Csecsemő- és kisgyermekkorban az allergiás megbetegedések leggyakoribb kiváltói az élelmiszerek. Ebben az időszakban találkoznak ugyanis a gyermekek először az anyatejen kívül más ételekkel. Különösen magas a tehéntejfehérje-allergiás betegek száma, de gyakran okoz panaszokat a tojás, a szója, a búza és a földimogyoró is. A táplálékallergia a bőrön, a gyomor- és bélrendszerben és a légutakban is okozhat tüneteket.

Vannak „kinőhető” allergiák?

Mi a táplálékallergia?

A táplálékallergia a szervezet védekező rendszerének megváltozott viselkedése a táplálék egyes alkotóival szemben. Az emésztőrendszeri nyálkahártya felszíne a legnagyobb felület, ahol külső antigének (immunválaszt kiváltó anyagok) kapcsolatba kerülhetnek az emberi szervezettel. Az általános és a helyi védekezőrendszer összhangja lehetővé teszi, hogy a nyálkahártya felszínén állandóan jelen lévő antigének ne váltsanak ki védekező reakciókat. Az antigének többségére a szervezet nem reagál (ez az ún. immuntolerancia jelensége), de néhányra az allergiás egyén mégis reakcióval válaszol. A válaszreakciókat az emésztőrendszerből az emésztés során a vérbe felszívódó anyagok váltják ki. A fő különbség az egészséges és a táplálékallergiás emberek között a felszívódó allergének mennyiségében és a reakció nagyságában van. Az allergiás egyéneknél az emésztés során jóval több allergén jut be a keringésbe, és az így bejutó anyagok jóval intenzívebb immunválaszt váltanak ki.

Hozzátáplálás megfelelő időben

Tápszeres babáknál a negyedik és a hatodik hónap között, anyatejes csecsemőknél féléves kortól javasolt megkezdeni a hozzátáplálást. Ennél tovább halogatni nem célszerű, egyrészt, mert a fejlődő szervezetnek más típusú táplálékokra is szüksége van, másrészt az anyatejjel táplált csecsemőknél így megelőzhető az allergia kialakulása. Az anyatej védőanyagai ugyanis segítenek, hogy a kicsi szervezete könnyebben fogadja az új, addig ismeretlen tápanyagot, és így csökkenti az allergiás reakció megjelenésének esélyét. Ha mégsem sikerül panaszmentesen fogadni a frissen bevezetett ételt, azt az ételallergia jellegzetes tünetei jelzik.

Allergének az étlapon

„A csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező ételallergiás tünetek oka az immunrendszer, bélrendszer és az emésztési képesség éretlensége” – mondja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus. A bélnyálkahártya fejletlensége miatt a fajidegen fehérjék relatíve nagy mennyiségben jutnak a baba szervezetébe, ahol velük szemben ellenanyag termelődik, és megjelennek az allergiás tünetek. Korai életkorban a táplálékallergia leggyakoribb forrásai a tejtermékek, a tej, a tojás és a liszt.

Lisztet előbb, tejet később

Az utóbbi években a nemzetközi és a hazai orvosi ajánlások alapján korábbra tevődött át a glutén bevezetésének időpontja. Az anyatejes táplálás 1 éves kor alatt nem javasolt. A túl korán megkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél asztmatikus légúti tüneteket, ekcémát és hasmenést okozhat. (Babáknak a főzeléket anyatejjel vagy tápszerrel ajánlott készíteni.) A tojás bevezetésével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy tojássárgáját heti 1-2 alkalommal már 10-11 hónapos korától kaphat a kicsi. Mivel elsősorban a tojásfehérje okozhat allergiás tüneteket, azt csak később, a gyermek 1 éves kora után szabad az étrendbe bevezetni.

A táplálékallergia tünetei

Csecsemő- és kisgyermekkorban az ételallergia jellegzetes tünete a hasfájás, haspuff adás. Emiatt a baba nyűgösebb, sírósabb lehet. A széklet változása is megfigyelhető: gyakori hasmenés jelentkezhet. Bőrtünetek, vörös, viszkető foltok, ekcéma, csalánkiütés is kísérheti a betegséget. A hozzátáplálás időszakában a panaszok összefüggnek az újonnan bevezetett étellel. Ezért lényeges, hogy mindig egy élelmiszerrel bővíthető a gyermek étrendje, és csak pár nap múlva vezethető be a következő újdonság. Így ugyanis jó eséllyel pontosan azonosítható, hogy mi az, ami a panaszokat kiváltotta.

Élje túl az allergiaszezont!

Szezonális allergia – vagy valami más?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 isteni paradicsomsaláta, ha diétázol – egyszerű, friss és laktató
Diétázol, de nem akarsz lemondani a finom ízekről? Fedezd fel azt a három egyszerű, friss paradicsomsalátát, amelyek gyorsan elkészíthetők, laktatnak, és tökéletesek a könnyed étrendedhez.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
4 gyümölcs, ami segít a koleszterinszinted csökkentésében – természetes módon
Tudd kordában tartani a koleszterinszintedet természetes módon! Négy finom gyümölcs segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-szintet és támogatni a szív egészségét – egyszerűen beillesztve a mindennapi étrendedbe.
South Beach diéta: modern fogyókúra éhezés nélkül
Fogyás éhezés nélkül? Fedezd fel a South Beach diéta titkait és kezd el az életmódváltást még a nyáron! Mutatjuk, hogyan csináld!
9 tanács, hogy könnyebb legyen elhagyni a cukrot
Íme, 9 tipp, amivel kizárhatja a cukrot az életéből.
Netről rendelsz fürdőruhát, vigyázz mert beteg lehetsz!
Egyre több üzlet kínál online vásárlási lehetőséget, így már fürdőruhát és fehérneműt is könnyedén rendelhetsz. De vajon rejt mindez egészségügyi kockázatokat? Ennek járunk most utána.
Egészséges diéta akkor is, ha nincs pénzed szuperfoodokra
Sokan azt hiszik, hogy az egészséges étkezés csak drága alapanyagokkal, különleges porokkal és egzotikus magvakkal működik. De ez tévhit. Ha tudatos vagy, akkor szuperfoodok nélkül is tudsz jól enni, sőt, akár sokkal táplálóbban és olcsóbban is. Az egészséges diéta nem pénz kérdése – hanem szemléletmódé.
Ezért ne tépd ki a kertedből: a kék virág, ami beindítja a fogyást
A kert szélén is ott virít, mégis alig ismerjük: a mezei katáng nemcsak gyönyörű, de természetes méregtelenítő, anyagcsere-serkentő és fogyást támogató növény. Ismerd meg közelebbről ezt az „álcázott” szuperélelmiszert!