vörösborecet
  • friss kakukkfű a tálaláshoz

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tisztítsuk meg a kelbimbót, vágjuk le a zöldség barna végeit, távolítsuk el a külső, sárgásabb színű leveleket. A nagyobb darabokat vágjuk félbe. Hámozzuk meg az édesburgonyát, vágjuk kockákra, majd tegyük egy nagyobb tálba a kelbimbóval együtt, adjuk a zöldségekhez a zúzott fokhagymát, öntsük le az olívaolajjal. Ízesítsük a fűszerekkel, lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Pár perc után az egészet öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsire, ha szükséges, hintsük meg kevés olívaolajjal.

Süssük körülbelül 40-45 percig, míg a zöldségek aranybarnára sülnek. Tálalás előtt hintsük meg vörösborecettel, díszítsük kakukkfűvel.

DF-tipp:

Próbáljuk minél többféleképpen elkészíteni: a kelbimbó nagyon finom főzve, sütve, párolva is. Fogyasszuk hetente legalább kétszer-háromszor.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink