A mezítlábas időszakban gyakori problémák – mint például a száraz sarok, a vízhólyagok, a lábizzadás – hirtelen előtérbe kerülnek, és azonnali megoldásért kiáltanak. Segítünk, hogy a lába szép és egészséges legyen idén nyáron is.

Könnyed lépésekkel a nyárba

Probléma: vízhólyagok

Vízhólyagok dörzsöléstől és folytonos nyomástól alakulnak ki. Már attól is megjelenhet egy fájdalmas hólyag, ha rosszul illeszkedő, kényelmetlen cipőt visel néhány órán át. Ha már kialakult a vízhólyag, a legjobb, ha érintetlenül hagyja. Ne piszkálja, ne lyukassza ki, hiszen a hólyag tulajdonképpen a szervezet önvédelmi intézkedése: kipárnázza, megvédi a sebet a további nyomástól. 5-7 nap alatt a vízhólyagok maguktól elmúlnak.

Hogyan előzheti meg?

Hosszabb gyalogútra, táncolni, bulizni ne vegyen fel új cipőt. Kaphatók a cipőbe és a bőrre is helyezhető zselés tapaszok, amelyek segítenek megakadályozni a hólyagok kialakulását.

Probléma: napégés és sérülések

Sokan nem gondolnak arra, hogy a láb is leéghet a tűző napon. A lábfej bőre nagyon érzékeny, így fokozottan védeni kell a káros UV-sugaraktól. A papucsokban, szandálokban a láb védtelen: gyakoriak az üvegdarabok vagy kövek okozta sérülések, amelyek nemcsak fájdalmasak, de veszélyesek is lehetnek.

Hogyan előzheti meg?

A természetben mindig viseljen a lábát védő könnyű, jól szellőző cipőt. A lábát – különösen a lábfejét – kenje be magas faktorszámú napkrémmel akkor is, ha csak az utcán sétál.

Probléma: lábizzadás

Nyáron is sokaknak okoz gondot a lábizzadás és a vele járó kellemetlen szag. Az ember talpának minden négyzetcentiméterén kb. 400 izzadságmirigy található. Az izzadság önmagában szagtalan, a kellemetlen illatért az izzadságban megtelepedő baktériumok a felelősek.

Hogyan előzheti meg?

A nyári cipőket is rendszeresen kezelje cipőfrissítő és fertőtlenítő sprayjel. A lábát naponta többször is mossa meg és használjon lábizzadásgátló hintőport, sprayt. A teafaolaj remek baktériumölő, fertőtlenítő.

Probléma: száraz, berepedezett sarkak

A bőrfelületre irányuló ismételt nyomás hatására a sarkon bőrkeményedés alakul ki: a bőrsejtek termelődése felgyorsul, és elhalt hámsejtekből álló, kemény bőrréteg jön létre. A megvastagodott, élettelen bőr merev lesz, és ezáltal könnyen bereped. Ez esztétikailag nagyon zavaró, és ha eléri az élő idegeket is tartalmazó réteget, fájdalmas lehet.

Hogyan előzheti meg?

Hetente távolítsa el a sarkáról az elhalt bőrsejteket. Áztassa be a lábát meleg vízbe, és habkővel finoman dörzsölje át a sarkait. Ezután kenje be jó alaposan tápláló, hidratáló krémmel.

Probléma: fáradt láb

A nyári lábbelik nagy része – különösen a népszerű flipflop papucs – nem nyújt semmilyen strukturális támogatást a lábnak, ez pedig könnyen fáradáshoz, kellemetlen fájdalom kialakulásához vezethet.

Hogyan előzheti meg?

Ne viseljen egész nap kényelmetlen papucsot! Ha csak teheti, járjon mezítláb. Fáradt lábainak jót tesz a felpolcolás és a rendszeresen végzett testmozgás is.

Probléma: körmök elszíneződése

A körmök sárgás elszíneződését okozhatja a színes körömlakk, de gombás fertőzés is. Utóbbi nem csak esztétikai probléma: a körömgombát el kell távolítani. Gyakori a feketés elszíneződés is. Ez nem más, mint véraláfutás, amelyet a kényelmetlen, nem megfelelő cipő okozhatott.

Hogyan előzheti meg?

A körömgombát leginkább a higiénés szabályok betartásával kerülheti el. A színes körömlakk alá mindig kenjen alapozólakkot, így megakadályozhatja a körmök elszíneződését.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink