Vannak, akik a téli hónapokban szinte folyamatosan a megfázás kellemetlen tüneteitől szenvednek, és napokra ágyhoz köti őket a láz és a fájdalom. Másokat azonban elkerül a betegség, frissen és energikusan vészelik át a telet. Tippek, hogyan őrizze meg egészségét a hideg idő beköszöntével is.

Kerülje el a megfázást!

Csökkentse a stresszt!

Kutatások bebizonyították, hogy a stressz károsítja az immunrendszert és növeli a bakteriális fertőzések kialakulásának esélyét. A stressz csökkentésére számos módszer létezik: ilyen lehet a jóga vagy más sport, relaxációs zenék hallgatása, masszázs vagy bármilyen egyéb olyan tevékenység, amely segíti az ellazulást, a kikapcsolódást. Fontos lenne a stresszhelyzetek kezelését már gyerekkorban megtanulni, mert a stressz hosszú távon súlyos egészségügyi károsodást is okozhat. Többféle relaxációs technika is segíti a stressz csökkentését: agykontroll, progresszív relaxáció, autogén tréning (ez utóbbi alkalmazását szakemberek tanítják). A stressz csökkentésének legegyszerűbb és bárki számára könnyen elérhető módja a testmozgás, de ugyanilyen fontos a friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend és a nevetés, amely endorfinokat – boldogsághormonokat – szabadít fel a szervezetben.

Fogyasszon sörélesztőt!

Napi egy evőkanál sörélesztő elfogyasztásával sokat tesz immunrendszere erősítéséért. A sörélesztő igazi „csodaszer”: fehérjetartalma könnyen hasznosul, megtalálható benne szinte az összes B-vitamin és gazdag nyomelemekben is. Vas-, mangán-, réz-, cink, szelén-, foszfor-, kálium-, kalcium-, króm-, jód- és magnéziumtartalmát a szervezet szinte azonnal hasznosítani tudja, így a tápanyagok gyorsabban épülnek be a sejtekbe. Nemcsak az immunrendszerre van jótékony hatással, hanem az izmokra is. Csökkenti a fáradtságot és a hajhullást, erősíti a hajat és körmöket, szépíti a bőrt. Keverje a sörélesztőt levesekbe, mártásokba, vagy süsse kenyérbe, kekszbe.

Csökkentse a bevitt kalóriákat!

Az ésszerű kalóriacsökkentés véd a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór ellen. segít a koleszterinszint és a vérnyomás normalizálásában, és erősíti az immunrendszert. Ennek az az oka, hogy a finomított élelmiszerek – cukrok, fehér liszt – korlátozásával megnő a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

Kerülje a teljes sterilitást!

A modern kor egyik legnagyobb vívmánya a sterilizálás, a fertőtlenítés. A hétköznapok során azonban a teljes sterilitás nem feltétlenül egészséges. Az erős tisztító-, tisztálkodószerek ugyanis elpusztítják azokat a „jó” baktériumokat is, amelyek javítják az anyagcserét, csökkentik a gyulladásokat és gondoskodnak arról, hogy a szervezet egészséges és kiegyensúlyozott maradjon.

Bízzon a gyógynövényekben!

A gyógynövények szerves részét képezik a hagyományos kínai orvoslásnak, és szerencsére a nyugati orvoslás sem olyan elutasító az alkalmazásukkal kapcsolatban, mint pár évtizeddel korábban. A természet patikájában szinte minden betegségre találunk gyógyírt, nincs ez másképp a megfázással sem. Bizonyos növények segítenek elpusztítani a baktériumokat és vírusokat, és fokozzák az immunrendszer működését. A megelőzésben is fontos szerepük van. Napi két csésze zöld tea – a benne található antioxidánsoknak köszönhetően – erősíti az immunrendszert, gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést, védi a májat, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti az LDL koleszterin szintjét.

Építsen kapcsolatokat!

Azok, akiket támogató barátok vesznek körül, kevésbé hajlamosak a fertőző betegségekre, ráadásul a memória- és egyéb kognitív zavaroktól is jobban védve vannak. A szociális támogatás erősíti az immunrendszert, véd a szív- és érrendszeri betegségektől, a depressziótól és a szorongástól. A barátságban a hallgatás és a beszéd ugyanolyan fontos: ha új kapcsolatot kezdeményez, inkább hallgasson, hogy minél többet megtudjon a másikról. Kutatások szerint nemcsak az információk segítenek eldönteni, hogy barátság lesz-e a puhatolózó beszélgetésből, hanem a hangszín is.

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink