Egyre többen szenvednek különféle allergiától és annak tüneteitől: tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, asztma... A jó idő beköszöntével már a pollenallergiások is tapasztalhatják a kellemetlenségeket. Adunk néhány tippet, hogy könnyebbek legyenek a mindennapok!

Élje túl az allergiaszezont!

Tisztítsa a mosógépet rendszeresen!

A gép meleg, sötét belseje tökéletes táptalaja a gombáknak, nem beszélve a baktériumokról, mint például az E.coli – és a mosószer kevés, hogy elpusztítsa őket. A mosószerek nem tartalmaznak fertőtlenítőszert, ráadásul sokan alacsony hőmérsékleten mosnak, így a baktériumok nem pusztulnak el. Az allergia tüneteinek enyhítése érdekében kéthetente törölje át a mosógép dobját, a mosószeradagolót és a gumitömítést fertőtlenítőszerrel.

Érdeklődjön az immunterápiáról!

Amikor már lehetőség nyílik rá, érdemes utánajárni az immunterápiának, ami nem más, mint az immunrendszernek a kiváltó okhoz (allergénhez) való fokozatos hozzászoktatása. A kezelés során nem gyógyszert kap a beteg, hanem allergén kivonatot, ezért is alapfeltétel az allergén pontos azonosítása. Injekciós és szájon át – nyelv alatt – alkalmazható készítmények léteznek. Pollenallergia esetén szezon előtti vagy szezon előtti és alatti, valamint egész éves kezelés lehetséges, egész évben fennálló allergia (atka, állatszőr) esetében pedig a kezelés egész évben zajlik.

Allergiás? Gyógyuljon természetesen!

Portalanítson okosan!

Ne használjon tollseprűt vagy száraz rongyot portörlésre. Így ugyanis csak felkavarja a port, és több százszorosára nőhet a levegőben a porkoncentráció. A háztartási por ráadásul tele van sok más irritáló anyaggal is, például állatszőrrel, penészspórákkal.

Figyeljen a pollenkoncentrációra!

Az, hogy melyik napszakban jön ki az allergia tünete, egyénileg változik, és természetesen függ attól is, mire allergiás az illető. A pollenallergiások éjszaka, zárt ablaknál, izolált szobában általában jól tudnak pihenni, de napközben sokat szenvednek a tünetektől. Az időjárás befolyásolja a pollenek felszabadulását és a levegőben kialakuló koncentrációját. A pollenkoncentráció általában magasabb száraz, meleg időben, míg alacsonyabb reggel, illetve eső esetén. Amennyiben az allergia tüneteit enyhíteni szeretné, igyekezzen a napirendjét ennek megfelelően alakítani.

Ügyeljen a tisztaságra!

A függönyöket, díszpárnákat, szőnyegeket és a zuhanyfüggönyt is célszerű havonta egyszer kimosni. A forró víz ugyanis a legjobb módja annak, hogy eltávolítsa az allergéneket. A takarók, párnák lehetőleg szintetikus anyagból készüljenek, a tollon vagy gyapjún ugyanis a poratkák könnyen megtelepednek.

Porszívózzon rendszeresen!

Allergiásoknak a HEPA-szűrő használata ajánlott. Ez a szűrő megakadályozza, hogy az egészen apró allergének (porszemcsék, spórák, pollenek) a porzsákból visszakerüljenek a levegőbe. Szintén jó megoldás a vízszűrős porszívó, mivel az a vízbe engedi bele a csövön beszívott levegőt. A víz azután megköti a szennyeződéseket, és semmit nem enged vissza a levegőbe. Ráadásul az ürítése során is a vízben maradnak a kártékony anyagok.

Gondoskodjon a levegőszűrésről!

A különböző légtisztító, légmosó berendezések kiszűrik a pollent, a port, a cigarettafüstöt és a kellemetlen szagokat, miközben fertőtlenítik a lakás levegőjét. Ezek a berendezések alkalmasak a folyamatos üzemeltetésre, így akár egész nap működhetnek. Nem szabad megfeledkezni a rendszeres tisztításukról, kövesse a gyártók utasítását erre vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetik!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink